недеља, 17. август 2008.

AMD VS nVidia

Kompanija Advanced Micro Devices se vraća na tržište vrhunskih diskretnih grafičkih rešenja upravo predstavljenom ATI Radeon HD 4870 X2 grafičkom karticom koja može bez problema da bude konkurentna najboljim proizvodima koje kompanija nVidia može da ponudi.

ATI Radeon HD 4870 X2, koju AMD reklamira na „najbržu grafičku karticu na svetu“ može da isporuči 2.4 teraflopa ili 2.4 triliona kalkulacija po sekundi. Nova ATI grafička kartica takođe može da podrži do 2GB GDDR5 (graphics double data rate 5) memorije u poređenju sa nVidia GTX 280 grafičkom karticom koja podržava do 1GB ove memorije.

Nova grafička kartica kompanije ATI je izrađena korišćenjem 55nm tehnološkog procesa. Za ovu karticu AMD je donekle promenio pristup. Umesto da izgradi veliki čip AMD je odlučio da kod ove kartice kombinuje dva pojedinačna čipa koja su iskorišćena kod Radeon HD 4800 serije grafičkih procesora na istoj štampanoj ploči koristeći kako proizvođači grafičkih rešenja nazivaju naprednu ukršten-GPU konekciju koja je nazirana na drugoj generaciji PCI standarda.

Rezultat je grafički čip koji može da bude konkurentan sa rešenjem kompanije nVidia na tržištu vrhunskih diskretnih grafičkih rešenja. AMD je uskočio u razvoj ovog vrhunskog grafičkog rešenja u momentima kada se kompanija borila sa već gotovo dvogodišnjim kontinualnim finansijskim gubicima, koji su delom izazvani kupovinom kompanije ATI 2006 godine za $5.6 milijardi.

Gledajući sa finansijske strane AMD se nada da će joj se kupovina Graphics Technology isplatiti na duge staze. Na tržištu diskretnih grafičkih tehnologija gde igrači i PC entuzijasti traže najnovije tehnologije ATI daje AMD-u platformu kojom može da bude konkurentan nVidia-i. Prema kompaniji IDC koja se bavi procenom situacija na tržištu, ATI je kontrolisao oko 34% diskretnog grafičkog tržišta u 2007, dok nVidia kontološe približno 65%.

Gledajući u budućnost, AMD želi da iskoristi tehnologiju kompanije ATI i kombinuje je sa x86 procesorima u projektu nazvanom Accelerated Computing. Prvi korak ka modelu Accelerated Computing je mogućnost da se ponude kompletne desktop i mobilne platforme.

Dok se ovakvi tipovi diskretnih vrhunskih grafičkih rešenja namenjeni igračkim tržištima, kompanije kao što su AMD i nVidia koriste korisnička tržišta da prikažu granice njihovih tehnologija pre nego što ih prikažu na mainstream tržištu. Pojedini analitičari su skloni da pomisle da diskretna grafička rešenja mogu da igraju sve veću ulogu i na tržištu poslovnih računara obzirom da radnici mogu tražiti moćnije notebook i dekstop računare obzirom da Windows Vista operativni sistema zahteva bolje grafičke tehnologije.

Drugi analitičari pak smatraju da će diskretna grafika i dalje najpopularnija ostati na tržištu igračkih i korisničkih računara samo sa sporadičnim uplivom u poslovne modele. I dok se nVidia i AMD nadmeću za udeo na tržištu kada je u pitanju diskretna grafika, Intel se takođe priprema da uđe na ovo tržište u toku sledeće ili 2010 godine kada će predstaviti svoj Larrabbe čip koji će funkcionisati kao GPGPU (grafička obradna jedinica opšte namene) za računarstvo visokih performansi.

AMD i nVidia takođe imaju svoje sopstvene GPGPU modele. nVidia je u junu izdala Tesla 10 seriju GPU dok je AMD predstavio FireStream 9250 seriju. Obe ove serije grafičkih rešenja su namenjene računarstvu visokih performansi. ATI Radeon HD 4870 X2 je trenutno dostupna po ceni od oko $550. AMD je predstavio i jeftiniju verziju nešto slabijih performansi Radeon HD 4850 X2 koja se prodaje po ceni od oko $400 i koja je bazirana na GDDR3 memoriji.