понедељак, 9. јун 2008.

Asus VW195D

Odličan monitor dijagonale 19" i Wide formata slike. Ono što smo videli zaslužuje pohvalu, a sa cenom od nešto malo preko 150€ i definitivnu preporuku. Jedina mana mu je što ima minimalno probijanja osvetljenja po gornjoj ivici na crnoj podlozi.

Iako Asus najbolje poznajemo po matičnim pločama i grafičkim karticama, portfolio ove kompanije se stalno širi i gotovo da nema komponente i periferije za računar koju Asus ne proizvodi. Monitori nisu novina u Asusu, ali nisu toliko zastupljeni na tržištu kao neke druge marke. Ovo ne znači da Asus nema dobre monitore, a kao pravi dokaz te tvrdnje ćemo videti i model VW195D, monitor osnovne kategorije i dijagonale 19" u Wide varijanti.

Asus VW195D sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade
  • Jednostavan i vrlo brz grafički meni
  • Sjajna slika, vrlo oštra i prijatnih boja

Utisak kvare

  • Primetili smo da ima malo probijanja osvetljenja na gornjoj ivici, na crnoj podlozi

Specifikacija

Asus VW195D
  • Dijagonala: 19" Wide
  • Rezolucija : 1440x900 piksela
  • Osvetljenje : 300cd/m2
  • Kontrast : 800:1 (2000:1 dinamički kontrast)
  • Vreme odziva : 5ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 160/160°
  • Ulaz : D-Sub

Asus VW195D

Monitor je pomalo konzervativnog dizajna, odnosno standardno kockasto crn sa srebrnom horizontalnom lajsnom ispod ekrana. Plastika je mat završne obrad, što znači da se ne treba plašiti otisaka prstiju. Postolje je obično, odnosno omogućava samo tilt ekrana, to jest pomeranje napred i nazad za podešavanje nagiba ekrana. Ovo je ipak monitor osnovne kategorije, pa i ne čudi što nema nekih naprednijih podešavanja. Pogled na specifikaciju nam govori da monitor ima kontrast 800:1 odnosno dinamički kontrast 2000:1, što je takođe neki prosek za ovu kategoriju. Dijagonala je 19" a odnos dužine stranica 16:10 što daje rezoluciju od 1440x900 piksela.

Asus VW195D sa bočne strane, postolje i tasteri menija

Monitor deluje vrlo kvalitetno napravljen, od čvrste plastike koja neće krckati pod jačim pritiskom. Tasteri menija se nalaze ispod ekrana, sa desne strane i vizuelno se uklapa u pomenutu srebrnu lajsnu. Ima ih ukupno pet i odličnog su kvaliteta, a taster za paljenje ima na sebi i malu LED lampicu plave boje. Meni je veoma jednostavan, grafičkog tipa i vrlo brz. Verujemo da će se i početnici vrlo brzo snaći, pogotovo što nije potrebno mnogo stvari dirati, već samo podesiti osvetljenje i kontrast koji su fabrički podešeni na visoke vrednosti. Posredstvom Asus Splendid tehnologije i dinamičkog kontrasta, mogu se pritiskom na jedan taster menjati režimi predefinisanih parametara slike: Scenery mode, Standard mode, Theater mode, Game mode i Night View mode.

Asus VW195D oznake, konektori sa zadnje strane, oprema

Slika nam se na prvi pogled dopala, odlične je oštrine i vrlo lepih i prijatnih boja. Nijie potrebno mnogo podešavati parametre da bi se dobili super rezultati, a mi smo posle menjanja Splendid modova ipak ostali na onom osnovnom, kada su svi paramteri slike najbolje izbalansirani. Nijanse sive boje su odlične i nismo primetili nikakve probleme u prikazu. Gradijent boja prikazuje sve kako treba i možemo konstatovati da ovo utiče da slika bude vrlo prijatna za oko. Osvetljenje jeste ravnomerno, ali smo primetili vrlo malo probijanje na gornjoj ivici, no to se vidi samo na crnoj podlozi dok u svakodnevnom radu sigurno niko neće primetiti. Uglovi vidljivosti su dobri, potpuno u proseku ove kategorije i kao i obično, vertikalni ugao je nešto uži u odnosu na horizontalni. Odziv od 5ms je sjajan i nema nikakvih zamerki povodom toga, ni primećenih nepravilnosti prikaza bržih scena.

Rezime

Uzevši sve u obzir, može se konstatovati da je ovaj model stvarno odličan izbor. Slika je stvarno odlična bez većih zamerki, a cena od nešto malo preko 150€ je više nego pristojna za ovu dijagonalu. Ovaj model će sasvim dobro poslužiti za sve namene, multimediju ili rad i stvarno se nema šta dodati osim preporuke za ovu osnovnu kategoriju.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, jun 2008.): 153€