уторак, 22. јул 2008.

Gigabyte GA-EP45-EXTREME

Ova ploča je namenjena najzahtevnijim korisnicima koji zahtevaju vrhunske performanse i stabilnost uz vrlo napredne mogućnosti ovekrloka. Mogućnosti ovog modela su stvarno imresivne, i nema sumnje da zaslužuje sve preporuke.

Gigabyte matična ploča sa Extreme nastavkom u imenu je definititvno nešto posebno, i namenjena je onim korisnicima koji žele da sve ugrađene komponente maksimalno iskoriste. Ploča će pružiti stabilnost i izuzetne performanse, uz neke veoma interesantne mogućnosti. Cena ovog modela nije mala, ali smatramo da je realna pošto je mnogo toga uključeno i impozantno pakovanje. Kada se spoje vrhunske performanse i fantastična stabilnost, rezultati mogu biti samo sjajni, što je ovde i slučaj.

Gigabyte GA-EP45-EXTREME sa gornje, donje strane, oprema i konektori sa zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Podrška za Intel 45nm procesore do 1600MHz FSB-a
  • Moguće je instalirati do 16GB DDR2 memorije maksimalne brzine 1200MHz
  • Impresivna tehnologija smanjenja potrošnje energije
  • Pregršt opcija namenjenih overklokerima
  • Izuzetno kvalitetna izrada i vrhunske upotrebljene komponente

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Gigabyte GA-EP45-EXTREME
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Intel P45 Northbridge (MCH) i ICH10R Southbridge
  • Procesor: LGA775 socket za Intel Core2 Quad / Core2 Extreme / Core2 Duo / Pentium Extreme / Pentium D / Pentium 4 procesore,(FSB 1600/1333/1066/800MHz)
  • Memorija: 4x DIMM, max. 16GB, Dual Channel DDR2 1200/1066/800/667 MHz
  • Kontroleri: 6x SATAII(RAID 0, 1, 5 i 10) preko Southbridge-a, 1x IDE i 1x Floppy preko posebnih kontrolera
  • Slotovi: 1x PCIe x16, 1x PCIe x8, 1x PCIe x4, 1x PCIe x1, 3x PCI
  • Zvuk: Realtek ALC889A codec 8-channel HD Audio
  • Dodatno: 2 Gigabit LAN, 12 USB portova (8 portova pozadi i 4 preko konektora na ploči), 3x FireWire port, optički i koaksijalni S/PDIF konektor, 2x PS/2, 1x serijski port (na ploči)

Gigabyte GA-EP45-EXTREME

Po otpakivanju ploče, odmah vidimo par vrlo interesantnih stvari. Prvo je to da se među opremom nalazi jedan poveći bakarni hladnjak koji se montira u prvi slobodan slot. U čemu je konkretno stvar? Za hlađenje ove ploče se koristi Hybrid Silent-Pipe sistem koji se sastoji iz manje više standarnih bakarnih hladnjaka koji su montirani na čipset i naponske elemente procesora i povezani bakarnim heat-pipe cevima. Ono što je novo je pomenuti dodatni hladnjak, ali i priključci na NorthBridge-u na koje se povezuje sistem vodenog hlađenja. Ovo pruža izuzetno dobro hlađenje koje je i do 30% efikasnije od klasičnih rešenja. Raspored komponenti je odličan pošto su svi konektori postavljeni na ivice ploče, a oko ležišta procesora ima sasvim dovoljno mesta i za neke veće kulere.

Gigabyte GA-EP45-EXTREME ležište procesora i sistem hlađenja

Gigabyte GA-EP45-EXTREME koristi najnoviju tehnologiju za uštedu energije, pa tako GIGABYTE Dynamic Energy Saver Advanced sa hardverskom podrškom za Dynamic 6-Gear sistem omogućava da se potpuno automatski detektuje kada računar ne radi ništa i praktično prebaci u niži režim potrošnje. Za ovo treba obezbediti najnoviji Intel procesor 45nm procesa izrade, a poenta je u tome da korisnik neće primetiti nikakvu razliku, neće biti potrebe za instalacijom drajvera, a sistem će daleko efikasnije koristiti elekričnu energiju uz znatne uštede. Na ovo se nadovezuje i Ultra Durable 2 dizajn što znači da su za izradu ploče korišćene najkvalitetnije komponente kao što su aluminijumski kondenzatori. Ove komponente obezbeđuju izuzetno stabilan rad, pogotovo što napajanje procesora prolazi 12-faznu filtraciju, dok memorija i NorthBridge prolaze 2-faznu filtraciju napona.

Gigabyte GA-EP45-EXTREME PCI i memorijski slotovi, SATA konektori i detalji

Neke od specifičnosti ove ploče su Power, Reset i ClrCMOS tasteri sa pozadinskim osvetljenjem što će se dopasti korisnicima koji će se baviti overklokom. Pored dvostrukog BIOS-a koji će osigurati da se neće desiti da zbog eksperimentisanja budete sprečeni da pristupite računaru. Na ploči se nalaze i takozvani Debug LED koji ispisuje kod eventualne greške prilikom butovanja. Postoji čitav set dioda koje označavaju neke od interesantnih detalja kao što su OV diode koje naznačavaju koliko je podignut napon memorije, procesora, NorthBridge i SouthBridge čipova, zatim OC diode koje će označiti stepen overkloka procesora i na kraju temperaturne LED-ove koji će označiti nivo temperature procesora i Northbridge-a.

Rezime

Ova ploča je definitivno namenjena naprednim korisnicima koji će umeti da iskoriste njene brojne mogućnosti. Sa podrškom za najnovije Intel procesore i CrossFireX konfiguraciju, Gigabyte GA-EP45-EXTREME je definitivno kao stvorena za sve one koji žele da iz komponenti iscede i poslednji atom snage. Cena, iako nije mala, ipak nije preterana za ovakav paket performansi i potencijala, pa zbog toga i sledi preporuka.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, jun 2008.): 236€