уторак, 29. јул 2008.

Sapphire Digital Photo Frame

Veoma dobar digitalni ram za slike. Dijagonale je 8" i rezolucije 800x600 piksela, ovaj ram prikazuje odličnu sliku, i teško će neko naći zamerku. Ono što nam se nije dopalo je što meni ume da bude spor a daljinski ne reaguje baš uvek idealno.

Znali smo da Sapphire proizvodi grafičke kartice, ali još uvek nismo videli digitalne foto ramove za slike pod ovim imenom. Ovom prilikom ćemo predstaviti top model iz ponude, dijagonale 8" i za ove uređaje odlične rezolucije od 800x600 piksela. Ovaj ram ne nudi ništa posebno niti novo, ali je slika vrlo dobrog kvaliteta što je i bilo dovoljno da nam se dopadne na prvi pogled.

Sapphire Digital Photo Frame i daljinski upravljač

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet prikaza slika
  • Brzo učitavanje, zumiranje, rotacija
  • Podrška za video i mp3 fajlove

Utisak kvare

  • Meni je malo spor
  • Daljinski iako dosta funkcionalan, ume da se zaglupi

Specifikacija

Sapphire Digital Photo Frame
  • Ekran: 8" LCD TFT, 4:3, 800x600 piksela
  • Memorija: čitač kartica za CF/SD/ MMC/MS/xD formate
  • Podržani formati: JPEG, AVI , MPEG4, MP3
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dodatno: Integrisani zvučnici (2x 1.5W), USB port

Sapphire Digital Photo Frame

Ram je napravljen od veoma kvalitetne plastike, sa glossy širokim okvirom i belim okvirom neposredno uz ekran. Odličnog je kvaliteta izrade, i neće se desiti da negde zakrcka ili slično ako ga malo jače stisnete. Postolje se fiksira šrafom, i može se postaviti u vertikalnom ili horizontalnom položaju, gde drži ram vrlo čvrsto. U pakovanju dolazi veoma dobar daljinski, minijaturnih dimenzija ali sa svim potrebnim kontrolama da možete udobno i iz daljine kontrolisati rad rama. Tasteri menija se nalaze na gornjoj strani (kada je ram u horizontalnom položaju) i pored onog za uključivanje se nalazi još šest tastera za kretanje kroz menije. Pozadi vidimo da ima i rupa za kačenje na zid, u oba položaja (vertikalnom i horizontalnom).

Sapphire Digital Photo Frame tasteri i konektori

Ovaj ram podržava više formata memorijskih kartica, a otvori čitača se nalaze sa desne bočne strane. Sa leve bočne strane se nalaze konektor za slušalice (i taster kojim se zvuk prebacuje između slušalica i mikrofona), mini USB konektor (za povezivanje na računar) i običan USB konektor za povezivanje flash diska. Meni sadrži sledeće delove: Photo, Music, Slide, Movie, E-Book, File, Setup, Calendar. Ono što smo primetili je da je meni malo spor i da daljinski upravljač ume malo da se zaglupi, što nam se i nije previše dopalo. Sa druge strane, učitavanje slika je vrlo brzo, bez obzira na izvor, pa čak i onih dosta velikih, a manipulacija kao što je rotacija i zumiranje radi takođe dosta brzo. Sam prikaz slika je odličan, oštar, vrlo dobrog kolorita i ravnomernog osvetljenja i tu nema zamerki. Muzika se čuje dosta tiho, pa ne verujemo da će se ram koristiti mnogo za slušanje muzike, već više kao zvučnu podlogu za neki slideshow.

Rezime

Osim menija koji je malo spor, sve ostalo nam se prilično dopalo, pogotovo kvalitet prikaza slika. Iako ram podržava i video fajlove a prikaz istih nije uopšte loš i može poslužiti u nuždi, ipak bi se ograničili na gledanje klipova sa letovanja, dok filmove ipak treba gledati na većem ekranu. Ukupna ocena je vrlo povoljna, pa ako vam treba dobar digitalni ram za slike, ne treba preskočiti Sapphire model.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, jul 2008.): 118€