петак, 11. јул 2008.

Stardust konfiguracija

Ovo je izuzetno moćna konfiguracija koja dolazi u fascinantnom Lian Li kućištu i sa vrlo dobro odabranim komponentama. Performanse su sjajne i verujemo da će svi oni kojima treba računar za igranje najnovijih igara lako naći računicu.

Imamo priliku da vidimo jednu veoma interesantnu konfiguraciju, namenjenu nešto zahtevnijim korisnicima kojima treba računar koji će služiti za multimediju i igranje. Odabrane komponente na najbolji način govore o nameni ovog računara, a prava zvezda je u ovom slučaju fantastično Lian Li kućište. Cena konfiguracije nije mala, ali mislimo da je realna i da u potpunosti odgovara onome što ova konfiguracija ima da ponudi.

Stardust kućište i detalji sa prednje strane

Ključne karakteristike

  • Veoma dobro odabrane komponente
  • Kombinacija kućišta i napajanja je izuzetno moćna
  • GeForce 9800 GX2 i Intel Core 2 Duo 3.16GHz daju sjajne performanse
  • Hlađenje računara je veoma dobro

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Stardust
  • Kućište: Lian Li Armorsuite
  • Napajanje: Corsair TX750W
  • Matična ploča: Asus P5K Premium/Wifi-AP
  • Procesor: Intel Core 2 Duo 8500 na 3.16GHz
  • Memorija: 4GB Corsair DDR2 800MHz
  • Hard disk: Samsung HD103UJ 1TB 7200RPM
  • Grafička kartica: Palit GeForce 9800GX2 512MB
  • Optički uređaj: Pioneer BluRayDWR BDR 212

Stardust

Prvo što se vidi je Armorsuit kućište koje izgleda sjajno. U stvari, izgleda kao da je pravljeno za potrebe Ruske vojske, izuzetno robustno i sjajnog kvaliteta izrade. Utisak pojačava gornji deo koji liči na kupolu nekog oklopnog vozila (na šta ovo kućište više liči nego na kućište), a u stvari je tu zbog otvora za hlađenje. Pomenućemo par detalja, 4 USB, FireWire i audio konektori se nalaze sa gornje strane ispod metalnog poklopca, a gore su i Power i Reset tasteri. Cela prednja strana se otvara, a postoji i bravica da se zaključa. Kada se otvori, vidi se da celu prednju stranicu zauzimaju tri 120mm ventilatora koja se nalaze u vratima.

Stardust kućište sa prednje strane i detalji

Cela prednja strana, kada se otvore vrata, je pokrivena maskama (kojih ukupno ima 12) koje su perforirane kako bi se napravio što bolji protok vazduha. Skroz pri vrhu se nalazi mali potenciometar kojim se reguliše kontrola obrtaja svih ventilatora u sistemu, pa se tako mogu utišati da budu praktično nečujni, ali i pojačati na maksimum kada se ipak dobro čuje šum vazduha ali je i hlađenje maksimalno dobro. Kako je u pitanju full tower kućište, na raspolaganju su po šest 3.5" i 5.25" ležišta za hard diskove, optiku i druge uređaje koji mogu zauzimati mesto (na primer vodeno hlađenje). Sa zadnje strane vidimo da je instalirano Corsair napajanje kapaciteta 750W koje ima snage na pretek za ovu konfiguraciju.

Stardust kućište sa zadnje strane

Pozadi još vidimo četiri gumom obložena otvora za creva vodenog hlađenja, što ostavlja dosta prostora za planiranje ozbiljnog sistema za vodeno hlađenje. Tu je još jedan 120mm ventilator, a dosta površine lima je perforirano radi boljeg protoka vazduha i hlađenja. Unutrašnjost konfiguracije nam otkriva veoma pedantno urađeno kabliranje, što uvek moramo pohvaliti. U ovolikom kućištu, sve izgleda nekako minijaturno, no ne treba pogrešiti, ovo je izuzetno moćna konfiguracija sa vrlo pažljivo odabranim i uklopljenim komponentama. Pomenuli smo na početku kupolu i da ona služi za hlađenje, a sada vidimo i da je u pitanju još jedan 120mm ventilator, za ukupno 5 komada u celom kućištu.

Stardust unutrašnjost kućišta, fioke za hard disk i ventilatori

Konfiguraciju čine odlična Asus P5K Premium matična ploča koja koristi P35 čipset i dolazi u Premium verziji koja uključuje i Wireless Access Point. Sva četiri memorijska slota su popunjena i sistem ima 4GB DDR2 memorije koja radi na 800MHz, a iako je ovo sasvim dovoljno, možda bi ipak bilo bolje staviti dva modula po 2GB i tako napraviti mesta za buduća unapređenja. Hard disk je Samsung proizvodnje i u pitanju je model od 1TB na 7200 obrtaja u minuti. Umesto standardnog DVD rezača, zatekli smo BluRay uređaj, što je vrlo pohvalno i definitivno će imati sve više smisla u narednom periodu kada se BluRay naslovi budu malo šire dostupni na našem tržištu.

Stardust detalji iz unutrašnjosti kućišta

Namerno smo ono najbitnije ostavili za kraj, a to su Intel Core 2 Duo E8500 (FSB 1333 MHz, 6 MB L2 Cache) procesor koji radi na 3.16GHz i pripada novoj generaciji 45nm procesora i Palit GeForce 9800 GX2 grafička kartica koja je jedna od najmoćnijih kartica koje se mogu kupiti. Ovakve komponente su "krive" za izuzetne performanse koje smo izmerili. Recimo za početak da 3DMark06 u standardnoj 1280x1024 rezoluciji (trilinear filtering) postiže skoro 15000 markova. SiSoft Sandra daje sledeće rezultate: Procesor Arithmetic Drhystone / Whetstone 35330MIPS/26037MFLOPS, Processor Multimedia int/float 246224it/s/113778it/s, Multicore efficient bandwidth 11643MB/s, Memory bandwidth int / float 8205/8085 MB/s. Ovi rezultati su za svaki respekt i ono što je najbitnije, kod ove konfiguracije nema ničega što će ograničavati performanse.

Rezime

Jedina stvar koju bi mi promenili, odnosno preciznije, dodali je zvučna kartica. Nekako nije za očekivati da će se neko ko potroši preko 1700€ na nov računar zadovoljiti integrisanom zvučnom karticom, a ovo posebno važi za igrače. Sve ostalo zaslužuje sve pohvale, a Stardust ima našu preporuku. Za sam kraj, pomenućemo da operativni sistem ne dolazi instaliran, a predviđena je garancija na 3 godine, kao i prodaja do 36 mesečnih rata.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, jul 2008.): 1728€