понедељак, 9. јун 2008.

Microsoft i Novell alati za nadgledanje

U još jednom koraku koji predstavlja proširenje partnerstva koje je ušlo u osamnaesti mesec svog postojanja kompanije Microsoft i Novell su predstavile softverske alate koji su dizajnirani da administratorima sistema omoguće da nadgledaju Linux, Unix i Windows servere iz samog Windows sistema.

U nedavnom intervjuu viši potpredsednik Novell-a i generalni menadžer jedinice za upravljanje sistemima i resursima ove kompanije Joe Wagner je naglasio da će Novell raditi sa Microsoft-om na zadatku koji ima za cilj da pojača proizvode koji su predstavljeni na ovonedeljnom Microsoft Management Summit-u (MMS) koji je održan u Las Vegasu.

U pitanju je Systems Center Operations Manager 2007 Crossplatform Extensions. Prema navodima Wagnera u pitanju je odličan znak i on veoma ceni odluku Microsoft-a da se na neki način pridruži open source zajednici. Ovaj zvaničnik Novell-a objasnio je da ove nove ekstenzije će iskoristiti prednosti tehnika koje su stečene kroz kupovinu kompanije za praksu i oporavak u slučaju vanrednih događaja PlateSpin, omogućavajući administratorima da vrše pregled i nadgledanje bilo da su u pitanju Linux, Unix ili Windows sistemi iz pojedinačnog Windows panela.

Tako će na primer administratori sa Linux serverima imati mogućnost da koriste ZENworks set alata koji radi i na Windows i Linux serverima da izvrše upravljanje aktivom, konfiguracijom ili zakrpama. Međutim, navodi Wagner, ovo je tek prvi korak. Kako Microsoft i Novell nastavljaju sa izgrađivanjem ekstenzija tako će biti u mogućnosti i da izvršavaju druge funkcije. Eksperti obe kompanije su još uvek u fazi pregovora šta je to što treba sledeće da se preduzme.

Ove ekstenzije za višestruke platforme bi trebale da postanu opšte dostupne u prvoj polovini sledeće godine, a trenutno ulaze u javnu beta fazu zajedno sa dva druga projekta. Setom softverksih konektora koji podržavaju alate za upravljanje proizvodima drugih proizvođača kao što su na primer HP-ov OpenView ili IBM-ov Tivoli, plus Microsoft-ov System Center Virtual Machine Manager 2008, za upravljanje virtuelizovanim infrastrukturama i konfigurisanje i razvoj virtuelnih računara.

Wagner je u intervjuu naveo da on ekstenzije za višestruke platforme vidi kao proširenje postojećih načela “upravljanja sistemima” u okviru Microsoft/Novell inicijative o interoperatibilnosti koja je predstavljena krajem 2006. Ostale inicijative koje pokriivaju zajedničke aktivnosti ove dve kompanije odnose se na interopratibilnost „open document” formata kao i interoperatibilnost Silverlight/Moonlight.

Kada su u pitanju Linux distribucije ekstenzije će prvo postati dostupne sa Novell-ovim SuSE Linux-om. Ali, navodi Wagner i ostale Linux distribucije neće imati nikakvih problema da iskoriste poboljšanja koja donose ekstenzije. Nešto kasnije Microsoft i Novell će kada projekat zaživi izvorni kod priložiti OpenPegasus Project-ovom Common Object Manager (CIMOM) uključujući “provajdere interoperatibilnosti” za sakupljanje podataka o upravljanju u njihovo činjenje pristupačnim za servise upravljanja.