четвртак, 12. јун 2008.

Canon PowerShot A580

Odličan entry level digitalni aparat koji pravi sjajne fotografije. Poseduje neke vrlo interesantne mogućnosti, kao na primer Face Detection koji može prepoznati do 9 lica u kadru i prema njima podesiti automatski parametre slike kako bi se dobili što bolji rezultati.

Canon PowerShot serija A je dobro poznata po modelima namenjenim amaterima. Uprkos činjenici da su ovo najjeftiniji Canon digitalni aparati u ponudi, manje iskusni korisnici će u njima pronaći sve ono što im je potrebno, uz naravno odlične rezultate. A modeli su nešto lošijeg kvaliteta izrade i završne obrade od svoje moćnije braće, ali to ne znači da su generalno loši. Canon se odlučio da prištedi na izradi ali za uzvrat, korisnici dobijaju solidnu optiku i Digic III procesor koji koriste i oni najmoćniji modeli. Rezultat su aparati prilagođeni prosečnom korisniku koji prave sjajne fotografije i ne koštaju mnogo. PowerShot A580 je pravi entry level model sa ipak dobrim spiskom podržanih opcija.

Canon PowerShot A580 sa prednjih i bočnih strana

Ključne karakteristike

  • Snezor visoke rezolucije od 8MP
  • Odličan 2.5" LCD ekran
  • Face Detection prepoznaje do 9 lica u kadru
  • Auto fokus u 9 tačaka, AiAf lampica sa pomoć fokusiranju kada nema puno svetla
  • Veoma lak za korišćenje
  • Odličan kvalitet fotografija, oštrina i boje su sjajne

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Canon PowerShot A580
  • Rezolucija: 8 megapiksela, 1/2.5" senzor (3.264 x 2.448 px)
  • Objektiv: ISO 80-1600, Optički zum 4x, f/2.6-5.5, 35-140mm
  • Memorija: SD/SDHC, MMC, MMC Plus, HC MMC Plus memorijske kartice
  • Baterije: 2x AA baterije
  • Povezivanje: USB, Audio/Video izlaz
  • Ekran: 2.5" LCD (115.000 px)
  • Video: 640 x 480 @ 20fps
  • DIGIC III procesor

Canon PowerShot A580

A580 je u suštini vrlo kompaktnih dimenzija, samo 94.3 x 64.7 x 40.8mm i težine 175g (bez baterija). Uprkos veličini, odlično leži u ruci i odgovaraće i korisnicima sa većim šakama. Ovo je posledica gripa odnosno rukohvata sa desne bočne strane koji predstavlja proširenje kućišta zbog koga će aparat moći lako da se koristi jednom rukom. U ovom proširenju se nalazi i odeljak za baterije, a ovaj model koristi dve baterije AA veličine. Par dopunjivih baterija velikog kapaciteta bi trebalo da potraje do čak 500 fotografija, što je odličan rezultat. Kvalitet izrade je dobar, kućište je napravljeno od kvalitetne plastike srebrne boje (koja vrlo podseća na metal) i dobro je uklopljeno pa nismo nigde primetili neke nesavršenosti. Kućište je čvrsto i deluje da bi bez problema izdržalo i grublju upotrebu.

Canon PowerShot A580 sa prednje i bočnih strana, konektori

Sa prednje strane, vidi se AiAf lampica za osvetljevanje koja pomaže u fokusiranju kada je mračnije. Ovo je vrlo dobro poznat sistem koji odlično radi i predstavlja po nama jednu od najkorisnijih stvari koje aparat može imati. Objektiv ima 4x optički i 4x digitalni zum, fokus 35-140mm (u 35mm ekvivalentu). Pored se nalazi i optičko tražilo i blic koji je zanimljiv po rotiranju po horizontalnoj osi kako bi se prilagodio objektivu koji se uvlači ili izvlači. Sa gornje strane se nalazi taster za uključivanje aparata, zum prsten i okidač, kao i točkić za biranje režima rada. Na zadnjoj strani aparata se nalazi 2.5" LCD ekran, četvorosmerni, džojstik taster sa centralnim tasterom, tri dodatna tastera i jedan koji služi za biranje režima rada (fotografisanje ili pregled snimljenog materijala). Zum je solidne brzine, ali malo bučniji, dok je džojstik taster savršen i idealno leži pod palcem. Kontrole ovog modela su vrlo jednostavne i definitivno prilagođene početnicima koji će se vrlo brzo snaći.

Canon PowerShot A580 gornja i zadnja strana sa kontrolama

Što se tiče tehnologije, pomenuli smo već da aparat koristi Digic III čip za obradu fotografije, a na raspolaganju su i napredni Face Detection algoritam koji da aparat prepozna do 9 lica u kadru i izvrši automatska podešavanja (fokus, ekspoziciju) da bi fotografija bila maksimalno dobra. Zanimljivo je da Face Select i Track opcije dozvoljavaju da odaberete recimo samo jedno lice u kadru prema kome će se i svi parametri prilagoditi. Tu je takođe i Motion Detection tehnologija koja u kontinuitetu prati pomeranje u kadru i automatski podešava ekspoziciju i ISO osetljivost kako bi uvek dobili oštre fotografije. LCD ekran ima oko 115.000 piksela i odličan je, a po onome što smo videli, nema puno problema ni na suncu, što je svakako pozitivna stvar. LCD prikazuje 100% kadra koji se slika, dok optičko tražilo prikazuje svega oko 80%.

Rezime

Fotografije koje ovaj aparat pravi su veoma dobre, vrlo oštre i odličnih boja. Praktično, svi aparati A serije daju vrlo slične rezultate koji su u samom vrhu osnovne kategorije i tu zaista Canon drži glavnu reč. Treba pomenuti da A580 može snimati video klipove u maksimalnoj rezoluciji od 640x480 ali u 20fps-a (uobičajeno je 30fps-a) no rezultati su dovoljno dobri da ko ne zna brojke, neće verovatno ni primetiti razliku. Nema se šta posebno dodati osim da će ovaj aparat apsolutno zadovoljiti amatere ali i one malčice naprednije pošto pored punog automatskog (zajedno sa predefinisanim scene režimima) nudi i mogućnost da manuelno podesite ključne parametre. Kvalitet fotografija i lakoća upotrebe su ukombinovani sa odličnom cenom, pa PowerShot A580 ima našu preporuku.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, jun 2008.): 157€