уторак, 24. јун 2008.

Microsoft Wireless Ent. Desktop 7000

Ako tražite idealan komplet miša i tastature za rad i zabavu iz fotelje, ovo bi vrlo lako mogao biti idealan izbor. Zamerki praktično nema, i stvarno je prava šteta što smo na kraju dana morali ipak da sve spakujemo i vratimo.

Microsoft je prilično poznat po svojim tastaturama i miševima, a mi ćemo ovoga puta videti nešto zaista sjajno, bežični komplet tastature i miša zaista nesvakidašnjeg dizajna. Koristeći Bluetooth tehnologiju, ove dve periferije će omogućiti maksimalnu slobodu i komfor u radu, bez obzira da li se kuca neki tekst ili jednostavno sedi zavaljen u fotelji i gledaju slike ili filmovi. Koncept tastura koja je istovremeno i neka vrsta daljinskog upravljača nije nov, ali svaki put se vidi nešto novo i zanimljivo. Bez obzira da li volite bežicne periferije ili ne, Wireless Entertainment Desktop 7000 će definitivno na svakoga ostaviti impresivan utisak i u to nemamo ni malo sumnje.

Microsoft Wireless Entertainment Desktop 7000

Ključne karakteristike

  • Izuzetan kvalitet izrade
  • Tastatura nam se dopala zbog praktično svega, funkcija i ergonomije
  • Miš je simetričan i ima dopunjivu bateriju
  • Bluetooth veza radi sjajno, do 10m potpune slobode

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Microsoft Wireless Entertainment Desktop 7000
  • Tastatura: Microsoft Desktop Entertainment Keyboard 7000
  • Miš: Microsoft Wireless Laser Mouse 8000
  • Interfejs: Bežični, 2.4GHz Bluetooth
  • Programibilni dodatni tasteri, indikacija stanja baterije na tastaturi i mišu, Navigation Pad na tastaturi
  • Dodatno: Odmorište za šake, displej
  • Napajanje: 4x AA baterije za tastaturu, dopunjiva Ni-MH AA baterija ugrađena u miša

Microsoft Wireless Entertainment Desktop 7000

Komplet se sastoji od Desktop Entertainment Keyboard 7000 tastature i Wireless Laser Mouse 8000. Tastatura je izuzetno kompaktna i lagana, čak i kada se stave četiri AA baterije koje su potrebne za napajanje. Tastatura je neka vrsta hibrida ergonomske i laptop tastature. Od prve je nasledila zakrivljeni oblik (Comfort Curve kako to Microsoft zove) a od notebooka super tanki profil i izuzetno plitak i tih hod tastera (Quiet Keys). Kakva je ovo kombinacija? Po našem mišljenju, praktično idealna. Kucanje je vrlo udobno, čak posle dužeg vremena, a tasteri mekani i tihi, tako da stvarno nema zamerke. Oblik tastature je takav da je ona pomalo zakrivljena na gore, gde se nalazi izdvojeni deo koji podseća na ručku za nošenje. Da nije sve baš super-idealno, govori i to da nema numeričkog dela tastature, što će nekima možda predstavljati problem. Mi smo spremni da zarad komfora potpuno prežalimo numerički deo.

Microsoft Wireless Entertainment Keyboard 7000 tastatura sa bočnih strana i dodatni tasteri

Kako je proizvođač Microsoft, postoje čak dva zasebna Windows tastera. Prvi, standardni je pomeren sa svoje pozicije između CTRL i ALT ispod Space tastera na produženju tastature koja je istovremeno i odmorište za šake, dok je drugi sa desne strane i on služi za Media Center funkciju. Dodatnih tastera na ovoj tastaturi ima do mile volje, sa leve su recimo Media Centar tasteri za manipuliaciju multimedijalnim sadržajem, dok su nam posebno zanimljiva dva tastera koja menjaju tastere miša koji u kombinaciji sa malim touchpadom u desnom ćošku. Posle malo vežbe, upravljanje računarom iz fotelje će dobiti potpuno novu dimenziju. Ne treba zaboraviti ni Search, Magnifier i Back tastere koji će biti dosta korisni kada se surfuje Internetom. Iznad standardnih tastera se nalaze funkcijski tasteri koji imaju mapirane i sekundarne funkcije, a postoji i pet slobodnih koje možete programirati po volji. Svi ovi tasteri kao i pomalo neobično postavljeni Home i End su tasteri osetljivi na dodir, što predstavlja poseban kuriozitet.

Microsoft Wireless Entertainment Keyboard 7000 tasteri

Miš iz kompleta, Wireless Laser Mouse 8000, se vizuelno idealno uklapa u priču, a kako je potpuno simetričan, levoruki korisnici će se sigurno obradovati. Po pitanju ergonomije, nije baš dorastao nekim poznatijim modelima Microsofta i Logitecha, ali u suštini dobro leži u ruci i nije neudoban. Miš na sebi ima ukupno 5 tastera: dva standardna, po jedan sa leve i desne bočne strane (pritiskaju se palcem i domalim prstom) i scroll. Da počnemo od scroll-a koji ide u sva četiri smera, a točkić je dosta velike površine i dobar za korišćenje, blago nazubljen i uvučen u telo miša. Tasteri su dobrog kvaliteta i nismo imali nekih većih zamerki osim činjenice da nismo navikli da pritiskamo taster domalim prstom. Scroll taster je mapiran kao Instant Viewer odnosno alternativa CTRL-TAB kombinaciji kada možete videti koji su programi aktivni i odabrati koji će dobiti fokus. Postoji i malo postolje koje služi kao punjač za bateriju koja je dopunjiva, a kao dodatak je i mala dioda koja pokazuje preostali kapacitet baterije.

Microsoft Wireless Laser Mouse 8000 miš

Rezime

Obe periferije koriste Bluetooth vezu, a u pakovanju dolazi i mali USB adapter. Sve će proraditi za par sekundi i bez instaliranog softvera, a da bi se dobila puna funkcionalnost, ipak ćete morati da instalirate softver koji se i isporučuje. Za ovaj komplet imamo samo reči hvale, zbog sjajne i izuzetno funkcionalne tastature izuzetno atraktivnog dizajna i odličnog laserskog miša. Sve zajedno dobija najviše ocene.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, jun 2008.): 77€