уторак, 22. јул 2008.

Gigabyte HD4870

Najnovija grafička kartica iz kompanije ATI u Gigabyte varijanti. Kako najmoćnija ATI single chip kartica ima dosta toga da pokaže, a cena je takva da mislimo da će mnogi odlučiti da malo bolje pogledaju šta to konkretno može.

Pred nama je i najjača dostupna verzija nove AMD/ATI grafike u vidu 4870 serije. Večita trka se nastavlja, pa posle NVIDIA predstavljanja nove generacije grafičkih procesora i kartica, dolazi red i na ATI. U pitanju je single processor kartica, dual slot dizajna i trenutno najmoćnija takva ATI kartica u ponudi. Svi oni koji su planirali da kupe grafičku karticu, biće na velikim mukama pošto stvarno postaje teško dati dobar savet. Jedno je sigurno, Gigabyte HD4870 će biti veoma popularna, u to nemamo ni malo sumnje.

Gigabyte HD4870 sa prednje i zadnje strane, oprema

Ključne karakteristike

  • Kartica postiže brojku od 1.0 Teraflops operacija
  • Procesor ima 965 miliona tranzistora i 800 Stream procesora
  • Unapređeni UVD
  • Sjajne performanse, tik ispod NVIDIA GTX280
  • Veoma povoljna cena

Utisak kvare

  • Kartica ume dosta da se greje

Specifikacija

Gigabyte HD4870
  • Procesor: RV770 XT koji radi na 750 MHz
  • Memorija: 512MB GDDR5 koja radi na 1.8GHz
  • Hlađenje: aktivno
  • Interfejs: PCI-E 2.0 x16
  • Izlazi: 2x DVI, TV out
  • Dodatno: DirectX 10.1 podrška, UVD

Gigabyte HD4870

Srce kartice čini novi RV770 XT čip koji je izrađen u 55nm procesu sa 956 miliona tranzistora, ima 800 Stream procesora, 256bitnu memorijsku magistralu. Kartica koristi PCI Express 2.0 interfejs, podržava DirectX 10.1 instrukcije i Shader Model 4.1. Spisak se naravno tu ne završava, a mi ćemo pomenuti još i ATI AVIVO HD tehnologiju koja će gledanje video sadržaja visoke rezolucije podići na novi nivo u odnosu na prethodnu generaciju procesora. Ako ste pratili, verovatno ste primetili da 4850 verzija koju smo već videli na testu koristi praktično isti procesor koji u ovom slučaju ni na koji način nije ograničen i može da zablista punim sjajem. Kartica koristi 512MB memorije i to DDR5, trenutno najbžre koja se može kupiti, što je samo još jedan pokazatelj koji je cilj postavljen ispred 4870.

Gigabyte HD4870 sa bočnih strana

Kartica koju imamo prilike da vidimo je referentna verzija i koristi dizajn koji ćemo vrlo verovatno videti i kod ostalih proizvođača, barem dok se ne pojave "nabudžene" fabričke verzije. Pune je dužine i dual slot dizajna. Ono što se mora napomenuti je da dual slot dizajn sigurno nije tu slučajno pošto kartica ume da se lepo zagreje u zahtevnijim igrama, a iako fabrički ventilator i hladnjak odlično rade, verujemo da je samo pitanje vremena kada će se pojaviti i neka ozbiljnija rešenja. Što se napajanja tiče, potrebno je obezbediti dva dodatna 6-pinska konektora. Ovo znači da bi trebalo ipak obezbediti napajanje od bar 600W snage. Sva memorija se nalazi sa iste strane štampane ploče, a ima ukupno 8 modula.

Gigabyte HD4870 hlađenje, konektor za napajanje i CrossFire, konektori sa zadnje strane

Na kartici se nalaze i CrossFire konektori, pa ćemo čim bude bilo moguće proveriti i šta se može očekivati od dve ovakve kartice koje rade rame uz rame. Sa zadnje strane kartice se nalaze dva DVI konektora i TV out. U pakovanju dolaze CD sa drajverima, TV out kablovi i adapteri (sa DVI na D-Sub i HDMI), kao i CrossFire most. Već smo pomenuli da kartica ume dobro da se zagreje, međutim nismo primetili da to ima posledica po stabilan rad. Ono što je dobro je to što se neće previše čuti, sem u par sekundi po paljenju.

Rezime

Performanse koje je 4870 pokazala su poredive sa NVIDIA 280 serijom, i to u koristi NVIDIA-e .Međutim, razlika nije baš velika, ali je razlika u ceni poprilična. U trenutku pisanja teksta, 4870 je duplo jeftinija od NVIDIA rešenja, što mislimo da najbolje ilustruje odnos. Imajući to u vidu, 4870 stvarno zaslužuje best buy nagradu.


Preporučena cena (uključujući 8% PDV, jul 2008.): 228€