субота, 2. август 2008.

Intelovi procesori za nove gadgete

Intel EP80579 mikroprocesor je prvi iz nove generacije ugrađenih procesora dizajniranih za pokretanje velikog broja uređaja, od televizije do set-top box uređaja i od Internet uređaja do telekomunikacione infrastrukture.

Na ovaj način se kompanija Intel priprema da ponudi novu liniju ugrađenih mikroprocesora za buduću generaciju gadget-a koja obuhata mobilne internet uređaje, HD televizuju ali i velike sisteme koji pokreću telekomunikacione infrastrukture. Pre nekoliko dana Intel je prikazao prvi od osam novih SOC (System on a chip) procesora koji će postati dostupni pod nazivom Intel EP80579 Integrated Processor.

Ovi SOC čipovi su bazirani na Intel arhitekturi, posebno na Pentium M jezgru, a u odnosu na prethodnu generaciju Intel-ovih ugrađenih procesora manji su i troše manju količinu energije. U svom govoru početkom ove godine izvršni direktor kompanije Intel, Paul Otellini, najavio je da će ova kompanija pratiti četiri različita polja od kojih svako ima potencijalnu mogućnost da svoju vrednost poveća na $10 milijardi.

Jedno od tih polja je i MID koje je Intel obuhvatio Atom procesorom. Drugo polje, koje je veoma blisko povezano sa MID, jeste tržište embed-ovanih proizvoda. U prošlosti ovo tržište je potisnulo uređaje kao što su POS (Point of Sale), sistemi za skladištenje kao i drugi prilagođeni hardver koji zahteva specifičnu tehnologiju ali nema potrebu za značajnim upgrade-om obradne moći.

Sada Intel pretpostavlja da će sa povećanjem zahteva za Internetom velika grupa korisnika želeti nove tipove bežičnih i mobilnih gadget-a sa istim tipom obradne moći, podrškom za aplikacije i operativni sistem te da će biti omogućen pristup Web-u sa bilo kog mesta u bilo koje vreme, bilo da se radi o kući ili kancelariji.

U osnovi ovih novih uređaja je Intel arhitektura a Intel pokušava da objedini ovo novo tržište u okviru uobičajene x86 arhitekture i softvera, izjavio je Jim McGregor, analitičar firme In-Stat. U ovom slučaju uređaji u opsegu od novih tipova korisničke elektronike do servera koji kreiraju telekomunikacionu mreže će koristiti istu osnovnu arhitekturu.

Zaposleni u Intel-u trenutno vrše ispitivanja kako će ovi uređaji biti izrađeni kreiranjem SOC čipova koji će biti manji i koji će koristiti manje energije ali će imati dovoljno obradnih mogućnosti za rad sa bogatim medija sadržajem i videom. Prvi od ovih čipova će koristiti oko 100 miliona tranzistora a taj broj će biti povećan u narednih nekoliko godina.

SOC procesore će karakterisati brzina radnog takta u opsegu od 600MHz do 1.2GHz a male dimenzije će proizvođačima omogućiti da koriste manje matične ploče za kreiranje kompaktnijih uređaja. Intel trenutno ima 15 različitih SOC projekata a prvi od njih će uključiti „Canmore“, ugrađeni čip baziran na x86 arhitekturi za HD televiziju. Canmore će biti dostupan krajem ove godine a nakon njega će se pojaviti „Sodaville“. Pored toga, Intel će predstaviti i „Moorestown“ platformu za MID uređaje u toku naredne godine koja će obuhvatiti neke od novih SOC karakteristika. Tu platformu će takođe karakterisati i novi procesor naziva „Lincroft“ ali Intel za sada nije objavio nikakve detalje vezane za predstavljanje ovog novog čipa.