петак, 18. јул 2008.

MSI Wind U100

Novi sub-notebook računar kompanije MSI koji je impresivno malih dimenzija, sjajne autonomije i prilično dobrih performansi. Sa intel Atom procesorima dobijamo novu generaciju ultra prenosnih računara, a Wind kao prvi model koji smo videli stvarno zaslužuje preporuke.

MSI Wind je sledeći korak u neminovnoj minimalizaciji, pa posle MacBook Air i Asus EeePC računara koji su, svaki u svojoj kategoriji, postigli izuzetan tržišni uspeh, dobijamo još jednog igrača. Wind je prvi laptop sa Intel Atom procesorom, što znači da se u startu može očekivati odlična autonomija uz logično nešto slabije performanse od standardnih procesora namenjenih laptop računarima. Definitivno je došlo vreme kada su popularni laptop računari što manjih dimenzija, i glavno je pitanje kolika je veličina ekrana koja pruža dovoljan komfor, a opet dozvoljava i da dimenzije ostanu što manje, kao i koji je najbolji odnos performansi i autonomije. Većina vodećih proizvođača je već najavilo svoje modele ovog takozvanog sub-notebook segmenta, pa nam ostaje da vidimo kako je ko od njih zamislio idealnu varijantu.

MSI Wind U100 sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Minijaturne dimenzije, težina od svega malo preko jednog kilograma
  • Intel Atom procesor neverovatno niske potrošnje
  • Odličan kvalitet izrade
  • WiFi, Bluetooth, čitač memorijskih kartica

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

MSI Wind U100
  • Ekran: 10.2" non-glare LED backlit, 1024 X 600 piksela
  • Procesor : Intel Atom (N270) na 1.6GHz
  • Grafička karta: Intel GMA 950, maksimalno 64 MB deljene memorije
  • RAM memorija : 1GB DDR2 667MHz
  • Hard disk: 80GB SATA, 5400rpm
  • Komunikacija : 56K modem, LAN, IEEE 802.11b/g, Bluetooth 2.0+EDR
  • Portovi : 1x D-Sub, 1x Headphone-out, 1x Microphone-in, 1 x RJ45 LAN, 3x USB
  • Dimenzije: 258 x 179 x 17.7 mm
  • Težina: 1.2 Kg
  • Baterija: Litijum-jonska 3-ćelijska baterija 5200 mAh
  • Dodatno: 4-u-1 čitač kartica (SD/MMC/MS/MS Pro), Web kamera 1.3 MPix
  • Operativni sistem: Windows XP Home Edition SP2

MSI Wind U100

Wind je dosta malih dimenzija, svega 258x179x17.7 mm i nešto malo teži od 1 Kg. Napravljen je od kvalitetne plastike bele boje, a u ponudi su još i crna i roze varijanta. Plastika je mat završne obrade i nećete morati da razmišljate o otiscima prstiju, ali sa druge strane, ne izgleda možda toliko atraktivno kao neki drugi modeli. Tastatura jeste mala, ali tasteri nisu zbijeni i prilično je čvrsta. Nema ugibanja ni kada se jače pritisne, što je svakako veliki plus. Verzija koju smo mi dobili nema naše karaktere na tastaturi, ali pretpostavljamo da će se u nekom trenutku pojaviti i takve verzije ukoliko nekome to predstavlja problem. Postoji samo jedan dodatni taster i to onaj za uključivanje laptopa, sa diodom koja svetli kroz prorez u obliku zvezde. Sve dodatne funkcije su mapirane na standardnim tasterima. Touchpad je dosta mali, ali vrlo brz i dobar za korišćenje, a klackalica taster ispod njega sasvim solidnog kvaliteta.

MSI Wind U100 tastatura i dodatni tasteri, touchpad i Web kamera

Sistemskih dioda ima osam i raspoređene su na donjoj desnoj ivici laptopa. Ekran ovog modela je dijagonale 10.2" i koristi LED pozadinsko osvetljenje. Osnovna prednost LED pozadinskog osvetljenja je manja potrošnja energije, ali i ravnomernije osvetljenje. Slika nam se dopala pošto je odlične oštrine, ali ne i impresivnog kolorita. Kontrast i osvetljenje su odlični i verujemo da će se većini korisnika dopasti kako izgleda. Rezolucija ekrana je 1024x600 piksela, što je odlično pošto će se Web stranice prikazivati taman kako treba (pošto je najveći broj stranica upravo širine 1024 piksela), dok je recimo jedna od glavnih zamerki Asusovom EeePC-ju to što je bilo potrebno skrolovati Web stranice u horizontali da bi se videle cele, što je posledica ekrana niže rezolucije. Iznad ekrana se nalazi integrisana Web kamera rezolucije 1.3MP i mikrofon, pa je u startu sve spremno za komunikaciju preko Interneta.

MSI Wind U100 sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Dimenzije Wind-a su i uslovile raspored konektora, ali po našem mišljenju, ovo je imalo pozitivan rezultat. Sa prednje strane nema nikakvih konektora, što je dobra stvar pošto se ne može desiti da vam kablovi zasmetaju dok kucate. Sa desne strane se nalaze jedan USB port, čitač memorijskih kartica, 3.5mm audio ulaz za mikrofon i izlaz za slušalice, analogni D-Sub video izlaz i LAN port. Pozadi takođe nema ničega, a sa leve strane je konektor za napajanje, otvor za hlađenje i još dva dodatna USB porta. Šta je ono što nam fali a na šta smo navikli kod standardnih laptop računara? Prvo tu je slot za proširenje a drugo, bitnije, optički uređaj. Neki kompromisi su morali biti napravljeni, ali nam se čini da je ovo prava mera i da se ne može ništa prigovoriti. Sigurno ste primetili da nema ni modema, no kako su tu WiFi i Bluetooth, ne može se reći da se nije mislilo na komunikaciju.

MSI Wind U100 sistemske diode i Web kamera, detalji sa bočnih strana

Srce Winda čini Intel Atom procesor koji radi na 1.6GHz (533 MHz FSB, 512 KB L2 keša) i ima deklarisanu potrošnju od 2.5W. Primera radi, novi mobilni procesori kompanije Intel koji su deo Centrino 2 platforme imaju u najboljem slučaju potrošnju od 25W. Recimo i to da u stanju mirovanja, potrošnja ovog Atom procesora pada na ispod 1W. Instaliran je 1GB DDR2 memorije, a maksimalno je podržano 2GB. Grafička kartica je integrisana kao deo Intel i945GM čipseta, i ona adresira maksimalno 64MB sistemske memorije. Za razliku od sličnih modela, Wind ne koristi SSD hard disk koji je baziran na flash memoriji, već SATA hard disk kapaciteta 80GB. Na Windu je instaliran Microsoft Windows XP Home SP2 koji radi prilično dobro. Moramo da konstatujemo da se Wind ne greje mnogo i da će ostati mlak i posle više časova rada. Što se buke tiče, praktično je nečujan što je još jedna plus.

Rezime

MSI Wind kao prvi laptop sa Atom procesorom definitivno ima šta da pokaže. Autonomija sa baterijom dosta velikog kapaciteta za ovu veličinu laptopa je pod punim opterećenjem iznosila preko 4 sata, što je sjajan rezultat, dok je u mirovanju Wind radio preko 5 sati. Poređenje sa klasičnim laptop računarima nije baš na mestu pošto je hardverski gledano ipak Wind inferiorniji, no ovo poređenje i nije na mestu. Wind će pravu konkurenciju dobiti tek kada se budu pojavili modeli sa Atom procesorima, a do tada ga možemo porediti samo sa Eee PC-jem. Veličina ekrana je ono zbog čega nam se Wind prilično dopao, ali i performanse koje su za ovu kategoriju sjajne.

Preporučena cena (uključujući 8% jul 2008.): 410€