недеља, 10. август 2008.

Intel snižava cene procesora

Kompanija Intel je zabeležila izuzetno uspešan drugi kvartal kada je u pitanju prodaja njenih proizvoda i sveukupni prihodi kompanije.

Intel stoga želi da svoje deoničare održi zadovoljnim. Kao posledica bolje prodaje, nužno dolazi i smanjenje cena. Prvi talas sniženja cena kompanije Intel obuhvatio je 3 čipa iz Xeon familije čipova namenjenih serverima, kao i 3 Core 2 Duo procesora i jedan Core 2 Quad procesor.

Procesor koji je zabeležio najveći pad cene je model E8500 koji karakteriše radni takt od 3.1GHz čija cena je pala čak za 31% i umesto dosadašnjim $266 košta $183. Drugi model iz Core 2 Duo linije koji je pojeftinio je E7200. Ovaj model karakteriše radni takt od 2.52GHz i njegova cena je snižena za 15%. Model E7200 sada košta $113.

Kada je u pitanju Core 2 Quad linija, model iz ove linije Q6600 radnog takta 2.4GHz umesto dosadašnjih $224 sada košta $193 što je sniženje cena u iznosu od 14%. Kada je u pitanju tržište procesora koji su namenjeni za upotrebu u okviru servera, kompanija Intel se oslanja na svoju liniju Xeon procesora koja već duže vreme uspešno parira Opteron procesorima kompanije AMD.

Iz linije Xeon procesora ovom prilikom snižene su cene za tri modela. Tako Intel Xeon X3220 koji karakteriše radni takt od 2.40GHz umesto dosadašnjih $224 košta $198 što je sniženje cene od 12%. Model Xeon X3210 radnog takta 2.13Ghz koji je koštao $224 se sada prodaje takođe za $198, što je 12% sniženje cene, dok model E3110 koji od svih Xeon modela koji su ovom prilikom pojeftinili karakteriše najviši radni takt od 3GHz umesto dosadašnjih $188 sada košta $167, što je sniženje od 11%.

Nakon inicijalne informacije o sniženju cena za ovih šest procesora došla je informacija o sniženju cene još jednog od procesora koji pripada Core 2 Duo modelima. U pitanju je model E8400. Cena ovog procesora je snižena sa $183 na $163 ili 11%. Pre ovog poslednjeg pojeftinjenja procesora kompanije Intel, prethodno pojeftinjenje je bilo u mesecu aprilu kada su snižene cene za čak desetak procesora.

Tom prilikom nekoliko modela je pojeftinilo čak za 50%. Dan Olds jedan od analitičara pri konsultanskoj kompaniji Gabriel Consulting Group, navodi da Intel jednostavno na ovaj način pokušava svoje proizvode da održi što je moguće duže na tržištu periodičnim smanjivanjem cena što je dobar način za ostvarivanje ovog nauma. Obzirom na ekstremno brza kretanja kada je u pitanju računarska industrija i brzinu kojom tehnologija napreduje period u kojem jedna procesor obitava na tržištu je skraćen do krajnjih granica.

Olds navodi da bi pri normalnom kreranju cena veći deo ovih čipova završio svoje postojanje na tržištu već u narednih nekoliko kvartala. Kompanija sniženjem cena želi da skrene pažnju na svoje stare proizvode, obzirom da novi proizvodi koji će se neminovno pojaviti su kako brži tako i bolji i oni će bez obzira na stare pronaći svoj put do potrošača, a sniženje cena je odličan način da se i stari proizvodi održe na tržištu još neko vreme.