субота, 17. мај 2008.

Gigabyte GA-MA78GM-S2H

Sjajna mala matična ploča koja će biti idealna osnova za multimedijalni računar nove generacije. Kako je ploča MicroATX formata, bez većih problema će stati u neko HTPC kućište, dajući vam pravi kućni multimedijalni centar. Sa integrisanom DX10 grafičkom karticom ova ploča pruža zaista napredne mogućnosti.

Kao jednu od prvih matičnih ploča sa najnovijim AMD 780G čipsetom, Gigabyte je ponudio na tržištu model GA-MA78GM-S2H. Iza imena koje se ne pamti baš lako, krije se MicroATX ploča sa zavidnom listom mogućnosti. Prosto krcata opcijama, ova matična ploča može biti sjajan izbor za sve one koji planiraju da sastave neku HTPC (Home Theater PC) konfiguraciju ili prosto žele da imaju što manji a opet što funkcionalniji računar. U oba slučaja, ova ploča može biti stvarno odličan izbor.

Gigabyte GA-MA78GM-S2H ploča i oprema, konektori sa zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Novi AMD 780G čipset
  • Podrška za AMD AM2+ procesore
  • Četiri memorijska slota podržavaju maksimalno 16GB memorije
  • Integrisana DX10 ATI Radeon HD3200 grafička kartica sa D-Sub, DVI i HDMI video izlazima
  • Odličan kvalitet izrade

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Gigabyte GA-MA78GM-S2H
  • Format ploče: Micro-ATX
  • Čipset: AMD 780G / AMD SB700
  • Procesor: Socket AM2+/AM2 AMD Phenom FX/Phenom X4/ Phenom X3/Athlon X2/Athlon/Sempron
  • Memorija: 4x DIMM, max. 16GB, DDR2 1066/800/667 MHz
  • Kontroleri: 5x SATAII (RAID 0,1,10), 1x IDE, 1x eSATA, 1x floppy
  • Slotovi: 1x PCIe 2.0 x16, 1x PCI Express x1, 2x PCI
  • Zvuk: Integrisana Realtek ALC889A 8-channel HD audio CODEC
  • Dodatno: Gigabit LAN, 12 USB portova, FireWire, D-Sub, DVI i HDMI konektori, optički S/PDIF OUT

Gigabyte GA-MA78GM-S2H

Ova matična ploča koristi novo AMD čipset rešenje čije su najbitnije osobine puna podrška za AM2+ procesore i integrisana DX10 ATI Radeon HD3200 grafička kartica. U MicroATX formatu je spakovano dosta toga, a ova ploča stvarno ima dosta toga da ponudi. Ploča je kvalitetne izrade i plavog PCB-a, a za filtriranje napona procesora su instalirani kvalitetni solid, aluminijumski kondenzatori (ostatak ploče koristi standardne kondenzatore). Oko ležišta procesora ima sasvim dovoljno prostora i za neke veće kulere ukoliko to bude potrebno, mada je za očekivati da se kupci ove ploče opredele za box kuler koji se isporučuje uz procesor.

Gigabyte GA-MA78GM-S2H ležište procesora i hladnjaci, konektor za napajanje

Hlađenje ploče je pasivno uz pomoć dva aluminijumska hladnjaka. Nema dodatnih ventilatora uprkos činjenici da je i grafička kartica integrisana. Srećom, čipset se ne zagreva puno pa je hlađenje adekvatno. Raspored komponenti na ploči je dobar, i jedna mala zamerka se odnosi na ATA konektor koji je malo dalje od ivice ploče, dok se uz ivicu ploče nalazi konektor za paralelni port. Ploča ima 4 memorijska slota (uprkos tome što je MicroATX formata) i podržava maksimalno 16GB memorije što je svakako dobra stvar.

Memorijski slotovi su dovoljno udaljeni od prvog PCIe slota, pa eventualna dodatna grafička kartica neće blokirati pristup memorij. Kad smo pomenuli i dodatnu grafičku karticu, recimo i to da ova ploča podržava ATI Hybrid Graphics tehnologiju koja omogućava kombinovanje integrisane grafičke kartice i zasebne. Ovo praktično znači da se može koristiti kombinovana snaga ove dve kartice za bolje performanse, ali i da sistem može detektovati da recimo koristite aplikacije koje ne zahtevaju intenzivnu 3D grafiku, i isključiti dodatnu grafičku karticu radi uštede energije. Kada se pokrene neka igra, sistem to detektuje i aktivira svu raspoloživu grafičku snagu.

Gigabyte GA-MA78GM-S2H memorijski i PCI slotovi, ATA, SATA, flopi i napajanje

Što se tiče periferija, na ovu ploču se može povezati pet SATA i jedan eSATA uređaj, dva ATA i jedan flopi disk. Uz dva FireWire priključka, maksimalno 12 USB konektora (4 sa zadnje strane ploče i još 8 preko konektora na ploči), tu su i konektori 8-kanalne zvučne kartice, gigabitni LAN, optički S/PDIF konektor i dva PS/2 konektora za miš i tastaturu. Ono što privlači pogled, su ipak video opcije, a ova ploča podržava D-Sub, DVI i HDMI interfejs, što znači da je možete povezati na bilo koji monitor ili televizor bez mnogo muke. Mora se priznati da je ovaj model prilično zaokruženo rešenje kome praktično ništa ne fali, pošto su pokrivene potrebe praktično svih korisnika.

Rezime

Definitivno je teško pronaći neku zamerku ovom modelu, a kada se uzme u obzir cena, možemo samo da zaključimo da je ovo stvarno izuzetna ponuda. Za uloženi novac dobijate matičnu ploču sa najnovijim AMD čipsetom, integrisanu grafičku i zvučnu karticu i sasvim dovoljno opcija za nadogradnju. Zaista zaslužuje svaku preporuku.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, maj 2008.): 71€