петак, 4. април 2008.

Samsung 2243NWX

Odličan monitor velike dijagonale sa impresivnim kvalitetom slike. Praktično, nema slabih tačaka, i da ima i DVI interfejs bio bi zaista konkurent za apsolutni best buy. Ako vam DVI ne znači puno, obavezno pogledajte ovaj model pošto to zaista zaslužuje.

Cene nastavljaju da padaju, a modeli srednje kategorije postaju sve kvalitetniji. Samsung 2243NWX je i direktna potvrda ove tvrdnje, pa se tako za stvarno pristojnu cenu može dobiti sjajan 22" monitor. Pored velike dijagonale, odlike ovog modela su i dobra ergonomija i odlična slika, pa tako može biti dobar izbor bez obzira za šta je konkretno potreban.

Samsung 2243NWX sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Jednostavan ali i atraktivan dizajn
  • Odličan kvalitet izrade
  • Sjajna slika, oštrina, kolorit
  • Postolje podržava swivel rotaciju

Utisak kvare

  • Nema DVI interfejsa
  • Minimalno probijanje osvetljenja na crnoj podlozi

Specifikacija

Samsung 2243NWX
  • Dijagonala: 22" Wide
  • Rezolucija : 1680 x 1050 piksela
  • Osvetljenje : 300cd/m2
  • Kontrast : 1000:1 (8000:1 dinamički kontrast)
  • Vreme odziva : 5ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 170/160 °
  • Ulaz : D-Sub

Samsung 2243NW

Ovaj monitor je jednostavnog dizajna, ali deluje atraktivno zbog crne glossy plastike od koje je napravljen. Možda ovo nije baš najpraktičnije (zbog otisaka prstiju koji će se množiti neverovatnom brzinom), ali svakako izgleda lepo. Gledajući iz profila, monitor ima zaobljene linije (praktično stomačić) što takođe samo doprinosi ukupnom veoma pozitivnom utisku po pitanju dizajna i izgleda. Postolje je jednostavno, ali pruža mogućnost rotacije oko osnove, odnosno swivel što kod monitora veće dijagonale dosta znači. Pored toga, moguće je podešavati nagib ekrana, takozvani tilt, no to je nešto što imaju apsolutno svi modeli.

Samsung 2243NWX

Na prvi pogled se ne vide tasteri menija, a ovo je samo zato što ih, bar ne u klasičnoj formi, i nema. U pitanju su tasteri osetljivi na dodir, koji rade odlično i ako ovo znači da će većina modela dolaziti sa njima, možemo samo da budemo zadovoljni. Meni je potpuno identičan standarnim Samsung menijima, uz dodatak Off Timer-a i Safe moda odnosno automatskog skaliranja slike na UXGA rezoluciju ako se desi da je signal veće rezolucije nego što monitor može da prikaže. Sa zadnje strane monitora se nalaze samo konektor za napajanje i D-Sub, i samo možemo da konstatujemo da je prava šteta što nema i DVI interfejsa.

Samsung 2243NWX oprema, konektori i oznaka

Kvalitet slike je nešto u čemu će se ovaj monitor definitivno izdvojiti. Odličan prikaz, vrlo dobro i ravnomerno osvetljen, vrlo oštra slika izuzetno prijatna za gledanje i veoma prirodne boje odličnih karakteristika. Nijanse sive boje su praktično perfektne, bez ikakvih primetnih anomalija, a prikaz boja je takođe impresivan. Kontrast je 1000:1 odnosno 8000:1 kroz dinamički kontrast. Ovo obezbeđuje velike razlike u predefinisanim profilima koje će odgovarati raznim situacijama i uslovima korišćenja. Na crnoj pozadini (inače, crna je takođe fantastična) smo primetili minimalno probijanje na gornjoj ivici, ali definitivno neće pokvariti utisak pošto se zaista retko i teško može primetiti. Odziv je 5ms što se pokazalo i više nego dovoljnim za gledanje filmova ali i igranje igara. Uglovi vidljivosti su odlični i tu nema mesta za primedbu.

Rezime

Po onome što je pokazao, ovaj monitor zaista pruža mnogo toga i jedina prava primedba se odnosi na odsustvo DVI interfejsa. U protivnom, ovaj monitor bi dobio apsolutnu preporuku. Ovako, dobija "običnu" preporuku, za sve one kojima DVI ne znači ništa.