понедељак, 9. јун 2008.

XP SP3 za 10 posto bolje performanse

Analitičari koji se bave istraživanjem performansi operativnih sistema naglašavaju da oni računari koji koriste Windows XP operativni sistem na koji je primenjen Service Pack 3 rade za 10% brže.

Analitičari navode da su bili prijatno iznenađeni činjenicom da je Windows XP SP3 (v.3244) isporučio poboljšanje performansi koje se lako može uočiti ovom vremešnom operativnom sistemu. Istraživači su utvrdili da PC na koji je instaliran XP SP3 završi OfficeBench paket testova za manje od 50 sekundi. Potpuno isto konfigurisan sistem na kojem je bio instaliran Windows XP SP2 je potrošio nešto više od 50 sekundi da izvrši pomenuti paket testova – što je mera koliko računar brzo može da izvršava obične zadatke u Microsoft Wordu, PowerPoint-u ili Excel-u.

Obzirom da je XP SP3 trebao da bude u najvećoj meri skup zakrpa i popravki bug-ova ovo značajno povećanje performansi je dobar bonus. Analitičari takođe navode da ovo poboljšanje performansi može da navede mnoge korisnike koji se lome da li da pređu na Windows Vista-u ili da se zadrže na XP-u, da u potpunosti odustanu i zaborave Windows Vista-u.

Primenom novog Service Pack-a performanse Windows XP-a postaju dva puta brže od onih koje obezbeđuje najnoviji Microsoft-ov operativni sistem. Ovi testovi su izvedeni prošle godine korišćenjem predkonačnih build-ova Service Pack-a 3, pa je moguće da konačna verzija još više ubrzava računare. Ipak nije sve tako savršeno kada je u pitanju Service Pack 3 za Windows XP.

Nakon nekoliko časova od kako je postao generalno dostupan u toku protekle nedelje počeli su da se javljaju brojni korisnici koji su po update-ovanju svojih operativnih sistema iskusili probleme. Ovi problemi su se kretali od spontanog reboot-ovanja sistema do krahova sistema nakon čega korisnici uopšte nisu mogli da pokrenu svoje računare.

Korisnici navode da hard drive-ovi ne mogu da im se pokrenu što rezultira nemogućnošću podizanja operativnog sistema. Nakon nekoliko pokušaja instaliranja Windows XP SP3, jedino rešenje koje je vraćalo sistem u rad bila je opcija System Restore. Drugi korisnici su se žalili da SP3 ih sprečava da pokrenu svoje računare. Jedan od njih kaže da je preuzeo i instalirao Windows XP SP3 Network Instalation Package for IT Professionals i da nakon toga nije uspevao da pokrene svoj računar.

Nije neobično da čak i ovako veliki operativni sistemi izazivaju slične probleme. U osnovi najveći deo ovakvih problema dolazi zbog konflikta sa instaliranim softverom ali i driver-ima, sistemskim fajlovima ili aplikacijama koje su već instalirane na korisnikov računar. Microsoft još uvek nije napomenuo kada bi mogao da izda update koji bi bio rešenje za ove probleme mada je kada su u pitanju bila prethodna izdanja to bilo veoma brzo.

Microsoft je izdao XP SP3 za široku distribuciju u sredu 7. maja. On se može preuzeti putem Automatic Update servisa ili manuelno preko Download Center sekcije sajta. Service Pack bi trebao da pruži brojna poboljšanja u odnosu na trenutnu verziju operativnog sistema koji Microsoft planira da povuče iz prodaje nakon 30. juna. On uključuje sve update-ove izdate nakon izdavanja Service Pack-a 2 koji je izdat 2004. kao i neke nove elemente.