четвртак, 31. јул 2008.

Corsair TX750W

Ovo je izuzetno snažno napajanje spremno da zadovolji potrebe i najmoćnijeg sistema sa više grafičkih kartica. Hlađenje je povereno velikom 140mm ventilatoru koji je promenljivog broja obrtaja i na nižim opterećenjima se i ne čuje.

Corsair napajanja imaju veoma dobru reputaciju kao napajanja izuzetnog kvaliteta i dovoljno snažna da se izbore za zahtevima aktuelnih i veoma energetski zahtevnih komponenti. Napajanje koje ćemo videti je kapaciteta 750W, i dovoljno je moćno za najzahtevnije SLI ili CrossFire sisteme sa više grafičkih kartica. Sertifikat 80Plus govori da efikasnost ne pada ispod 80% bez obzira na opterećenje. Ono što smo videli je da ovo napajanje može da "povuče" mnogo više od 750W ako je potrebno, kao i da drži stabilan napon u svim okolnostima.

Corsair TX750W sa bočnih i zadnje strane, specifikacija

Ključne karakteristike

  • Izuzetno kvalitetna konstrukcija
  • 80Plus sertifikat
  • SLI ili CrossFire podrška (napajanje ima 4 konektora za grafiku)

Utisak kvare

  • Napajanje nije modularnog tipa

Specifikacija

Corsair TX750W
  • Kompatibilnost: ATX 2.2/2.01
  • Snaga: 750W
  • Prekidač za napajanje: Ima
  • Ulazni napon: 90-264V
  • PFC: aktivni 0.99
  • Ventilator: 140mm sa automatskom regulacijom broja obrtaja, dBA
  • Radna temperatura: 0-40C
  • Dimenzije: 150 x 150 x 86mm
  • Priključci: 20+4-pin EATX, 1 x 8-pin 12V CPU, 4x PEG 6-pin, 10x 4-pin Molex, 2x Floppy, 8x SATA
  • Zaštita: Over Current/Voltage/Power Protection, Under Voltage Protection, and Short Circuit Protection
  • Efikasnost: 80%

Corsair TX750W

Napajanje je dimenzija 149.8x86.3x160 mm i crne je boje u mat završnoj obradi. Oznake su narandžaste boje i odmah vidimo da ovaj model ima po deklaraciji "samo" jednu 12V granu. Trik je u tome što je ta grana deklarisana na 60A, što je se u praksi ne razlikuje mnogo od napajana koja imaju dve, tri ili četiri 12V grana koje su mnogo manje amperaže. Ovaj model nije modularan, odnosno svi kablovi su fiksni. Dužina kablova je dovoljna da bez problema dohvati komponente i u tower kućištu. Od konektora, pomenućemo samo da ima četiri konektora za grafiku, a u pitanju su konektori sa 8 pina, odnosno preciznije 6+2 pina, pa vam neće trebati adapter bez obzira kakvo napajanje traži grafička kartica. Sa četiri konektora, moguće je napraviti bilo kakav SLI ili CrossFire konfiguraciju. Svi kablovi su obloženi i zaštićeni, a zanimljivo je da zaštitni omotač počinje tek van napajanja, pa se mogu videti žice koje izlaze iz napajanja.

Corsair TX750W sa zadnje i gornje strane, ventilator i konektori

Napajanje ima jedan veliki 140mm ventilator koji je promenljivog broja obrtaja koji je deklarisan od 20 do 45 dBA u zavisnosti od opterećenja (sve do 450W opterećenja će raditi vrlo tiho). Implementirane su over current/voltage/power protection, under voltage protection, and short circuit protection zaštite, a napajanje ima aktivni PFC korektivni faktor (0.99) i 80Plus sertifikat. U praksi, ovo znači da će napajanje pružiti maksimalnu stabilnost sistemu uz efikasnost koja neće zavisiti od opterećenja napajanja. Iako je deklarisano na 750W, ovo napajanje može da povuče oko 900W i to bez muke, i to ne na trenutke već kontinualno. Činjenica je da ovo napajanje nismo ozbiljno namučili ni posle torture sa najmoćnijim grafikama i quad core procesorom, a napajanje je davalo vrlo ujednačen i stabilan signal.

Rezime

Ovo napajanje zaslužuje preporuku pošto se pokazalo izuzetno dobro, obezbeđujući savršenu stabilnost i pri većim oprerećenjima. Dovoljno je moćno za sisteme sa dve ili više grafičkih kartica, što je i najbolji pokazatelj koliko toga može izdržati. Deklacija na 750W je prilično konzervativna pošto smo videli da je u stanju da isporuči dosta više energije. Jedina zamerka bi se mogla odnositi na to što nije modularnog tipa, to jest svi kablovi stoje fiksirani, no to je više stvar kozmetike nego ozbiljna mana.

Testirani proizvod je uzorak.