четвртак, 17. јул 2008.

WD My Book eksterni hard diskovi

Dva eksterna hard diska kompanije Western Digital, My Book Home Edition koji je namenjen kućnim koriscnicima i World Edition koji se može povezati na mrežu i služiti za bekap podataka sa svih računara u mreži. Takođe, ukoliko postoji veza sa Internetom, može mu se pristuspiti i daljinski.

Za kompaniju WD odnosno Western Digital ste sigurno već ćuli, a verovatno ste i koristili (ili koristite) neki njihov proizvod. U pitanju je jedan od najpoznatijih proizvođača hard diskova, a mi ćemo ovom prilikom pogledati dva modela eksternih hard diskova, namenjenih kućnim i poslovnim korisnicima. My Book je linija eksternih hard diskova različitih formata, 2.5" i 3.5", a ono što im je zajedničko je provereni WD kvalitet i pouzdanost, brzina u radu i dizajn koji će se odlično uklopiti u bilo kakvom okruženju, na poslu ili kod kuće.

WD My Book Home i World Edition

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade i dizajn koji podseća na knjigu
  • My Book Home ima USB, FireWire i eSATA interfejs
  • My Book World se povezuje direktno na mrežu pošto ima integrisani mrežni adapter
  • Brzine transfera su uslovljene interfejsom koji se koristi
  • Softver za bekap podataka

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

WD My Book Home Edition
  • Kapacitet: 1TB
  • Format: 3.5”
  • Interfejs: USB 2.0, FireWire 400, eSATA
  • Dimenzije: 166x137x54 mm
  • Težina: 1.15 Kg
WD My Book World Edition 1T
  • Kapacitet: 1TB
  • Format: 3.5”
  • Interfejs: USB 2.0, Ethernet (10/100/1000 Mb/s)
  • Dimenzije: 172.2x144.3x56.7mm
  • Težina: 1.2 Kg

WD My Book Home Edition

Home Edition je, kako mu i samo ime kaže, kućna varijanta eksternog hard diska za skladištenje velikog broja podataka. Kućište diska je zaobljenih linija napred, napravljeno od crne mat plastike. Kada se postavi vertikalno, zaista i podseća na knjigu, a ako kupite više ovakvih diskova, sto će početi da liči na pravu policu za knjige. Ovaj uređaj je u suštini jednostavan, koristi se jedan WD hard disk formata 3.5", dakle desktop model, koji je stavljen u kućište sa trostrukim interfejsom. Pored USB-a, tu su i FireWire i eSATA konektori, što znači da možete birati kako ćete povezati disk u zavisnosti od raspoloživih konektora.

WD My Book Home Edition sa prednje i bočne strane, konektori

Sa prednje strane hard diska se nalazi duguljasta poluprovidna plastika koja belim LED svetlom označava aktivnost hard diska, odnosno transfer podataka. Ukoliko je My Book povezan na računar preko USB ili FireWire porta, možete videti i popunjeni kapacitet diska po procentualnom delu ove plastike koja će biti osvetljena. Uz disk dolazi i softver koji omogućava podešavanja automatskog bekapovanja podataka, što će svi oni kojima se desilo da izgube neke bitne podatke umeti itekako da cene. Performanse ovog diska zavise od interfejsa koji se koristi, pa će najsporije raditi USB, zatim FireWire, a ako ga povežete preko eSATA interfejsa, radiće istom brzinom kao i bilo koji SATA disk koji već imate u računaru.

WD My Book World Edition

Vrlo sličnog dizajna kao prethodni model, samo bele boje, ovaj model izgleda nešto deblje (dakle, kao malo deblja knjiga). Jedino što se spolja može videti je plava LED dioda koja sa prednje strane osvetljava prsten od providne plastike. Ova dioda označava da je hard disk upaljen, transfer podataka ali i trenutni raspoloživi kapacitet (ovo se vidi po procentu punog kruga koji je osvetljen). Namena ovog diska je da se poveže na mrežu i preuzme ulogu mrežnog diska kome se može pristupiti sa bilo koje lokacije lokalne i globalne mreže (naravno, prema definisanim merama zaštite privatnosti).

WD My Book World Edition 1TB sa bočnih i zadnje strane, konektori

Sa zadnje stane nalazimo jedan LAN port i jedna USB konektor. USB konektor ima ulogu da omogući proširenje kapaciteta dodavanjem još jednog eksternog diska, ili možda povezivanje USB fleš diska na sistem bez potrebe da se traži slobodan računar. Uz disk dolazi i softver za backup podataka, i to sa više računara od jednom, što će biti posebno zgodno u nekim firmama kojima treba backup lokalne mreže, ali nisu spremni da izdvoje veće sume novca za to. Nama se dopala mogućnost pristupa podacima čak i kada je lokalni računar isključen, pošto se podacima može pristupati sa bilo kog drugog računara koji ima pristup Internetu. Brzina transfera je u ovom slučaju ograničena brzinom mreže i pristupa Internetu, a u idealnim uslovima, može raditi istom brzinom kao i bilo koji standardni desktop hard disk.

Rezime

Oba hard diska su vrlo praktična i nude mogućnost skladištenja zaista velikog broja podataka, u pristupu sa računara, lokalne mreže ili bilo koje lokacije koja ima pristup Internetu. Zbog dizajna kućišta i proreza koji omogućavaju dobro hlađenje, diskovi rade vrlo tiho i ne greju se mnogo. Backup podataka je takođe veoma bitna stavka, a sa My Book rešenjima ćete biti mnogo bezbedniji po ovom pitnaju.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, jul 2008.):
WD My Book Home Edition 1TB 193€
WD My Book World Edition 1TB 218€

1 comments:

Анониман је рекао...

Amiable dispatch and this enter helped me alot in my college assignement. Say thank you you as your information.