уторак, 19. август 2008.

Crypton Lounge i Metro

Ova dva plejera su solidnog kvaliteta izrade, a podržavaju muzičke, video, tekstualne i JPG fajlove. Imaju FM tjunere, i mogućnost snimanja FM programa ili glasa. Jedino što nam je zasmetalo je kapacitet od samo 1GB i malo sporo paljenje koje traje oko 10 sekundi.

Sve više je proizvođača sa ponudom u segmentu multimedijalnih plejera, pa ni kompanija Crypton ni malo ne zaostaje. Videćemo dva plejera veoma sličnih karakteristika, modernog dizajna i vrlo povoljne cene. Čini nam se da je koncept MP3 plejera već prevaziđen pošto je sve više plejera sa ekranom dovoljno velikim da prikaže video formate. Iako teško da ćete na ovakvim plejerima gledati cele filmove, video klipove sigurno hoćete. Lounge i Metro su plejeri koji imaju sasvim dovoljno mogućnosti za sve ono što vam može pasti na pamet, a opet vrlo dobre cene, što će se sigurno dosta ceniti.

Crypton Lounge i Metro

Ključne karakteristike

  • Podrška za video fajlove
  • FM tjuner, snimanje FM programa i glasa
  • Povoljna cena

Utisak kvare

  • Kapacitet oba plejera je samo 1GB
  • Potrebno je 10 sekundi da se plejeri uključe

Specifikacija

Crypton Lounge
  • Ekran: 1.8" TFT
  • Podržani formati: MP3, WMA, WMV, AMV, JPG, TXT
  • Interfejs: USB 2.0
  • Kapacitet: 1GB
  • Baterija: Litijum jonska, ugrađena
  • Dodatno: Snimanje glasa, FM tjuner
Crypton Metro
  • Ekran: 1.8" TFT
  • Podržani formati: MP3, WMA, WMV, AMV, JPG, TXT
  • Interfejs: USB 2.0
  • Kapacitet: 1GB
  • Baterija: Litijum jonska, ugrađena
  • Dodatno: Snimanje glasa, FM tjuner

Crypton Lounge

Lounge je plejer oštrih linija i napravljen je od plastike solidnog kvaliteta. Prednja strana je napravljena od glossy plastike, dok je ostatak mat završne obrade. Konstrukcija je dobra, ali se može čuti malo krckanje ako se jače pritisne, pogotovo po krajevima. Ono zbog čega je ovaj plejer interesantan je činjenica da ima touch tastere (osetljive na dodir) koji se i ne vide dok se plejer ne uključi, kada se pali njihovo crveno pozadinsko osvetljenje. Jedino što se vidi na bočnim stranama je konektor za slušalice i mini USB konektor za povezivanje na računar i jedan klizni taster za uključivanje i zaključavanje plejera.

Crypton Lounge

Po paljenju, vidimo da je potrebno oko 10tak sekundi da se inicijalizuje softver, što je definitivno predugo. Meni se sastoji iz delova Music, Movie, Record, Voice, FM, Photo, System i E-Book. Odmah da kažemo da nismo nešto posebno oduševljeni menijem koji je, iako solidno brz, ipak nekako pretrpan i ne previše funkcionalan. Kontrole su sa druge strane dobre, pa iako su touch tipa, rade odlično. Pored standardnih opcija slušanja muzike i gledanja video fajlova, možete gledati i slike JPG formata, čitati TXT dokumente ali i slušati FM radio, snimati FM program ili glas. Kapacitet plejera je 1GB, a napaja se pomoću ugrađene litijum jonske baterije. Slušalice koje dolaze u paketu su sasvim solidnog kvaliteta i nema nikakve potrebe da se odmah zamene po kupovini plejera. Zanimljivo je da postoji i instalirana igra, ali da budemo iskreni, ne verujemo da će je iko upaliti više od jednom.

Crypton Metro

Metro je plejer zaobljenih linija sa metalnim zadnjim delom i odlično leži u ruci. Dosta je kvalitetno napravljen od vrlo dobre glossy plastike crne boje. Sa zadnje strane vidimo jedan taster za uključivanje, dok se napred ispod ekrana nalazi četvorosmerni taster kružnog oblika. Sa donje strane, nalazi se jedan mini USB konektor za napajanje i sinhronizaciju sa računarom, ali i ne baš standardni 2.5mm konektor za slušalice. Bez brige, u pakovanju dolazi i adapter sa 2.5mm na standardnih 3.5mm, pa se bilo koje slušalice mogu koristiti (naravno, ukoliko ne izgubite ovaj adapter). Plejer na svom gornjem kraju ima i prorez na koji se kači traka za nošenje koja takođe dolazi u pakovanju.

Crypton Metro

Kada se upali i sačeka (pošto inicijalizacija bukvalno traje 10tak sekundi što je mnogo sporo), dočekuje nas grafički meni koji je nekako isuviše šaren i deluje kao da je napravljen za decu. Iako su tasteri odličnog kvaliteta, kretanje po meniju deluje pomalo konfuzno i trebalo nam je malo vremena da se naviknemo. Meni ima Music, Movie, Record, Voice, FM Radio, Photo, Setup i E-book odeljke, a ono što bi smo u startu izdvojili je ekvilajzer sa 7 predefinisanih podešavanja: Normal, DBB, POP, Rock, Classic, Jazz, Soft. Pored muzike i video fajlova, možete slušati FM radio i snimati radio program i glas. Plejer je kapaciteta 1GB i koristi integrisanu litijum jonsku bateriju. Slušalice iz pakovanja su prilično dobre, kao i zvuk generalno, dok će prikaz video fajlova dosta zavisiti od kvaliteta originalnog fajla. U najboljem slučaju, biće super za YouTube klipove na primer.

Rezime

Oba plejera nude prilično dobar zvuk i mogućnost gledanja video fajlova, slušanja FM radio i snimanje glasa. Jedine zamerke se tiču kapaciteta pošto 1GB više ne predstavlja baš neku impresivnu memoriju, i činjenicu da im je potrebno po 10 sekundi da se uključe.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, jul 2008.):
Crypton Lounge 35€
Crypton Metro 40€