недеља, 4. мај 2008.

Google Web radionica za programere

Kompanija Google ide dalje u svojim pokušajima da ohrabri programere organizovanjem dvodnevne radionice nazvane „Google I/O: Web Forward“, koja je zakazana za 28. i 29. maj u Moscone centru u San Francisco-u.

U momentu kada konkurentske kompanije vide sve veće učešće programera kao ključ za uvećanje rasta aplikacija i validnost platformi, Google-ov događaj će karakterisati uvodna reč govornika, laboratorije u kojima će se raditi na kodovima kao i razgovore sa odabranim inženjerima kompanije Google.

Google I/O:Web Forward će proširiti resurse programera koji se već mogu naći na Google Code stranicama, koje uključuju aplikacione programske interfejse (API), opcije za hostovanje projekata i portal zajednice. Uprkos činjenici da kreiranje više Google aplikacija može navesti više korisnika ka stranicama ove kompanije i ultimativno nahraniti njen ekosistem za uvećanje Google reklamiranja kompanija navodi da ne „postoji specifičan dnevni red“ kada je u pitanju ovaj događaj pored promocije Web-a kao platforme.

Vesti o tome da Google planira da održi Web radionicu namenjenu programerima stigla se samo nedelju dana nakon što je Microsoft bio domaćin MIX08 konferencije, na kojoj su prikazani najnoviji alati za Web programere uključujući Internet Explorer 8, Silverlight 2 i Expression Studio 2. Adobe takođe planira da organizuje sličan događaj sa namerom da promoviše svoju AIR platformu kao i Flex tehnologije za kreiranje bogatih internet aplikacija.

Izveštaji sugerišu da će Google iskoristiti Google I/O: Web Forward da prikaže svoju sopstvenu infrastrukturu platforme i aplikacione programske interfejse. Ova strategija podseća na strategiju koju je primenila kompanija Yahoo na nedavnim Hack Danima koji su održani u Londonu i Bangalore-u, koji su služili kao obuka i vežbe za nezavisne programere. Sesije na Google-ovom događaju će pokriti Ajax, JavaScript, API-je i alate uključujući Google Gears, društvene mreže, Maps. Među temama će se naći i okviri kao što je OpenSocial, koji se koristi za gradnju aplikacija na kojima su bazirane društvene mreže.

Kada su u pitanju aplikacije namenjene korisnicima koji koriste mobilne uređaje na događaju će biti reči o tehnologijama kao što su Android i Mobile Gears koje se koriste za izgradnju aplikcija na mobilnom Web-u. Takođe na događaju će biti i specijalni „nezvanični program“ na kojem će korisnici moći sami da odaberu teme o kojima će se govoriti sledećeg dana događaja, dokle god za teme za koje se iskaže interesovanje budu pristizali glasovi programera učesnika. Kada je reč o geografskim i aplikacijama kojima se pokrivaju mape biće reči i Google Maps API-ju i KML formatu.

U pitanju je XML format za upravljanje prikazom 3-D geo-prostornih podataka. Govoreći u najavi ovog događaja Vic Gundtora, potpredsednik inženjerstva za razvojne proizvode pri Google-u, naveo je da kao zajednica programeri oblikuju budućnost Web-a, postavljajući osnove za stvari bez kojih buduće generacije korisnika neće moći da zamisle život. Google-ovo događaj posvećen programerima je mesto na kojem oni mogu da slave taj momenat, sarađuju jedni sa drugima i nauče o bržim i boljim načinima za stvaranje uspešnijih Web aplikacija i boljeg Web-a.