петак, 25. јул 2008.

HP Compaq 2510p

Izuzetan mali laptop koji će biti nezamenljiv kod poslovnih korisnika. Donosi nam minijaturne dimenzije sa ekranom dijagonale 12.1", odlične performanse koje obezbeđuje Intel Core 2 Duo procesor, sjajnu autonomiju i kompletno rešenje po pitanju komunikacije.

Model koji ćemo videti je pravi mali radnik i namenjen je poslovnim ljudima koji dosta putuju i imaju potrebu da svoj računar imaju uvek uz sebe. Prilično je kompaktnih dimenzija i izuzetno male težine, a opet dovoljno snažan da izađe na kraj sa svim zahtevima modernog poslovanja. Ovaj model nas najviše podseća na nešto starije IBM laptopove, po dizajnu ali i funkcijama, što je samo još jedna potvrda da je namenjen zahtevnim poslovnim korisnicima. Autonomija kod ovog modela predstavlja jednu od jačih tačaka, a zahvaljujući ugrađenoj bateriji velikog kapaciteta, korisnici će moći maltene da zaborave na punjač.

HP Compaq 2510p sa gornje, prednje i bočne strane

Ključne karakteristike

  • Kompaktne dimenzije i težina, odličan kvalitet izrade
  • Kompletno rešenje za komunikaciju: modem, LAN, WiFi, Bluetooth, WWAN
  • Odlične performanse
  • Izuzetna autonomija

Utisak kvare

  • Cena nije dostupna većem broju korisnika

Specifikacija

HP Compaq 2510p
  • Ekran: 12.1" TFT WXGA 1280 x 800
  • Procesor: Intel Core 2 Duo U7600 (1.2GHz, 2MB L2, FSB 533MHz)
  • Ram memorija: 2GB DDR2 667
  • Grafika: Intel GMA X3100 (do 384MB deljene sistemske memorije)
  • Hard disk: 120 GB, 5400rpm
  • Optički uređaj: DVD Super Multi
  • Komunikacija : 56K modem, 10/100/1000 Mbps Ethernet LAN, IEEE 802.11a/b/g, Bluetooth 2.0, WWAN
  • Portovi : Headphone-out, Mic-in, 2 USB porta, Firewire, D-sub, RJ-45, RJ-11, PCMCIA
  • Dodatno: Čitač kartica: MMC/SD
  • Dimenzije: 25 x 282 x 213 mm
  • Težina: 1.29 Kg
  • Baterija: Li-Ion 55Wh
  • Operativni sistem: Windows Vista Business

HP Compaq 2510p

Da ime Compaq nije otišlo u penziju najbolje govori ovaj model. Poznat od ranije kao vrlo čest izbor poslovnih korisnika, Compaq je sasvim sigurno posle akvizicije svoja rešenja preneo HP-u a jedan od rezultata imamo pred sobom. Model 2510p je vrlo interesantan zato što u kućištu veoma kompaktnih dimenzija od 25 x 282 x 213 mm i težine od samo 1.3Kg ima apsolutno sve što jednom poslovnom čoveku treba. Konstrukcija kućišta je izuzetno dobra, osnova od legure magnezijuma je presvučena vrlo kvalitetnom mat plastikom, i tako istovremeno dobijena čvrstina i mala težina. Dizajn je dosta konzervativan i vrlo verovatno neće puno ljudi obratiti pažnju na vas kada negde sedite i radite.

HP Compaq 2510p tastatura, dodatni tasteri, touchpad i zvučnik

Tastatura ovog laptopa je prilagođena dimenzijama, pa je tako numerički deo izostao. Kursorski tasteri su malo uži, a svi tasteri vrlo kvalitetni i čvrsti, a opet dovoljno plitkog hoda da budu udobni posle dužeg kucanja. Pored standardnog tastera za uključivanje laptopa, postoji još par tastera koji su smešteni iznad tastasture, a u pitanju su touch tasteri sa LED osvetljenjem. Ovo opet ne izgleda tako atraktivno, ali je vrlo funkcionalno. Touchpad je izuzetno dobar, sa vertikalnim skrolom, dva klasična tastera ispod i dva iznad. Ova dva gornja tastera zajedno sa malim plavim Pointstickom koji je smešten između tastera B, G i H vrlo liči na poznato IBM-ovo rešenje. Ekran je dijagonale 12.1" i rezolucije 1280x800 piksela što je odlično za tu dijagonalu, a posebnu pogodnost predstavlja i senzor ambijentalnog osvetljenja koji će automatski regulisati jačinu pozadinskog osvetljenja ekrana.

HP Compaq 2510p sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Iako vrlo mali, ovaj laptop ima praktično sve što vam može zatrebati, ali se ipak sa prednje strane osim LED lampica koje označavaju sistemske funkcije, ništa drugo ne vidi. Sa desne bočne strane su smešteni čitač SD/MMC memorijksih kartica, PCMCIA slot za proširenje, FireWire, USB i audio konektori, D-Sub video izlaz i konektor za Docking station. Pozadi je samo LAN konektor, a sa leve strane su optički uređaj, konektor za napajanje i još jedan USB port. Raspored konektora je odičan, a mi bi smo voleli da vidimo baš još jedan USB konektor kao i S-Video video izlaz. Pomalo je samo čudno što se HP odlučio za PCMCIA a ne za ExpressCard standard koji postaje nezaobilazan.

HP Compaq 2510p sa bočne strane i detalji

Ovaj laptop u sebi ima Intel Core 2 Duo U7600 procesor koji je smanjene potrošnje u odnosu na standardne laptop modele procesora, a radi na 1.2GHz. Instalirano je 2GB DDR2 memorije, što je ujedno i maksimum. Hard disk je kapaciteta 120GB, a grafička kartica integrisana Intel X3100. Pored LAN adaptere, integrisan je i WiFi 802.11b/g, Bluetooth ali i nešto što se već ređe sreće kod nas, WWAN modul. Iza baterije se nalazi ležište SIM kartice kojom ovaj laptop postaje maksimalno funkcionalan po pitanju komunikacije. Baterija je 6-ćelijska (postoji i 9-ćelijska varijanta) i obezbeđuje do fantastičnih 8 sati u mirovanju i oko 5 sati pod punim opterećenjem. Sada postaje jasnije zašto će ovo biti savršen alat u rukama poslovnih ljudi.

Rezime

Ovaj laptop spaja izuzetan kvalitet izrade, veoma dobre specifikacije koje rezultuju odličnim performansama, sjajnu autonomiju i maksimalnu mobilnost. Ako bi baš hteli da nađemo zamerku, verovatno bi to bilo odsustvo Web kamere, što i ne predstavlja neku veliku manu. Cena ovog modela nije mala, ali je definitivno realan pokazatelj njegove vrednosti.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, jul 2008.): 1300€