среда, 30. јул 2008.

MSI ER710X-207EU

Vrlo dobar laptop dimenzija ekrana 17" koji će biti odličan izbor za one čija upotreba računara naginje ka multimediji. Ugrađene komponente će obezbediti dobre performanse i kupci će to verovatno umeti da cene.

Vreme je za još jedan desktop replacement laptop kompanije MSI, ER710X-207EU. Ovaj model donosi odlične performanse ali i dimenzije koje neće dozvoliti da ga često nosite sa sobom. Sa ekranom dijagonale 17", vrlo verovatno je da će se najviše koristiti u kući ili na poslu, i to kao osnovni a ne dodatni računar. Ono što je posebno bitno je cena koja u ovom slučaju nije previše visoka odnosno odgovara u potpunosti i sigurno da oteževa donošenje konačne odluke kod kupovine laptopa.

MSI ER710X-207EU sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Solidan kvalitet izrade
  • Prilično dobre performanse
  • Prosečna autonomija
  • Odličan veliki ekran dijagonale 17"
  • Integrisana Web kamera, čitač memorijskih kartica
  • WiFi i Bluetooth

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

MSI ER710X-207EU
  • Ekran: 17" TFT WXGA ACV (Amazing Crystal Vision) 1440x900
  • Procesor: AMD Turion64 X2 TK-55 (1.8GHz, FSB 800MHz, 512KB L2)
  • Ram memorija: 2GB DDR2 667
  • Grafika: ATI Radeon X1270
  • Hard disk: 160GB SATA 5400rpm
  • Optički uređaj: DVD Super Multi
  • Komunikacija : WiFi (802.11 b/g), Bluetooth
  • Portovi : Headphone-out, Mic-in, Line-in, 3 USB ports, DVI, HDMI, GLAN, Modem, PCMCIA slot
  • Dimenzije: 395 x 278 x 26.5-34.9 mm
  • Težina: 3.3 Kg
  • Baterija: 6-ćelijska Li-Ion, 5200mAh
  • Dodatno: Čitač kartica 4-u-1 (SD/MMC/MS/MS Pro)

MSI ER710X-207EU

Laptop je pozamašnih dimenzija (395 x 278 x 26.5-34.9 mm) što može da zahvali 17" ekranu. Zanimljivo je međutim to da je težina svega 3.3Kg što jeste više od težine prosečnog 15.4" laptopa, ali ne onoliko koliko bi se na prvi pogled reklo. Po pitanju težine, ovaj model spada u lakše 17" modele i to je vrlo pozitivna stvar. Kvalitet izrade je solidan a upotrebljena plastika prosečnog kvaliteta koji ipak ume malo da zacvili ako se jače pritisne na nekim mestima. Sva plastika je mat završne obrade i crne boje i ne verujemo da će laptop privući mnogo pažnje. Tastatura je zahvaljujući dimenzijama laptopa u punoj veličini sa numeričkim delom ali i sa dosta uzanim kursorskim tasterima. Tasteri su plitkog hoda i dosta tihi, a tastatura se samo minimalno ugiba i to tek na dosta jak pritisak. Dodatni tasteri su smešteni odmah iznad tastature i ima ih sedam i to uključujući onaj za paljenje koji svetli plavom bojom. Od ostalih šest tastera, jedan se može programirati po želji.

MSI ER710X-207EU tastatura, dodatni tasteri i sistemske diode, touchpad

Ispod tastature se nalazi touchpad čiji odnos stranica odgovara odnosu stranica monitora i prilično je dobrog kvaliteta. Podržan je i vertikalni skrol na touchpadu, što je uvek vrlo korisna opcija. Tasteri ispod touchpada su malo tvrđi i za nijansu bučniji nego što nam se svidelo. Ovaj laptop dolazi sa dva integrisana zvučnika koji su postavljeni iznad tastature sa leve i desne strane. Oni su dosta dobrog kvaliteta i jačine od po 1.5W snage i zvuče odlično za potrebe slušanja tiše muzike i svakodnevnog rada. Sistemske diode su raspoređene iznad i ispod tastature na samu ivicu laptopa i ima ih ukupno sedam i prikazuju najbitnije funkcije računara. Ekran je odličnog prikaza, uniformnog osvetljenja i vrlo oštre i lepe slike. Odziv je dosta dobar i sigurno je da će kupci ovog modela uživati u gledanju filmova. Uglovi gledanja nas nisu previše oduševili, ali nisu ništa lošiji od proseka i za većinu potreba će biti i više nego dobri.

MSI ER710X-207EU sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Raspored konektora je standardan i sa prednje strane se nalaze tri audio konektora, za slušalice, mikrofon i audio-in, čitač kartica za četiri formata memorijskih kartica (SD/MMC/MS/MS Pro) i FireWire konektor. Sa desne strane se nalazi PCMCIA slot za proširenje, USB konektor, D-Sub i HDMI video priključci i otvor za hlađenje. Pozadi su LAN i modem kao i konektor za napajanje, a sa leve strane su smešteni optički uređaj i dodatna dva USB porta. U suštini je raspored prilično dobar, a jedino bi audio konektore pomerili na bočnu stranicu kada bi mogli da biramo. Iznad ekrana se nalazi i integrisana Web kamera rezolucije 1.3MP, koja sa integrisanim mikrofonom doprinosi da ovaj model bude odličan izbor i za one koji vole da pričaju preko Interneta koristeći neke od messanger programa.

MSI ER710X-207EU detalji sa bočnih strana

Osnova laptopa je odlični AMD Turion64 X2 TK-55 procesor koji radi na 1.8GHz i ima dovoljno snage za sve aktuelne programe i multimediju. Instalirano je 2GB ram memorije, a moguće je proširiti do maksimalno 4GB. Ostatak konfiguracije čine integrisana ATI Radeon X1270 grafička kartica koja je deo ATI RS690 čipseta i SATA hard disk od 160GB. Za komunikaciju su pored modema i LAN adaptera zaduženi i Bluetooth i WiFi b/g moduli što znači da su pokrivene praktično sve mogućnosti. Laptop se isporučuje bez operativnog sistema tako da kupac može odabrati koji želi, a u slučaju da je to Windows XP, treba znati i da se bez većih problema mogu naći odgovarajući drajveri. Ako se odlučite za Vista operativni sistem, preporučujemo da dodate još 1GB memorije pošto je ovaj sistem prilično zahtevan.

Rezime

U radu, laptop se pokazao vrlo dobro, dovoljno brzo uz neznatno zagrevanje. Autonomija je solidna za 17" laptop i iznosi oko 1h20min pod punim opterećenjem i oko 2h40min u mirovanju. Kada se sve sabere i oduzme, mislimo da ovaj model vredi uloženog novca. Ako tražite laptop koji nećete često nositi sa sobom i za koji vam nije bitno da ima dobru autonomiju, već veličinu ekrana, ovo može biti vrlo dobar izbor.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, jul 2008.): 659€