уторак, 24. јун 2008.

Asus Maximus II Formula

Najnovija ROG (Republic of Gamers) matična ploča kompanije Asus. Vrhunski kvalitet izrade i upotrebljene komponente zajedno sa već proverenom Asus tehnologijom daju jednu od najinteresantnijih ploča u ponudi i verujemo da će entuzijasti vrlo rezervisati svoje primerke.

Stigla nam je i nova Asus matična ploča bazirana na Intel P45 čipsetu, i to ni manje ni više nego ROG (Republic of Gamers) verzija Maximus II Formula. Čisto da se i to pomene, nomenklatura je takva da se Intel ploče zovu Rampage ili Maximus (iako smo recimo imali Blitz ploču koja je koristila Itnel P35 čipset), dok su Striker ploče sa NVIDIA čipsetima. Ime po strani, ROG oznaka govori da je ovo ploča namenjena zagriženim igračima ali i enzuzijastima koji se bave overklokom. Do sada smo navikli da ROG ploče budu izuzetnog kvaliteta i uprkos (opravdano) visokoj ceni, uvek su bile veoma tražene i uglavnom su svi primerci koji se pojave već unapred rasprodati. Ovo se ne dešava bez razloga, a mi ćemo videti da li Maximus II Formula opravdava reputaciju i visoke standarde koje su postavili njeni prethodnici.

Asus Maximus II Formula sa gornje, donje strane, oprema i konektori sa zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Novi Intel P45 čipset
  • Izuzetan kvalitet izrade, upotrebljene komponente vrhunskog kvaliteta
  • 16-fazna filtracija napona procesora, 3-fazna filtracija napona NorthBridge-a i 2-fazna filtracija napona memorije
  • Podrška za Intel procesore do 1600MHz FSB
  • Dodatni zvučni modul koji daje softversku podršku Creative X-Fi tehnologije
  • Impresivne opcije overkloka

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Asus Maximus II Formula
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Intel P45 Northbridge (MCH) i ICH10R Southbridge
  • Procesor: LGA775 socket za Intel Core2 Quad / Core2 Extreme / Core2 Duo / Pentium Extreme / Pentium D / Pentium 4 procesore,(FSB 1600/1333/1066/800MHz)
  • Memorija: 4x DIMM, max. 16GB, Dual Channel DDR2 1200/1066/800/667 MHz
  • Kontroleri: 6x SATAII preko Southbridge-a (RAID 0,1,5,10), 2x SATAII preko dva SiI5723 čipa, 1x IDE i 1x eSATA preko Marvell 88SE6121 čipa, 1x Floppy
  • Slotovi: 2x PCIe x16, 3x PCIe x1, 2x PCI
  • Zvuk: ADI AD2000B 8-kanalni High Definition Audio CODEC, Creative X-Fi softverska podrška, Coaxial/Optical S/PDIF konektori
  • Dodatno: 2x Gigabit LAN, 12 USB portova (6 portova pozadi i 6 preko konektora na ploči), 2x FireWire port, 1x PS/2

Asus Maximus II Formula

Ova ploča se pomalo razlikuje od prethodnih modela. Iako je tu dobro poznati ROG logo na hladnjaku, ipak je sistem hlađenja nešto drugačiji, sa hladnjacima velike površine i niskog profila. Ovo nije slučajno, pošto je ideja da ploča bude što praktičnija za instaliranje dodatnih rešenja za hlađenje, pa je tako i prostor oko ležišta procesora dosta čist i dozvoliće da se postavi bukvalno bilo koji kuler, a recimo hladnjaci PWM modula se mogu i skinuti ukoliko želite da namestite nešto drugo. Hladnjaci i heat-pipe cevi su napraveni od bakra a ponovo je upotreljen i Pin-Fin dizajn samih hladnjaka koji obezbeđuje bolju disipaciju toplote. I sve ostale komponente su odlično raspoređene tako da se konektori nalaze na ivicama ploče, što znači da neće biti gužva zbog kablova i da će protok vazduha biti neometan.

Asus Maximus II Formula sa bočne strane, ležište procesora, sistem hlađenja

Kako koristi Intel P45 čipset, set mogućnosti je manje više poznat. Podržani su Intel LGA775 procesori, praktično svi koji su dostupni na tržištu, uključujući nove sa 1600MHz FSB-om. Postoje 4 slota za DDR2 memoriju do 1200MHz (zvanično) i maksimalno podržanih 16GB. Ovo će zavisiti od operativnog sistema, pa ako su u pitanju 32-bitne verzije, biće podržano maksimalno 3GB dok će 64-bitni sistemi videti koliko god da stavite memorije. Postoje dva PCIe 2.0 x16 slota koja će u CrossFire sistemu raditi u x8 x8 konfiguraciji. Preko Southbridge kontrolera, na ploči se nalaze četiri SATAII konektora, dok dodatni Silicon Image SIL5723 koriste još dva SATAII konektora a Marvell 88SE6121 IDE i eSATA konektori. Priču kompletira 12 USB konektora (6 sa zadnje stane i 6 preko konektora sa ploče) i dva FireWire priključka, ali i dva GLAN i optički i koaksijalni konektori.

Asus Maximus II Formula PCI i memorijski slotovi, ATA, SATA i naponski konektori

Uz ploču dolazi i integrisana zvučna kartica, sa posebnim SupremeFX modulom koji nosi sve potrebne zvučne konektore, pa tako zadnja strana ploče nije zatrpana konektorima. Ono što je zanimljivo kod ovog modela je ADI SoundMAX A2000BX čip koji pruža X-Fi softversku podršku sa EAX 4.0 (u paketu sa Creative X-Fi suite, CMSS3D i Crystalizer-om), a u prevodu, praktično se dobija X-Fi Xtreme Audio zvučna u paketu. Kao što smo i pretpostavljali, ploča dolazi sa implementiranom poznatom i proverenom recepturom Asusa u vidu 16-fazne filtracije napona za procesor, 3-fazne filtracije napona za NorthBridge čip i 2-fazne filtracije za memoriju. Ukratko, Asus je puno pažnje posvetio stabilnosti napajanja ključnih elemenata sistema, što ima dvojaku ulogu, da sistemu pruži maksimalno stabilno napajanje kako bi sve komponente radile besprekorno, ali i da reguliše potrošnju energije, što je postalo veoma bitan faktor. Ova ploča koristi napredna rešenja koja su već proverena na prethodnim modelima i u tome nema ništa revolucionarno, ali u poređenju sa drugim proizvođačima Asus ima veliku prednost.

Asus Maximus II Formula detaljnije sistem hlađenja, tasteri sa ploče i zvučni modul

Postoji još par stvari koje vredi pomenuti, Drive Xpert je vrlo interesantna opcija da ukoliko dva formatirana hard diska povežete na Silicon Image 5723 kontroler, biće automatski povezani u RAID 0 mod, bez potrebe za instaliranjem bilo kakvih drajvera. Podržan je i RAID 1 mod, i to jednostavno, direktnim podešavanjem iz BIOS-a. Overkokeri neće ostati kratkih rukava pošto je BIOS krcat opcijama za overklok, od onih osnovnih i (polu)automatskih kao što je CPU Level Up gde se samo odabere za koliko hoćete da overklokujete procesor, a sistem sam vrši sva podešavanja, pa sve do opcija za koje će trebati dosta iskustva i znanja. Dual BIOS će osigurati da se neće desiti da ostanete zaglavljeni sa previše ambicioznim vrednostima u BIOS-u, a LCD Post displej koji dolazi u paketu će pokazati sve poruke o eventualnim greškama u boot-u. Kao posebna poslastica za overklokere su Power i Reset tasteri koji su kružnog oblika i dosta se razlikuju od prethodnih modela. Sa zadnje strane ploče se nalazi i Clear CMOS taster koji je uvučen u plastični okvir kako se ne bi desilo da bude slučajno pritisnut.

Rezime

Ova matična ploča dolazi krcata tehnologijama koje je ASUS razvio sa ciljem da se dobiju matične ploče maksimalnog potencijala za overklok ali ne po cenu stabilnosti sistema. Rezultat je ROG - Republic of Gamers serija matičnih ploča koja predstavlja apsolutni standard. Po pitanju kvaliteta ugrađenih komponenti, overklok mogućnosti i stabilnosti. Mi samo možemo konstatovati da će oni koji budu mogli da priušte kupovinu ove ploče biti veoma srećni i još više zadovoljni.