четвртак, 31. јул 2008.

Asus P5QL-E

Ova matična ploča nudi ono najosnovnije i bazirana je na Intel P43 čipsetu. Podržani su svi Intel procesori do 1333MHz FSB-a i DDR2 memorija do 1066MHz. Ploča je napravljena sa najkvalitetnijim komponentama i nudi odlične mogućnosti prosečnim korisnicima.

Intel P43 Express čipset je skoro brat blizanac mnogo poznatijeg P45. Razlike se odnose na to što P45 ima dva PCIe x16 slota dok P43 ima samo jedan, a da bi se još malo distancirali, P43 ne podržava (zvanično) procesore sa FSB-om od 1600MHz. U suštini, svi oni koji ne jure CrossFire konfiguraciju i nemaju nameru da kupe najnoviji Intel procesor će biti i više nego zadovoljni onim što ovaj čipset, a samim tim i Asus P5QL-E ima da pruži.

Asus P5QL-E sa gornje i bočne strane, oprema i tasteri za paljenje i reset računara

Ključne karakteristike

  • Intel P43 čipset podržava Intel procesore do 1333MHz FSB-a i DDR2 memoriju do 1066MHz
  • Odličan kvalitet izrade i veoma kvalitetne ugrađene komponente
  • EPU čip kontroliše rad ključnih komponenti sistema i donosi uštedu energije
  • Express Gate opcija

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Asus P5QL-E
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Intel P43 Northbridge (MCH) i ICH10R Southbridge
  • Procesor: LGA775 socket za Intel Core2 Quad / Core2 Extreme / Core2 Duo / Pentium Extreme / Pentium D / Pentium 4 procesore,kompatibilan sa Intel 05B/05A/06 procesorom, podržava Intel procesore sledeće generacije 45nm multi-core (FSB 1333*/1066/800MHz)
  • Memorija: 4x DIMM, max. 16GB, Dual Channel DDR2 1066/800/667 MHz
  • Kontroleri: 6x SATA (RAID 0, 1, 5 i 10), 1x IDE i 1x eSATA
  • Slotovi: 1x PCIe x16 (PCIe 2.0 u x16 x8 konfiguraciji), 2x PCIe x1, 3x PCI
  • Zvuk: Realtek ALC1200 8-channel HD Audio CODEC
  • Dodatno: Gigabit LAN, 12 USB portova (6 portova pozadi i 6 preko konektora na ploči), 2x FireWire port, optički i koaksijalni S/PDIF konektor, 2x PS/2

Asus P5QL-E

Ploča je veoma kvalitetne konstrukcije, a upotrebljene su i maksimalno kvalitene komponente kao što su aluminijumski solid kondenzatori proizvedeni u Japanu. Napajanja procesora prolazi 8-fazni sistem filtracije napona, što obezbeđuje izuzetno stabilan rad, što će biti verovatno najbitnije korisnicima koji planiraju da se oprobaju u overkloku. Kao poseban dodatak, ploča ima i poseban EPU čip koji kontroliše rad procesora, memorije, čipseta, hard diskova, grafičke kartice i sistemskih ventilatora. Ovo sve radi potpuno automatski, bez potrebe da se bilo šta podešava, a cilj je da omogući stabilan rad uz maksimalnu uštedu energije.

Asus P5QL-E ležište procesora i sistem hlađenja

Pomenimo još par zanimljivih stvari, a jedna od njih je i Express Gate koji je u stvari mini verzija Linuxa integrisana na ploči, koju možete učitati za par sekundi i dobiti pristup Internetu, za surfovanje, proveru email-a, chatovanje i slično, a bez potrebe da se podiže oprerativni sistem. Ono što je najinteresantnije je to što ovo sve radi i bez hard diska. Raspored komponenti na ploči je prilično dobar pošto su svi konektori raspoređeni na ivicu ploče tako da neće smetati kablovi iznad ploče. Oko procesora ima sasvim dovoljno prostora za veće kulere, mada ne verujemo da će se mnogo kupaca ove ploče odlučiti da menja box kuler koji se dobije uz procesor.

Asus P5QL-E PCI i memorijski slotovi, SATA, ATA i konektori sa zadnje strane

Sistem hlađenja je potpuno pasivan, sa bakarnim hladnjacima koji su sasvim dovoljni da efikasno ohlade ovu matičnu ploču. Sa zadnje strane ploče, nalazi se 6 USB konektora (još 6 je dostupno preko konektora na samoj ploči), jedan eSATA (uz 6 SATA konektora na ploči), LAN i FireWire priključak, konektori zvučne kartice (standardni i koaksijalni i optički S/PDIF) i dva PS/2 konektora, za miš i tastaturu. BIOS koji koristi ploča je standardan ali će pružiti šansu i onima koji hoće da overklokuju komponente sistema. Opcija za oveklok nema puno, pošto ovo i nije ploča koja je tome namenjena, ali sasvim dovoljno da se neke osnovne stvari pokušaju.

Rezime

Mislimo da će ova ploča odgovarati korisnicima koji sastavljaju prosečnu konfiguraciju, bez želje za nekim egzotičnijim stvarima kao što je CrossFire sistem sa više grafičkih kartica. Ova ploča će pružiti pouzdan i stabilan rad, što je najvećem broju korisnika i najbitnije.