четвртак, 24. јул 2008.

Corsair HX620W

Sjajno napajanje kapaciteta 620W koje je namenjeno zahtevnim korisnicima i onima koji imaju više od jedne grafičke kartice. Bez obzira na opterećenje, napajanje će obezbediti maksimalno stabilan rad, i nema bojazni da ćete ga lako preopteretiti.

Corsair u svojoj ponudi ima i napajanja koja su namenjena zahtevnijim korisnicima koji imaju komponente koje zahtevaju maksimalno kvalitetno napajanje nešto većeg kapaciteta. Model HX620W daje 620W snage, ima tri nezavisne 12V grane i radi izuzetno stabilno i tiho. Iako je kod nas Corsair poznat više po memoriji, svakako ima šta da kaže i kada su napajanja u pitanju. Razlog više zbog koga će ovo napajanje privući pažnju je i modularni dizajn koji pruža odličnu funkcionalnost.

Corsair HX620W sa bočnih i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Veoma kvalitetne upotrebljene komponente
  • Odlično i vrlo tiho hlađenje
  • Tri nezavisne 12V grane

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Corsair HX620W
  • Kompatibilnost: ATX 2.2/2.01 i EPS12V 2.91
  • Snaga: 620W
  • Prekidač za napajanje: Ima
  • Ulazni napon: 90-264V
  • PFC: aktivni 0.99
  • Ventilator: 120mm sa automatskom regulacijom broja obrtaja, 17 dBA
  • Radna temperatura: 0-40C
  • Dimenzije: 150 x 150 x 86mm
  • Priključci: 20+4-pin EATX, 1 x 8-pin 12V CPU, 2x PEG 6-pin, 10x 4-pin Molex, 2x Floppy, 8x SATA
  • Zaštita: Over Current/Voltage/Power Protection, Under Voltage Protection, and Short Circuit Protection
  • Efikasnost: 80%

Corsair HX620W

Corsair HX620W je izuzetno kvalitetne izrade i dimenzija standardnog ATX napajanja. Obojeno je u crno, sa crvenim logom i specifikacijama. Boja nije refleksivna i napajanje ima definitivno "military" izgled. Kako je u pitanju modularno napajanje, fiksirani su samo kablovi koji se uvek koriste, za napajanje matične ploče i procesora, dok se svi ostali priključuju po potrebi. Postoji sedam konektora za njih, i mala zameraka je što su, kao i svi kablovi, svi crni pa će se možda neko manje vešt i zbuniti. Fiksni kablovi su zaštićeni plastičnim omotačima, a svi rezervni dolaze u simpatičnoj torbici za nošenje. Svi dodatni kablovi su flat, ravnog tipa i dovoljno dugački da neće biti problema ni u tower kućištima. Komponente koje su upotrebljene su veoma pouzdane, pa su na primer kondenzatori deklarisani na temperature do 105 stepeni (za razliku od standardnih kondenzatora koji rade do 85 stepeni).

Corsair HX620W sa zadnje i gornje strane, konektori i kablovi

Za hlađenje napajanja je zadužen dual ball bearing 120mm ventilator, koji u zavisnosti od temperature automatski reguliše broj obrtaja. Ono što je dobro je da će se ventilator čuti samo na maksimalnom broju obrtaja, a do tada je praktično nečujan. Zadnja strana je perforirana tako da omogućava bolji protok vazduha a samim tim i bolje hlađenje. Ovo napajanje poseduje aktivnu PFC korekciju napona (0.99) i deklarisanu efikasnost od 80% bez obzira na opterećenje. Poseduje i sve standardne zaštite (Over Current/Voltage/Power Protection, Under Voltage Protection, and Short Circuit Protection) koje znače da je sistem maksimalno dobro zaštićen od nepravilnosti napajanja strujom. Ono što će zahtevne korisnike zanimati je svakako i podrška za SLI ili CrossFire sistem sa dve grafičke kartice, što je u ovom slučaju realizovano i u pakovanju dolaze dva dodatna PCIe kabla sa 6+2 pina (može se razdvojiti i koristiti ili kao 6-pinski ili kao 8-pinski konektor).

Rezime

Ovo napajanje je dizajnirano tako da pruži maksimalno pouzdano napajanje i odlične performanse, a zanimljivo je i da postoji mehanizam koji detektuje preopterećenje 12V grana, u kom slučaju automatski opterećenje raspoređuje na ostale grane. Nema dileme da je ovo napajanje kao stvoreno za vrlo zahtevne konfiguracije sa više grafičkih kartica novije generacije, i da će im obezbediti maksimalno stabilno napajanje.