понедељак, 28. јул 2008.

MSI P45 NEO-F

Prilično obična matična ploča koja koristi Intel P45 čipset. Podržava Intel procesore do 1600MHz FSB-a. Ploča radi prilično brzo i stabilno, i nema nekih posebnih zamerki, ali ni pohvala.

MSI pored modela namenjenih entuzijastima ima i u ponudi i one običnije, koje će koristiti obični smrtnici. Jedna od takvih ploča je i P45 NEO-F koja koristi Intel P45 čipset, ali je bez raznoraznih dodataka koji najčešće služe da krase kutiju i povise cenu. Dakle, ako vam treba obična P45 matična ploča za neke od najnovijih Intel procesora, ovo može biti odličan izbor. Ova ploča podržava najveći broj stvari koje prosečan korisnik može koristiti, a i cena je u skladu sa tim prilično povoljna.

MSI P45 NEO-F sa gornje, donje strane, oprema i konektori sa zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Novi Intel P45 čipset
  • Podrška za najnovije Intel procesore do 1600MHz FSB
  • Solidne performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

MSI P45 NEO-F
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Intel P45 Northbridge (MCH) i ICH10R Southbridge
  • Procesor: LGA775 socket za Intel Core2 Quad / Core2 Extreme / Core2 Duo / Pentium Extreme / Pentium D / Pentium 4 procesore,(FSB 1600/1333/1066/800MHz)
  • Memorija: 4x DIMM, max. 16GB, Dual Channel DDR2 667/800/1066 MHz
  • Kontroleri: 6x SATAII(RAID 0, 1, 5 i 10), 1x IDE i 1x Floppy
  • Slotovi: 1x PCIe x16, 2x PCIe x1, 3x PCI
  • Zvuk: Realtek ALC888 codec 8-channel HD Audio
  • Dodatno: Gigabit LAN, 12 USB portova (4 portova pozadi i 8 preko konektora na ploči), 2x FireWire port, 2x PS/2, 1x serijski port, 1x paralelni port,

MSI P45 NEO-F

Layout ploče je prilično standardan, bez nekih posebnih detalja. Oko ležišta procesora ima mesta na pretek za neka ozbiljnija hlađenja, a primećujemo i da su na ploči delimično korišćeni solid aluminijumski kondenzatori, posebno u delu gde se nalaze elementi napajanja procesora, što nam govori da se vodilo računa da napajanje procesora bude što stabilnije i pouzdanije. Svi konektori su raspoređeni duž ivica ploče, što znači da neće biti gužve sa kablovima iznad ploče i da će tu protok vazduha biti neometan. Hlađenje ploče je vrlo jednostavno i sastoji se od dva aluminijumska hladnjaka koja ne deluju posebno impresivno, ali rade svoj posao odlično.

MSI P45 NEO-F sa bočne strane, ležište procesora, sistem hlađenja

Memorijski slotovi su dosta blizu prvom PCIe slotu i može biti malo problematično pristupiti memoriji ako je instalirana grafička kartica, pa to treba imati u vidu kada se sistem povezuje. Ova ploča ima jedan PCIe x16 slot, dakle može primiti jednu grafičku karticu, što se i uklapa u to da je ploča namenjena prosečnom korisniku koji neće sastavljati konfiguraciju sa više grafičkih kartica. Tu su još dva PCIe x1 i tri obična PCI slota. Za periferije, tu su šest SATA konektora, jedan IDE koji podržava do dva uređaja, i jedan floppy konektor.

MSI P45 NEO-F PCI i memorijski slotovi, SATA i ATA konektori

Ploča sa zadnje strane ima 4 USB konektora, jedan LAN i dva PS/2, a interesantno je da su tu i serijski i paralelni portovi. Kako je integrisana Realtek ALC888 8-kanalna zvučna kartica, pozadi su i audio izlazi. Na samoj ploči, nalazi se i dodatnih 8 USB i dva FireWire konektora. Napomenućemo da iako piše da ploča podržava procesore sa 1600MHz FSB-om, ovo važi samo ako se vrednost FSB-a overklokuje u BIOS-u. Opcija za overklok nema baš puno, ali pretpostavljamo da će one najosnovnije ipak biti po ukusu onih manje veštih korisnika.

Rezime

Ova ploča predstavlja dosta povoljno rešenje za korisnike kojima treba solidna matična ploča sa novijim čipsetom. Ako nemate nameru da se bavite overklokom ni da koristite dve grafičke kartice, ovo može biti sasvim dobar izbor.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, jul 2008.): 85€