петак, 11. јул 2008.

Asus XG Station

Veoma zanimljiv dodatak za vlasnike laptopa koji žele da se igraju uprkos tome što im to integrisana grafika ne dozvoljava. Asus je spremio eksternu grafiku u kućištu čiji multifunkcionalni displej prikazuje obilje informacija, ali je moguće i overklokovati karticu korišćenjem potenciometra.

Evo jednog zaista interesantnog uređaja. Iako izgleda potpuno futuristički, u pitanju je ništa drugo do eksterne grafičke kartice! Zamislimo situaciju da imate laptop računar sa integrisanom grafikom i baš bi voleli da isprobate neke igrice o kojima vam drugovi pričaju? Ili jednostavno želite da imate dovoljno mobilan laptop, ali kada ste kod kuće hoćete da odigrate i koju igru, a da ne morate da kupite ceo računar zbog toga. Asus XG Station je upravo to što vam treba. U vrlo atraktivnom kućištu sa displejom, stiže punokrvna grafička kartica, i sve što vam je potrebno je ExpressCard slot na laptopu i eksterni monitor.

Asus XG Station sa opremom

Ključne karakteristike

  • Izuzetno atraktivan dizajn
  • Multifunkcionalan displej prikazuje obilje podataka
  • Kontrola sistemskih parametera preko potenciometra
  • Overklokovanje sistema u realnom vremenu
  • Dosta tih rad
  • Očigledno poboljšanje performansi

Utisak kvare

  • Za sada, postoji samo verzija sa NVIDIA 8600GT grafikom

Specifikacija

Asus XG Station
  • Grafička kartica: Asus 8600GT (GPU 540MHz, 256MB DDR3 memorije 1.4GHz)
  • Interfejs: ExpressCard slot
  • Konektori: Dual DVI, TV-Out, 2xUSB, 1x Microphone, 1x Headphones, ExpressCard
  • Displej: FPS, GPU speed, Temperature, Volume, Fanspeed

Asus XG Station

XG Station dolazi u veoma interesantnom kućištu neobičnog izgleda. U pitanju je praktično veliki displej sa potenciometrom (sa prednje strane) i trougaonog profila. LCD displej nije tu samo za ukras, već da prikaže brojne bitne podatke kao što su: jačina zvuka, takt i temperatura grafičkog procesora, broj obrtaja ventilatora grafičke kartice, FPS brojač, status Dolby zvučnoig sistema. Osim što je projektovan da unapredi performanse grafičkog podsistema, XG station dodaje i zvučnu dimenziju celom ugođaju i to sa Dolby Headphone, Dolby Virtual speaker, Dolby Digital Live i Dolby Pro LogicIIx . U praksi, ovo znači da će zvuk biti dosta bolji od onog koji je integrisana zvučna kartica u stanju da pruži.

Asus XG Station sa prednje i bočnih strana

Sa leve bočne strane se nalaze konektor za napajanje (u paketu dolazi i cigla-adapter kao za laptop), konektor za povezivanje sa laptopom, a tu se nalaze i konektori ugrađene video kartice. Sa desne bočne strane se nalaze dva USB i audio konektora. U pakovanju dolazi i dodatak koji se sa jedne strane priključi na ExpressCard slot na laptopu, a sa druge strane se poveže na XG Station. Ceo postupak je relativno jednostavan, potrebno je XG station spojiti sa laptopom putem pomenutog adaptera, priključiti napajanje i povezati video izlaz, u ovom slučaju DVI, sa monitorom koji se koristi. Ništa lakše! Dobra stvar je što ovo zaista radi bez ikakvih komplikacija, već je potrebno svega par minuta da sve proradi kako treba, što ćete znati po LCD-u koji se pali i počinje da očitava sve relevantne podatke.

Asus XG Station ExpressCard dodatak, unutrašnjost

Glavna stvar se međutim nalazi unutra. Kada se otvori XG Station, nalazimo dobro poznatu Asus 8600GT grafičku karticu koja je udobno smeštena u unutrašnjosti XG Station-a. U pitanju je standardna verzija ove kartice koja dolaazi opremljena sa 256MB DDR3 memorije. Pored velikog zlatnog hladnjaka koji direktno hladi karticu, posatoji i dodatni ventilator koji rashlađuje unutrašnjost celog uređaja. Ovo je i dodatno potpomognuto velikim mrežastim površinama koje dopuštaju bolju cirkulaciju vazduha. Jedna od posebnih zanimljivosti ovog sistema je i mogućnost da se grafika overklokuje u realnom vremenu, pomoću potenciometra. Ovo je stvarno san svakog overklokera, i nadamo se da ćemo uskoro dobiti i neke druge proizvode bazirane na ovom konceptu.

Rezime

Osnovno pitanje je kome ovo treba? NVIDIA 8600GT nije kartica koja će impresionirati većinu igrača koji do sada imaju barem 9600GT. Ali, ne treba zaboraviti da ne pričamo o desktop računarima. Poenta je u unapređenju grafičkih performansi laptopa, za šta je do sada, u slučaju integrisane grafike, jedini način bio kupovina novog laptopa. Oni koji su skoro kupili laptop koji ima jaču grafiku vrlo verovatno neće investirati u XG Station, a za sve ostale nema puno prepreka. Ostaje da vidimo koliko će koštati XG Station kod nas, a ukoliko ne bude preskupo, ne bi nas začudilo da ga mnogi kupe i udahnu život svom, grafički inferiornom laptopu. Verzija koju smo mi dobili na testiranje dolazi sa instaliranom grafičkom karticom, a ostaje nam da vidimo da li će Asus ponuditi i prazne Station-e koji bi već mogli biti dosta praktičniji.