понедељак, 21. јул 2008.

Gigabyte GA-EP43-DS3L

Matična ploča odlične cene i veoma dobrih performansi namenjena za korišćenje sa najnovijim Intel procesorima do 1600MHz FSB-om. Ovaj model je vrlo kvalitetno napravljen i predstavlja odlično rešenje namenjeno nešto manje zahtevnim korisnicima koji žele da sastave računar sa najnovijim Intel procesorom.

Intel P43 čipset je ništa drugo do malo razvodnjene P45 verzije. Slobodno možemo reći da je u pitanju ista tehnologija i većina podržanih opcija, a suština je u tome da su matične ploče sa P43 čipsetom namenjene prosečnim korisnicima koje ne zanima previše overklok i koji ne žele da koriste više od jedne grafičke kartice, a ovakvih korisnika logično ima i najviše. Gigabyte GA-EP43-DS3L je, uslovno rečeno, jednostavna ploča vrlo kvalitetne izrade sa dovoljno mogućnosti da bude odlična osnova za računar baziran na Intel platformi.

Gigabyte GA-EP43-DS3L sa gornje, donje strane, oprema i konektori sa zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Odličan kvlalitet izrade, cela ploča koristi solid aluminijumske kondenzatore
  • Podržava najnovije Intel 45nm procesore do 1600MHz FSB-a
  • Podržana DDR2 1200 memorija
  • Dva BIOS čipa će pomoći ako dođe do problema u overkloku
  • Veoma povoljna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Gigabyte GA-EP43-DS3L
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Intel P43 Northbridge (MCH) i ICH10R Southbridge
  • Procesor: LGA775 socket za Intel Core2 Quad / Core2 Extreme / Core2 Duo / Pentium Extreme / Pentium D / Pentium 4 procesore,(FSB 1600*/1333/1066/800MHz)
  • Memorija: 4x DIMM, max. 8GB, Dual Channel DDR2 1200*/1066/800/667 MHz
  • Kontroleri: 6x SATAII(RAID 0, 1, 5 i 10) preko Southbridge-a, 1x IDE preko JMicron 368 kontrolera, 1x Floppy
  • Slotovi: 1x PCIe 2.0 x16, 4x PCIe x1, 2x PCI
  • Zvuk: Realtek ALC888 codec 8-channel HD Audio
  • Dodatno: Gigabit LAN, 12 USB portova (8 portova pozadi i 4 preko konektora na ploči), optički i koaksijalni S/PDIF konektor, 2x PS/2, serijski i paralelni port (na ploči)

Gigabyte GA-EP43-DS3L

Ploča je prepoznatljivo plave Gigabyte boje, jednostavnog ali vrlo funkcionalnog dizajna. Prvo što primećujemo je sistem hlađenja koji je pasivan i sa dva aluminijumska hladnjaka koja hlade čipset, bez potrebe da to bude neki od poznatijih heat-pipe rešenja. P43 čipset se malo greje i to je glavni razlog zašto nije ni bilo potrebe da se stavlja neko ozbiljnije hlađenje. Podržani su praktično svi aktuelni Intel procesori uključujući i ona najnovije izrađene u 45nm procesu proizvodnje,a treba pomenuti i da je maksimalni podržani FSB 1600MHz, ali se ovo mora podešavati u BIOS-u, odnosno mora se overklokovati. Memorija koju ploča prima je DDR2 i to do 1200MHz brzine, a važi isto kao za FSB, do 1200MHz se mora doći overklokom. Maksimalno je moguće instalirati 8GB memorije, ali će više od 3GB videti samo 64bitni operativni sistemi.

Gigabyte GA-EP43-DS3L sa bočne strane, ležište procesora, sistem hlađenja

Na ploči se nalaze maksimalno kvalitetne komponente, a na celoj ploči su raspoređeni solid aluminijumski kondenzatori, što Gigabyte zove Ultra Durable dizajn. Uloga kvalitetnih komponenti je da pruže stabilnije napajanje i rad, manju potrošnju energije i zagrevanje ploče i ostatka sistema. Pored ovoga, koristi se i napredni sistem koji u zavisnosti od stepena opterećenja gasi i pali neke faze filtracije napona što donosi osetnu uštedu energije. Ovo radi potpuno automatski i nećete morati ništa da podešavate ili nameštate. Doduše, potrebno je znati i da će ovo zahtevati nove 45nm procesore. Zanimljivo je da ploča ima i poseban kontroler koji reguliše overklok čipseta i memorije, iako generalno nije namenjena najzahtevnijim korisnicima.

Gigabyte GA-EP43-DS3L PCI i memorijski slotovi, ATA, SATA i naponski konektori

Na ploči se nalazi šest SATAII konektora, jedan ATA (za maksimalno 2 uređaja) i jedan floppy. Ovo bi trebalo da bude sasvim dovoljno i za one koji imaju malo ambicioznije planove. Postoij jedan PCIe 2.0 x16 slot koji je kompatibilan sa najnovijim grafičkim karticama, četiri PCIe x1 slota i dva obična PCI. Podržano je ukupno 12 USB portova (osam se nalazi sa zadnje strane ploče, a 4 su dostupna preko konektora sa ploče), ali i serijski i paralelni portovi su našli svoje mesto, doduše samo kao konektori na samoj ploči. Integrisana je 8-kanalna Realtec ALC888 zvučna kartica koja sa zadnje strane ploče ima šest konektora za zvuk ali i optički i koaksijalni S/PDIF izlaze. Ostalo je samo još pomenuti i dva PS/2 i LAN konektore. Još jedna napomena za one koji planiraju da se bave eksperimentisanjem u BIOS-u, na ploči postoje dva BIOS čipa i rezervni se učitava automatski ako se detektuje problem sa prvim, što je odlična stvar za sve one koji se plaše da se upuste u overklok.

Rezime

Gigabyte EP43-DS3L pruža mogućnost onima koji ne žele da potroše pravo bogatstvo samo na matičnu ploču, da koriste najnovije Intel procesore i tako dobiju sjajne performanse i najnoviju tehnologiju. Ova ploča ima dovoljno mogućnosti da će i nešto zahtevniji korisnici zadržati pogled na njoj, iako nije namenjena ekskluzivno za overklok, ipak i tu ima šta da kaže i verujemo da će predstavljati odilčan izbor za početnike u ovom segmentu.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, jul 2008.): 79€