понедељак, 14. јул 2008.

Items TV tjuneri

Ovo su dva analogna TV tjunera, jedan u PCI a drugi u PCMCIA varijanti, za desktop i laptop računare. Ovi tjuneri su dosta jednostavni, vrlo povoljne cene i odličnih rezultata. Nude sve ono što nude i drugi tjuneri, ali po nešto nižoj ceni.

Items nije ime koje se može često sresti, a u pitanju je Tajvanska kompanija koja se specijalizovala za multimedijalna rešenja kao što su TV tjuneri. Kao provereno rešenje, koriste se Philips čipovi i TV Expert softver, pa je jasno da ove kartice mogu biti dobra alternativa nekim zvučnijim imenima, prvenstveno zbog cene.

Items ITV300 i ITV500

Ključne karakteristike

  • Veoma povoljna cena
  • Jednostavna instalacija
  • TV Expert je sasvim dobar i nudi sve standardne mogućnosti
  • Time Shift i programirano snimanje

Utisak kvare

  • ITV300 ne podržava stereo zvuk

Specifikacija

Items ITV300
  • Interfejs: PCI
  • Čip: NXP Saa7130
  • Konektori: TV, FM, Composite, S-video, Audio in/out, IR
  • Dodatno: Daljinski upravljač
Items ITV500
  • Interfejs: PCMCIA
  • Čip: NXP 7135
  • Konektori: TV, FM, Composite, S-video, Audio
  • Dodatno: Daljinski upravljač

Items ITV300

ITV300 je analogna TV tjuner kartica, odnosno kartica namenjena za dekodiranje običnog, analognog signala (koji se kod nas koristi). Kartica je PCI interfejsa i prilično standardnog dizajna. U pakovanju dolaze CD sa drajverima i softverom, audio kabl (za povezivanje sa zvučnom karticom), FM antena, daljinski upravljač i njegov prijemnik. Podržani su NTSC i PAL B/G, D/K, I, M/N standardi i opseg od 45.25 do 863.25 MHz. Instalacija je vrlo jednostavna i sve što treba uraditi je povezati kablove i instalirati drajvere i softver, posle čega ostaje samo da se pronađu kanali.

Items ITV300

Kartica podržava standardne opcije, pa je tako moguć Time Shift koji omogućava da pritiskom na taster daljinskog pauzirate program koji pratite uživo dok se istog trenutka on nastavlja da snima na računaru kako bi mogli da opet pritiskom na jedan taster nastavite gledanje. Moguće je snimanje programa u instant i programiranom modu, a tjuner može probuditi računar iz S3 i S4 režima mirovanja da bi započeo snimanje. Snima se u MPEG 1/2, WMV, WMA i DivX (mora se preuzeti odgovarajući kodek sa Interneta) format. Omogućen je i prijem Teleteksta i snimanje screenshotova direktno iz TV Experta. Dodatno, može se pratiti FM radio program pomoću antene iz pakovanja, ali i snimati materijal sa nekog drugog video izvora preko nekog od konektora (Composite, S-Video). Primetili smo jednu stvar koja nam se nije dopala, a to je da nije podržan stereo zvuk TV stanica.

Items ITV500

ITV 500 je takođe analogni tjuner, dakle za prijem standardnih, zemaljskih, TV kanala. Format kartice je PCMCIA što znači da je dizajnirana za upotrebu sa laptop računarom. Iako sve veći broj laptopova koristi ExpressCard interfejs, i dalje ima dosta onih koji imaju laptop računare sa PCMCIA slotom, i njima će ovaj TV tjuner biti sigurno zanimljiv. Instalacija je krajnje jednostavna i potrebno je samo ubaciti tjuner u odgovarajući slobodan PCMCIA slot, instalirati drajvere i softvere. U pakovanju dolaze i video kablovi kao i radio antena. Daljinski je card tipa, mali, tanak i veoma funkcionalan.

Items ITV500

I ovaj tjuner, bez obzira na svoju veličinu, mogućnosti su mu identične kao i standardnoj PCI verziji. Od TV standarda, podržani su uobičajeni NTSC i PAL B/G, D/K, I, M/N, kao i snimanje u MPEG 1/2, WMV, WMA i DivX formatima. Moguće je programirati snimanje (koje će probuditi računar iz sleep-a ili hibernacije), Time Shift koji smo već opisali, Teletekst, Snapshot snimanje ekrana, slušanje FM radio stanica. Naravno, pošto postoje S-Video i kompozitni video konektori, moguće je i snimanje video materijala sa recimo video kamere ili nekog drugog viudeo izvora.

Rezime

Obe kartice rade prilično dobro, traženje kanala je dosta brzo a rezultati sasvim dobri. Nekih većih primedbi nema osim činjenice da ITV300 ne podržava stereo zvuk, dok ITV500 nema tih problema. Ovo su TV tjuneri dosta povoljnih cena i osnovnih mogućnosti. Kada su analogni TV tjuneri u pitanju, nema više puno stvari koje se mogu izmisliti, već su uglavnom u pitanju varijacije na temu.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, jul 2008.):
Items ITV300 19€
Items ITV500 38€

1 comments:

Анониман је рекао...

This information is not true