среда, 16. јул 2008.

Gigabyte GTX 260

Gigabyte verzija kartice koja je bazirana na jednom od najmoćnijih grafičkih procesora danas. U pitanju je GTX 260 i kartica koja je nešto slabija po performansama od ultra moćne GTX 280, ali i bez obziora na to donosi sjajne performanse.

Relativno skoro smo testirali najjaču grafičku karticu iz nove NVIDIA serije u Gigabyte verziji, Gigabyte GTX 280, a evo prilike da vidimo i mlađeg brata, model GTX 260. Obe grafike koriste isti procesor, NVIDIA GT200, i razlika na nivou arhitekture nema, već je GTX 260 malo slabijih performansi zbog ograničenja koja su napravljena kako bi se dobila kartica niže kategorije. Ovo nije prvi put da se identični grafički procesor koristi za dve klase grafičkih kartica, i opet će ostati na onim veštijim korisnicima da isprobaju koliko se overklokom može dobiti na performansama.

Gigabyte GTX 260 sa prednje i zadnje strane, oprema

Ključne karakteristike

  • Najbrža grafička kartica sa jednim procesorom
  • 240 Stream procesora (1.296GHz)
  • 1GB DDR3 memorije (2.2GHz)
  • U mirovanju troši oko 60% manje struje od punog opterećenja
  • Sistem hlađenja je odličan, kartica se jako malo čuje dok radi

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Gigabyte GTX 260
  • Procesor: GT200 na 576MHz
  • Memorija: 896MB DDR3 na 2GHz (448bitna magistrala)
  • Shader clock: 1.242 GHz
  • Puna podrška za DirectX 10, PhysX, CUDA
  • Podrška za SLI režim rada
  • Podržava 16x full screen anti-aliasing
  • 2x DVI, HDTV-out
  • HDCP podrška
  • Interfejs: PCI-E 2.0

Gigabyte GTX 260

Procesor koji je korišćen GT200 je izrađen u 65nm procesu proizvodnje, sa neverovatnih 1.4 milijarde tranzistora. Takt procesora je 576MHz, što je nešto manje od 600MHz na koliko radi GTX 280, a stream procesora ima 192 i rade na 1242MHz u odnosu na 240 procesora na 1296MHz modela GTX 280. Dalje, memorijska magistrala je sužena na 448 bita (sa 512 bita), a takt sa efektivnih 2.2GHz spušten na 1.242MHz, dok je količina DDR3 memorije sa 1GB smanjena na 896MB. Na kraju, broj ROP jedinica je sa 32 smanjen na 28. Ovo je sasvim dovoljno da se performanse GTX 260 dovoljno distanciraju od moćnije GTX 280, ali i dovoljno spusti cena da bi bila što pristupačnija.

Gigabyte GTX 260 sa bočnih strana

Kartica koristi PCIe 2.0 interfejs, a kao glavne novosti donosi integraciju PhysX i CUDA tehnologija i unapređenje PureVideo HD engine-a za dekodiranje video signala visoke definicije. PhysX predstavlja poboljšane i ubrzane fizičke proračune u igrama, i tek treba očekivati naslove koji ovo maksimalno koriste. Dok NVIDIA nije kupila kompaniju AGEIA, PhysX je postojao u vidu zasebnih kartica, a sada je postao sastavni deo arhitekture NVIDIA procesora. CUDA predstavlja korak u paralelnom izvršavanju instrukcija CPU-a i GPU-a, a pored očekivanog Photoshop CS4 programa za koji su programeri najavili da će koristiti snagu grafičkog procesora u radu, treba očekivati i veći broj drugih programa sa istom osobinom. Na kraju, PureVideo HD još veći deo posla dekodiranja video sadržaja visoke rezolucije prebacuje na grafički procesor, dok CPU ostaje slobodan za druge zadatke.

Gigabyte GTX 260 sistem hlađenja, video, konektori za napajanje i SLI

Kartica sa testa je full size kartica dual slot dizajna, koji se koristi da bi se obezbedilo što bolje hlađenje procesoru i memoriji. Zbog ovoga, ventilator koji se nalazi na zadnjem delu kartice, je malo zakrivljen tako da efikasnije duva vazduh preko cele kartice, i vreo vazduh kroz otvore sa zadnje strane izbacuje van kućišta. Za napajanje, potrebno je obezbediti dva dodatna 6-pinska konektora, a za slučaj da ih nemate, u pakovanju dolaze i dva adaptera. Sa gornje strane kartice se nalazi i SLI konektor, a nama ostaje da se nadamo da ćemo u najskorije vreme isprobati kako rade dve ovakve kartice u SLI modu. Od video izlaza, tu su dva DVI sa podrškom za HDCP sadržaje i jedan TV out za koji se isporučuje i poseban adapter za prevođenje na komponentni interfejs.

Rezime

Ova grafička kartica definitivno ima dovoljno snage da se izbori sa konkurencijom i to bez većih problema. Mi se samo nadamo da će tržište dobiti dovoljan broj primeraka kako bi se cene stabilisale i kako bi mogli da damo odgovor na pitanje da li je vredi kupiti. U svakom slučaju, ko god da je sada pazari, teško da može napraviti grešku.


Preporučena cena (uključujući 8% PDV, jul 2008.): 315€