петак, 18. јул 2008.

Asus P5Q Premium

Izuzetno napredna matična ploča koja ima poduži spisak opcija i mogućnosti. Cenovno neće odgovarati svima, ali ko zna šta dobija, sigurno neće razmišljati puno o parama. Ovo je vrhunska ploča koja će biti sjajna osnova za moćnu konfiguraciju poslednje generacije.

Sa Asus P5Q serijom matičnih ploča smo se već dobro upoznali, uključujući i jedan od top modela sa Deluxe sufiksom. Premuim po svojim mogućnostima pripada gornjem delu tabele dostupnih modela, a već na prvi pogled možemo reći da je ovakvoj ploči teško odoleti. Iako cena još uvek nije formirana, sasvim sigurno neće biti novčanik friendly, pa ne verujemo da će se puno korisnika odlučiti za kupovinu, no ko god to bude učinio, imaće u svom računaru apsolutno vrhunsku matičnu ploču koja predstavlja trenutni vrh ponude.

Asus P5Q Premium sa gornje, donje i bočne strane, oprema

Ključne karakteristike

  • Podržava nove Intel procesore do 1600MHz FSB-a
  • 16GB DDR2 memorije do 1200MHz
  • EPU kontroler i 16-fazna filtracija napona procesora obezbeđuju vrhunsku stabilnost u radu
  • ExpressGate i Drive Xpert tehnologije

Utisak kvare

  • Cena ove ploče neće odgovarati većem broju korisnika

Specifikacija

Asus P5Q Premium
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Intel P45 Northbridge (MCH) i ICH10R Southbridge
  • Procesor: LGA775 socket za Intel Core2 Quad / Core2 Extreme / Core2 Duo / Pentium Extreme / Pentium D / Pentium 4 procesore,kompatibilan sa Intel 05B/05A/06 procesorom, podržava Intel procesore sledeće generacije 45nm multi-core (FSB 1600/1333/1066/800MHz)
  • Memorija: 4x DIMM, max. 16GB, Dual Channel DDR2 1200/1066/800/667 MHz
  • Kontroleri: 6x SATA (RAID 0, 1, 5 i 10) preko Southbridge-a, 1x IDE i 4x SATA preko Silicon Image SIL3752 (Drive Xpert)
  • Slotovi: 2x PCIe 2.0 x16 (x16 i x8 linija), 2x PCIe x16 (x4 linija), 1x PCIe x1, 2x PCI
  • Zvuk: AD2000B 8-channel HD Audio CODEC
  • Dodatno: Quad Gigabit LAN, 14 USB portova (10 portova pozadi i 4 preko konektora na ploči), 2x FireWire port, optički i koaksijalni S/PDIF konektor, PS/2

Asus P5Q Premium

Ova matična ploča ima toliko stvari na sebi, da je prosto neverovatno šta su sve Asusu inženjeri uspeli da urade. Krenimo ipak od početka. Ploča koristi Intel P45 čipset koji omogućava korišćenje svih novih Intel procesora izrađenih u 45nm procesu proizvodnje, uključujući i one sa 1600MHz FSB-om. U kompletu ide i DDR2 memorije i to maksimalno 16GB do brzine od 1200MHz. Ovde ćemo za trenutak zastati pošto valja pomenuti činjenicu da su komponente koje su korišćene u izradi ploče vrhunskog kvaliteta (na primer solid state kondenzatori Japanske izrade). Tako je sistem regulacije napajanja procesora izuzetnog kvlaliteta i obezbeđuje čak 16x filtraciju napona, što je podatak kojim ni jedan drugi proizvođač ne može da se pohvali.

Asus P5Q Premium ležište procesora, hlađenje i konektori sa zadnje strane

Ovaj model koristi EPU-6 tehnologiju koja obezbeđuje povećanje efikasnosti potrošnje električne energije. Obuhvaćene su ključne komponente sistema: procesor, čipset, memorija, grafička kartica, hard diskovi i sistemski ventilatori. Ključ ove tehnologije je da se detektuje kada neka komponenta ne radi punim kapacitetom, kada se potpuno automatski ubaci u nižu brzinu kada se i troši manje energije. Ono što je najlepše je to što ništa ne morate podešavati ni instalirati pošto sve radi potpuno automatski. Pomenućemo Drive Xpert što je neka vrsta instant RAID konfiguracije.

Postoje čak četiri SATA porta (moraju se koristiti u paru, po dva od jednom) koja nude mogućnost povezivanja dva diska u RAID konfiguraciju bez ikakvih drajvera ili podešavanja. Nećemo zaboraviti ni, sada već dobro poznati, Express Gate koji je na ovoj ploči u SSD varijanti. U pitanju je fleš memorija koja je ugrađena na ploču, na kojoj se nalazi verzija linuxa koji omogućava da umesto podizanja celog operativnog sistema uđete u grafičko okruženje koje omogućava pristup Internetu i surfovanje, proverananje pošte, chat (tekstualni i Skype). Ovo je veoma korisno ukoliko vam ne treba ceo računar već samo Internet, a ne treba zanemariti i mnogo kraće vreme butovanja ovog linuxa od full desktop operativnog sistema.

Asus P5Q Premium PCI i memorijski slotovi, SATA konektori i tasteri sa ploče

Sama ploča ima par veoma interesantnih detalja. Prvo, tu su četiri slota za grafičke kartice, dva u PCIe 2.0 varijanti (jedan radi na 16 a drugi na 8 linija PCIe magistrale) i dva u standardnoj PCIe varijanti (rade ne po 4 linije magistrale). Kada se pogleda sa zadnje strane, vidimo da ima čak četiri GLAN porta koji se mogu koristiti zajedno za dobijanje 4Gb linka, ili za istu vezu da ukoliko jedan link zbog nečega prestane da funkcioniše, sistem sam prebaci na sledeći dostupan. Hlađenje ploče je povereno Stack Cool 2 sistemu bakarnih hladnjaka i heat-pipe cevi koji odlično rade. Asus nije zaboravio ni overklokere, pa se tako na ploči mogu pronaći Power i Reset tasteri, što je vrlo korisno onima koji ploču često drže van kućišta. Možete se slobodno opustiti sa eksperimentisanjem po BIOS-u pošto postoji ukupno četiri verzije koje se čuvaju, pa se stvarno teško može desiti da nešto krene po zlu.

Rezime

Na kraju, možemo samo da kažemo da je ova ploča od proseka po kvalitetu izrade i upotrebljenih komponenti, stabilnosti u radu i izuzetnih mogućnosti. Kao takva, to nije ploča koju će kupiti neko ko neće umeti da iskoristi njene potencijale. Zbog ovoga, cena sigurno neće biti ograničavajući faktor pošto oni koji znaju šta dobijaju neće žaliti novca da do nje i dođu.