понедељак, 4. август 2008.

Lian Li PC-B25

Ovo je izuzetno Midi Tower kućište veoma naprednog dizajna koji spaja funkcionalnost i tišinu. Hlađenje je vrlo dobro sa tri 120mm ventilatora, a dizajn je takav da se vibracije smanjuju, kao i buka koju proizvodi sistem, tako da se efektivno dobija skoro nečujan računar.

Lian Li kućišta imaju zavidnu reputaciju, a kućište koje ćemo predstaviti je i najbolja ilustracija zašto je to tako. Midi Tower kućište koje je izrađeno od veoma kvalitetnih materijala i predstavlja sjajan izbor za sve one koji traže spoj funkcionalnosti, termalnih performansi i tišine u radu. Po onome što smo videli, ovo kućište definitivno predstavlja jedno od najnaprednijih Midi Tower kućišta koje smo do sada videli. Ovo je kućište za sve entuzijaste i ubeđeni smo da će biti vrlo popularno.

Lian Li PC-B25 sa prednje strane, konektori i detalji

Ključne karakteristike

  • Vrlo atraktivan dizajn, brušeni aluminijum
  • Izuzetno tih rad, dizajn je takav da smanjuje vibraciju i buku
  • Veoma efikasno hlađenje sa tri 120mm ventilatora

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Lian Li PC-B25
  • Uređaji: 3x 5.25" eksterno, 1x 3.5" eksterno, 5x 3.5" interno
  • Napajanje: Nema
  • Hlađenje:
  • Napred: Dva ventilator od 120mm
  • Pozadi: Jedan ventilator od 120mm
  • Dodatno: 2 x USB, 2x audio i firewire konektori
  • Dimenzije: 210x450x515mm
  • Težina: 5 Kg

Lian Li PC-B25

Kućište je standardnih dimenzija midi tower-a, i izgleda (bar po nama) veoma atraktivno. Crni brušeni aluminijum je možda i idealan izbor pošto izgleda vrlo lepo a opet dosta je praktičan (ne ostaju nikakvi otisci prstiju). Cela prednja stranica je pokrivena vratima koja se mogu podesiti da se otvaraju u oba smera. Na sredini ovih vrata se nalazi stilizovan krug iza koga svetli plavo neonsko svetlo kada je računar upaljen. Sa bočnih strana ovih vrata se nalaze otvori za vazduh, a sa desne bočne strane i bravica kao i dva USB, audio i FireWire konektori. Kada se vrata otvore, pored Power i Reset tastera, tu su i Power i HDD diode, a vratanca na mestima gde stoje te diode imaju posebne delove od providne plastike tako da se svetlo vidi i kada su vrata zatvorena.

Lian Li PC-B25 sa zadnje strane

Sa zadnje strane vidimo da postoji jedna 120mm ventilator, da se obe stranice mogu skidati lako pomoću thumb screw šrafova, ali i da je napajanje moguće ubaciti sa zadnje strane. Tu su i dva otvora za creva vodenog hlađenja, obložena gumom da se ne bi oštetila. Obe bočne stranice nisu potpuno ravne, a čim se skinu, otkrivamo i zašto. Stranice su dizajnirane tako da maksimalno prigušuju zvuk iz unutrašnjosti kućišta pošto su obložene posebnim materijalom sa tim svojstvima. Ovo nije jedini "trik" za prigušenje zvuka pošto se koriste 120mm ventilatori koji su izuzetno tihi, fioka za hard diskove koristi gumene podloške za šrafove, a bočne stranice čvrsto naležu na šasiju pošto postoje žabice koje ih drže na mestu kako bi se maksimalno smanjile vibracije a samim tim i buka.

Lian Li PC-B25 unutrašnjost kućišta i detalji

Unutrašnjost kućišta je dosta prostrana, i primećujemo da vam neće biti potreban šrafciger ni za šta, osim za instalaciju matične ploče. Kad smo već kod toga, da kažemo da se tray za ploču može izvaditi napolje, a može se skinuti i gornja stranica kućišta da bi se olakšao pristup i instalacija komponenti. Postoji mesto za ukupno tri 5.25", jedan 3.5" eksterni i pet 3.5" interna uređaja. Mislimo da je ovaj raspored odličan, pošto midi kućišta uglavnom imaju mogućnost instalacije tri ili maksimalno četiri hard diska. Hard disk fioka je okrenuta ka spolja, što dosta olakšava pristup diskovima. Sa prednje strane se nalaze i dva 120mm ventilatora sa filterima za vazduh. Čini se da se vodilo računa o svim sitnicama i da dizajnerima ništa nije promaklo.

Rezime

Malo je reći da nam se kućište dopalo pošto je zaista sjajno, nudi izuzetnu funkcionalnost na koju primedbe neće imati ni oni korisnici sa najviše zahteva. Kućište je izuzetno tiho i u kombinaciji sa pasivno hlađenom matičnom pločom, grafičkom karticom i možda čak i procesorom, napajanjem sa većih i tišim ventilatorom sa promenljivim brojem obrtaja, mislimo da predstavlja dobitnu kombinaciju za praktično nečujni računar. Lian Li PC-B25 stvarno predstavlja fantastičnu kupovinu i zaslužuje najtopliju preporuku.