петак, 11. април 2008.

XFX nForce 630i GeForce 7150

Odlična Micro-ATX ploča sa integrisanom 8-kanalnom zvučnom karticom i odličnom NVIDIA GeForce 7150 grafičkom karticom. Podržava sve novije Intel procesore sa 1333MHz FSB-om, i mislimo da će odlično pasovati svima koji traže integrisano rešenje.

Imamo priliku da vidimo i najbolju matičnu ploču iz XFX ponude sa NVIDIA GeForce 7 serijom grafičkih procesora. U pitanju je ploča koja kombinuje 630i čipset i 7150 grafiku, i sve to u Micro-ATX formatu i sa vrlo zanimljivim setom mogućnosti. Ova ploča će biti sjajan izbor za neki multimedijalni integrisani sistem malih dimenzija. Sa podrškom za sve nove Intel procesore sa 1333MHz FSB-om, ovo može biti pravo čudo u malom, što se tiče performansi. Integrisana grafička kartica će biti odlična za multimediju, pogotovo pošto ima DVI i HDMI interfejs, ali i za poneku igru. Ruku na srce, ne treba očekivati da se će recimo Crysis moći da se potera u igrivom stanju, ali "normalne" i nešto starije igre će svakako odlično raditi. Zamislimo samo kombinaciju ove ploče i nekog moćnog procesora, i dobijamo vrlo verovatno najbolji odnos cene/performanse koji se u ovom trenutku može sastaviti.

XFX nForce 630i/GeForce 7150 sa gornje i donje strane, konektori i pakovanje

Ključne karakteristike

  • Vrlo dobar kvalitet izrade
  • Odličan layout
  • Pasivno hlađenje
  • Podrška za najnovije Intel 1333MHz FSB procesore
  • D-Sub, DVI i HDMI interfejs
  • Power i Reset tasteri na pločama

Utisak kvare

  • Samo 2 memorijska slota

Specifikacija

XFX nForce 630i/GeForce 7150
  • Format ploče: Micro-ATX
  • Čipset: NVIDIA nForce 630i MCP/GeForce 7150
  • Procesor: LGA775 Core 2 Extreme (dual i quad core), Core 2 Duo, Core 2 Quad, Celeron D, Pentium 4, Pentium 4, Pentium D 9XX, Pentium D 8XX
  • Memorija: 2x DIMM, max. 4GB, DDR2 800/667/533/400 DDR2 SDRAM
  • Kontroleri: 4x SATAII (RAID 0,1,0+1,5), 1x IDE, 1x eSATA
  • Slotovi: 1x PCI-E 2.0 x16, 1x PCI Express x1, 2x PCI
  • Zvuk: Integrisana Realtek ALC883 8-channel HD audio CODEC
  • Dodatno: Gigabit LAN, 10 USB portova, D-Sub, DVI i HDMI konektori, S/PDIF OUT

XFX nForce 630i/GeForce 7150

Ploča je Micro-ATX formata, i odličnog rasporeda komponenti. Uprkos tome da je na mali prostor dosta toga spakovano, sve komponente su odlično postavljene, pa se recimo konektori za napajanje ploče i procesora nalaze uz samu ivicu ploče, kao i SATA , ATA i floppy priključci. Ploče se ne greje mnogo, pa je hlađenje potpuno pasivno i pomoću malog aluminijumskog hladnjaka sa XFX logom. Oko ležišta za procesor, ima dovoljno mesta i za veće kulere od onog koji dolazi u box pakovanju sa procesorom, madane verujemo da će neko ovu ploču koristiti za overklok i da će mu biti potreban neki veliki kuler. Naponska jedinica procesora koristi kvalitetne solid kondenzatore koji obezbeđuju stabilan napon, dok se na ostatku ploče nalaze standardni kondenzatori.

XFX nForce 630i/GeForce 7150 ležište procesora, hladnjak, displej i tasteri

Od zanimljivosti koje se mogu pronaći, prvo ćemo pomenuti displej koji prikazuje statusne poruke, odnosno broj, eventulanih grešaka pri podizanju sistema. Tu su i dva tastera za paljenje i resetovanje računara, što se već jako retko sreće na Micro-ATX pločama pošto je uglavnom rezervisano za overklokerske ploče. Ploča ima dva memorijska slota za maksimalno 4GB memorije i to DDR2 800. Postoje 4 SATA konektora i jedan eSATA konektor. Pored jednog PCI-E x16 slota koji možete iskoristiti za dodavanje posebne grafičke kartice ukoliko to želite, postoji i jedan PCI-E x1 slot ali i dva obična PCI slota ukoliko imate neku karticu starije generacije koju nećete da pošaljete u penziju.

XFX nForce 630i/GeForce 7150 memorijski i PCI slotovi, ATA, Floppy i SATA konektori

Sa zadnje strane ploče, pored PS/2 (za tastaturu i miša) i 4 USB konektora (ukupno je moguće povezati 10 USB uređaja, ostali konektori se nalaze na samoj ploči), tu su i konektori 8-kanalne zvučne kartice uz dodatak S/PDIF OUT priključka. Dalje, postoji jedan gigabitni LAN i eSATA konektor. Kako je integrisana NVIDIA GeForce 7150 grafička kartica, pozadi se nalaze i D-Sub, DVI i HDMI konektori. Ovo znači da ploču možete povezati na bilo koji displej, što će gledanje sadržaja u punoj HD rezoluciji učiniti pravim uživanjem. Grafička kartica koristi do 256MB sistemske memorije, i odlično radi pod Vista Aero okruženjem. U 3DMark06 u standardnoj rezoluciji smo dobili 470 poena, što je za ovu kategoriju sasvim očekivano. Kako što smo već rekli, nemojte očekivati da ćete moći da pokrenete najnovije DX10 igre, ali one starije će raditi sasvim solidno.

Rezime

Sa vrlo velikim brojem opcija koje dolaze standardno, ova matična ploča se nameće kao sjajan izbor za sve one kojima igre nisu najbitnije. Ovo ne znači da neće te moći da uživate u filmovima, pa makar to bili i neke Blu Ray verzije. Sa integrisanom zvučnom i grafičkom kartico i podrškom za najnovije Intel procesora, moguće je zamisliti vrlo moćnu konfiguraciju baziranu na ovoj matičnoj ploči. Jedino što bi voleli da vidimo je da ima više memorijskih slotova, pošto se u nekom trenutku u budućnosti 4GB može učiniti tesno.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, april 2008.): 64€

1 comments:

Multiplayer Poker је рекао...

Very useful phrase