понедељак, 21. јул 2008.

Asus Rampage Extreme
Ovo je impresivna matična ploča koja je namenjena svima koji su vešti u overkloku pošto ima opcija koje još ni jedna ploča u ponudi nema. Izuzetan kvalitet izrade i neverovatan spisak podržanih opcija čine ovu ploču ultimativnim izborom za overklokere.

Najnovija Asus ROG matična ploča koja je dizajnirana za one najzahtevnije korisnike koji se bave ekstremnim overklokom. Ova ploča dolazi nafilovana opcijama koje će umeti da iskoriste oni najveštiji, a kao najbolji dokaz za to su i vesti da je sa ovom pločom uspešno podignut FSB na preko 2.8GHz! Nećemo ni malo preterati ako kažemo da je ova ploča jedna od najnaprednijih overklok modela koje smo do sada videli.

Asus Rampage Extreme sa gornje, donje strane, oprema i konektori sa zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Izuzetan kvalitet izrade i vanserijski dobre ugrađene komponente
  • Novi Intel X48 čipset sa podrškom za nove Intel 1600FSB procesore i DDR3 memoriju do 2000MHz
  • 16-fazna filtracija napona procesora, 3-fazna filtracija za NorthBridge i 2-fazna za memoriju
  • TweakIT overklok u realnom vremenu, bez poterbe ulaska u BIOS
  • Sjajne performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Asus Rampage Extreme
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Intel X48 Northbridge i ICH9R Southbridge
  • Procesor: LGA775 socket za Intel Core2 Quad / Core2 Extreme / Core2 Duo / Pentium Extreme / Pentium D / Pentium 4 procesore,(FSB 1600/1333/1066/800MHz)
  • Memorija: 4x DIMM, max. 8GB, Dual Channel DDR3 2000 (O.C.)/1800 (O.C.)/1600/1333/1066/800/667 MHz
  • Kontroleri: 8x SATAII, 1x IDE i 1x eSATA, 1x Floppy
  • Slotovi: 2x PCIe 2.0 x16 (rade u x16 x16 konfiguraciji), 3x PCIe x1, 2x PCI
  • Zvuk: SupremeFX X-Fi 8-kanalna zvučna kartica, Coaxial/Optical S/PDIF konektori
  • Dodatno: 2x Gigabit LAN, 12 USB portova (6 portova pozadi i 6 preko konektora na ploči), 2x FireWire port, 1x PS/2

Asus Rampage Extreme

Dizajn ploče je impresivan, sa masivnim hladnjacima povezanim bakarnim heat-pipe cevima. Ova ploča ima hibridni sistem hlađenja, odnosno može se hladiti standardno, vazdušno, u kom slučaju se mogu montirati i dva dodatna hladnjaka ali i ventilator, ili pomoću Fusion vodenog bloka vrlo lako prilkjučiti na sistem vodenog hlađenja. Ovo će po rečima proizvođača obezbediti izuzetno efikasno hlađenje, preko 20% efikasnije od standardnih rešenja. Hladnjaci jesu gusto načičkani oko ležišta procesora, ali će ipak biti više nego dovoljno prostora za neke veće kulere koji će biti potrebni da bi se overklok eksperimenti uspešno obavili.

Asus Rampage Extreme sa bočne strane, ležište procesora, sistem hlađenja

Jedna od novina su pored izuzetno kvalitetnih solid kondenzatora i vrlo napredni ML kondenzatori (Multilayer type Polymer Capacitor) koji se koriste kod procesora, memorije i NorthBridge-a a obezbeđuju otpornost na visoke voltaže, istovremeno dajući vrhunsku stabilnost napajanja. Kao što smo i pretpostavili, procesor dobija 16-fazno filtriran napon, dok memorija ima 2-faznu a NorthBridge 3-faznu filtraciju. Samo po ovome, ova ploča nema baš veliku konkurenciju. Asusov Extreme Engine obezbeđuje fantastičnu efikasnost od 96% iskorišćenja električne energije, pa se tako smanjuje i grejanje ploče, ali i potrošnja energije.

Asus Rampage Extreme PCI i memorijski slotovi, SATA konektori i tasteri

Sigurno ste primetili nešto neobičnije tastere koji se nalaze na ploči, kojih ima nešto više nego inače. Pored standardnih Power, Reset i CLR Cmos tastera, tu su i dodatni koji na prvi pogled izgledaju prilično neobično. Uz ovu ploču dolazi u paketu i LCD poster koji služi za prikazivanje grešaka kod paljenja računara. Nova TweakIt opcija spaja ove tastere i displej da bi mogli da se bavite overklokom direktno sa ploče, hardverski. Umesto ulaska u BIOS, koristeći džojstik i dva dodatna tastera možete na živo eksperimentisati. Ovo je nešto što nismo videli nigde drugde i predstavlja pravu novinu. Kao bonus dolazi i dodatni BIOS čip, pa ne morate brinuti da će nastati bilo kakav problem ako preterate u overkloku.

Asus Rampage Extreme detaljnije sistem hlađenja, oprema, dodatni hladnjaci i zvučni modul

Ova ploča podržava sve najnovije Intel procesore sa 1600MHz FSB-om, ali i DDR3 memoriju do čak 2000MHz (doduše, ovo se mora podesiti overklokom u BIOSu). Od standardnih komponenti, tu su dva PCIe 2.0 x16 slota koji rade na punih 16 linija, pa će ploča pružiti maksimum performansi ako planirate da instalirate dve grafičke kartice nove generacije. Podržano je ukupno osam SATA uređaja, a dva konektora su Drive Xpert verzije koje su neka vrsta instant Raid rešenja, bez potrebe instaliranja drajvera ili podešavanja. Sa zadnje strane ploče, nalazimo dva LAN, šest USB (od ukupno 12) i jedan eSATA konektor. U pakovanju, kao zasebna kartica dolazi i SupremeFX modul, a na kartici se nalaze i svi audio konektori koji su izmešteni sa same ploče.

Rezime

Asus Rampage Extreme je izuzetna ploča, koja je sposobna za neverovatne stvari. Ukoliko se nađe u rukama eksperta, nema dileme da će rezultati overkloka biti sjajni. Svaki aspekt, od sistema hlađenja, ugrađenih komponenti i opcija, sve je podređeno overkloku. U ovom trenutku, ne postoji ploča sa više mogućnosti kada je overklok u pitanju. Zbog svega ovoga, ima našu najtopliju preporuku.