четвртак, 24. јул 2008.

Asus EN9600GT Matrix i EAH4870

Na test smo dobili dve grafičke kartice, EN9600GT Matrix i EAH4870, sa NVIDIA i ATI procesorima. Obe kartice pružaju odlične performanse u svojim kategorijama, a moramo ipak izdvojiti Matrix karticu koja donosi par veoma interesantnih noviteta.

U ovom testu ćemo videti dve Asus grafičke kartice koje su napravljene za one najzahtevnije korisnike, igrače. U pitanju su kartice bazirane na NVIDIA i ATI procesorima, 9600GT u novom ruhu i "obična" 4870. Asus EN9600GT Matrix je grafička kartica koja nosi ROG logo, pa odmah znamo da postoji neka caka, pošto smo navikli na ROG matične ploče koje su namenjene igračima i imaju tonu podešavanja za overklok. Asus EAH4870 je grafička kartica sa novim ATI procesorom koji je pokazao izuzetne performanse po izuzetnoj ceni.

Asus EN9600GT Matrix i EAH4870

Ključne karakteristike

  • Asus EN9600GT Matrix ima neke novitete: ASUS Super Hybrid Engine, Exclusive Hybrid Cooler i iTracker
  • Obe kartice imaju odlične performanse u svojim kategorijama

Utisak kvare

  • Asus EAH4870 se malo jače greje

Specifikacija

Asus EN9600GT Matrix
  • Procesor: G94 na 650MHz
  • Memorija: 512 MB DDR3 na 1.8GHz (256bitna magistrala)
  • Shader clock: 1625 MHz
  • Puna podrška za DirectX 10
  • Podrška za pixel shader 4.0
  • Podrška za SLI režim rada
  • Podržava 16x full screen anti-aliasing
  • 2x DVI, TV out
  • HDCP podrška
Asus EAH4870
  • Procesor: RV770 XT koji radi na 750 MHz
  • Memorija: 512MB GDDR5 koja radi na 3.6GHz
  • Hlađenje: aktivno
  • Interfejs: PCI-E 2.0 x16
  • Izlazi: 2x DVI, TV out
  • Dodatno: DirectX 10.1 podrška, UVD

Asus EN9600GT Matrix

Do sada smo videli Asus 9600GT kartice u Silent (potpuno pasivno hlađena) i TOP (fabrički overklokovana) verzijama, a Matrix oznaka nam donosi prvu hibridnu grafičku karticu. Da odmah razjasnimo o čemu se radi. Ova kartica ima sposobnost da dokle god ne koristite grafički zahtevne stvari (recimo surfujete Internetom, radite u Office aplikacijama ili slično) da karticu hladi potpuno pasivno i smanji potrošnju energije. Onog trenutka kada upalite neku igru, kartica prebacuje u višu brzinu i uključuje ventilator čiji se broj obrtaja reguliše u odnosu na izmerenu temperaturu i stepen opterećenja procesora.

Asus EN9600GT Matrix sa gornje, donje i bočne strane, konektori sa zadnje strane

Postoji par stvari koje treba pomenuti kod ove kartice. Prvo je ASUS Exclusive Hybrid Cooler, što smo već objasnili. Dakle u zavisnosti od toga da li koristite 2D ili 3D aplikacije i od konkretne opterećenosti procesora (nije isto da li gledate neki film ili igrate Crysis), kartica može biti potpuno pasivno hlađena, sa 0dBa, ili aktivno hlađena impresivnim ventilatorom. Dalje, imamo ASUS Super Hybrid Engine koji predstavlja potpuno automatsko regulisanje napona, frekvencija procesora i memorije, da bi se dobio najbolji mogući odnos performansi i potrošnje energije, i to sve u realnom vremenu.

Asus EN9600GT Matrix sistem hlađenja, naponski konektor

Pomenućemo i iTracker, aplikaciju koja vrši konstantan monitoring vitalnih funkcija kartice, uz mogućnost biranja jednog od sledećih profila sa već podešenim paramtrima rada: Optimized Mode, Gaming Mode, Power Saving Mode i Default. Ovo pruža mogućnosti da se poigrate i pronađete podešavanja koje najbolje odgovara vašim potrebama. Dizajn kartice je vrlo neobičan, ali i vrlo funkcionalan. Glavno mesto zauzima imresivni hladnjak koji spaja aluminijumske hladnjake velike površine i heat-pipe cevi sa nešto većim ventilatorom koji takođe ima aluminijumska rebra oko sebe. Ovaj sistem pruža zaista veoma efikasno hlađenje. Sa zadnje strane pored DVI, HDMI i TV-out konektora se nalazi i optički S/PDIF konektor za zvuk.

Asus EAH4870

Najnovija generacija ATI procesora je napravila malu pometnju zbog stvarno neverovatnog odnosa performansi i cene. Iako naravno NVIDIA nije sedela na rukama, pa je vrlo brzo ponudila i svoju 2xx seriju, verujemo da je ATI napravio pravi korak u pravo vreme, a napredna arhitektura ove kartice čini svoje, što se najbolje vidi po rezultatima testova. Iako RV770 XT čip ne predstavlja revoluciju u odnosu na prethodnu generaciju, on ipak dovoljno stvari unapređuje da su razlike u performansama poprilične. Kartica koristi PCI Express 2.0 interfejs, i podržava DirectX 10.1 instrukcije kao i Shader Model verzije 4.1.

Asus EAH4870 sa gornje, donje i bočne strane, konektori sa zadnje strane

Ova kartica je referentnog dizajna u dual slot varijanti. U praksi ovo znači da treba obezbediti dovoljno mesta pošto kartica zauzima dva slota a dosta je dugačka. Sa druge strane, hlađenje je mnogo efikasnije od single slot kartica pošto se vreo vazduh izbacuje van kućišta. Uprkos ovome, kartica se dosta greje i posle par sati torture postaje toliko vrela da se skoro ne može dodirnuti. Iz ovog razloga preporučujemo da obezbedite dovoljno prostrano kućište i dobro hlađenje koje će držati temperaturu pod kontrolom.

Asus EAH4870 sistem hlađenja, naponski i CrossFire konektori

Zanimljivo je da kartica koristi DDR5 memoriju koja radi na efektivno 3.6GHz što je prosto fantastično. Na kartici se nalaze i dva dodatna 6-pinska konektora za napajanje pošto je ovaj model dosta gladan struje, što znači da treba isplanirati i neko ozbiljnije napajanje koje će to moći da izdrži, da ne pričamo o potencijalnoj CrossFire konfiguraciji sa dve ovakve kartice. Sa zadnje strane, nalaze se dva DVI konektora sa HDCP podrškom i TV-Out konektor. Kartica sa testa je specifična pošto dolazi u pakovanju sa Alone in the Dark igrom, što će nekome možda biti od značaja.

Rezime

Obe kartice su pokazale odlične performanse u svojim kategorijama, što je bilo i za očekivati. Nema nekih velikih razlika u odnosu na kartice drugih proizvođača sa istim procesorima. Tako EAH4870 spada u prosek kada su u pitanju kartice sa ovim procesorom, a EN9600GT Matrix ipak predstavlja nešto drugo pošto su implementirani neki noviteti poput vrlo naprednog "hibridnog" hlađenja, dok su performanse i dalje u granicama proseka za 9600GT seriju.