уторак, 1. април 2008.

MSI P7N Diamond

Ova ploča je vrh ponude kompanije MSI i predstavlja odličan izbor za oveklokere koji planiraju da sastave SLI sistem. Ugrađene komponente su vrhunske i obezbediće maksimalno stabilan rad, kao i mogućnost overkloka. Posebnu zanimljivost predstavlja i posebna Sound Blaster X-Fi Xtreme kartica koja dolazi u pakovanju.

Ova ploča, baš kao što joj i ime kaže, predstavlja pravi dijamant MSI ponude. Namenjena je onima koji neće žaliti novca da dođu do vrhunske ploče, impresivnog spiska opcija, mogućnosti i dodatne opreme. Sa cenom od preko 300€, jasno je da se neće baš puno ljudi odlučiti za ovaj model, ali po onome što vidimo, entuzijasti i overklokeri je sigurno neće zaobići. Ako bi pokušali da u jednoj reči opišemo ovu ploču, to bi bila reč impresivno.

MSI P7N Diamond sa gornje i donje strane, oprema i konektori

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade, veoma dobre ugrađene komponente
  • Vrlo efikasan Circu Pipe bakarni heat pipe sistem hlađenja
  • Veoma dobar raspored komponenti na ploči
  • Podrška za najnovije Intel procesore i SLI konfiguraciju grafike
  • Zasebna Sound Blaster X-Fi Xtreme zvučna kartica
  • Veliki broj opcija u BIOS-u, vezanih za overklok
  • Stabilan i brz rad

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

MSI P7N Diamond
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: NVIDIA nForce 780i SLI
  • Procesor: LGA775 socket za Intel Core2 Quad / Core2 Extreme / Core2 Duo / Pentium Extreme / Pentium D / Pentium 4 Procesore, FSB 1333/1066/800/533 MHz
  • Memorija: 4 x DIMM, max. 8GB, DDR2 533/667/800/1066
  • Kontroleri: 6x SATAII (RAID 0, 1,0+1, 5 i JBOD), 2x IDE, 2x eSATA
  • Slotovi: 4x PCI-E x16 (orvi slot radi na 16 linija, dva na 8), 2x PCI-E x1, 1x PCI 2.3
  • Zvuk: Sound Blaster X-Fi Xtreme PCIe zvučna kartica
  • Dodatno: Gigabit LAN, 8 USB portova, 2 FireWire porta, Clear CMOS taster

MSI P7N Diamond

Prvo što se da primetiti je vrlo bogato pakovanje, a pored sijaset SATA kablova i naponskih adaptera, dolaze i SLI konektori za grafičke kartice, ali i posebna Sound Blaster X-Fi Xtreme zvučna kartica. Ovo je za dve klase bolje rešenje od bilo kog integrisanog, i zaslužuje samo reči hvale. Voleli bi definitivno da se i ostali proizvođači ponekad odluče na slično. Druga stvar koje se primećuje je Circu Pipe sistem hlađenja koji se sastoji od bakarnih hladnjaka i heat-pipe cevi i odlično obavlja posao rashlađivanja čipseta koji ume poprilično da se zagreje.

MSI P7N Diamond ležište procesora i Circu Pipe sistem hlađenja

Oko ležišta procesora ima mesta na pretek, pa ni instalacija većih kulera neće prestavljati problem. O napajanju procesora i memorije se vodilo računa, pošto je ovaj segment za overklokere od praktično najvećeg značaja, a stabilnost sistema najviše i zavisi od kvaliteta napajanja i ugrađenih komponenti. U ovom slučaju, u pitanju je dual channel PWM dizajn koji koristi 4-faznu PWM IC kontrolnu jedinicu ali i kondenzatore vrhunskog kvaliteta. Sa podrškom za sve aktuelne Intel procesore FSB-a do 1333MHz ali i EPP (Enhanced Profile Protocol) DDR2 memorije do 1066MHz, ova ploča će činiti osnovu vrlo moćnog računara.

MSI P7N Diamond PCI i memorijski slotovi, ATA, SATA i konektor za napajanje

Ne treba izostaviti ni činjenicu da postoje 4 PCI-E x16 slota što će pružiti mogućnost da dodavanjem kartica napravite i Triple SLI sistem grafike, no zbog toga postoji samo jedan običan PCI slot i dva PCI-E x1 (od kojih je jedan zauzet zvučnom karticom). Raspored komponenti i konektora je odličan, pa su recimo naponski konektori ploče pomereni uz same ivice ploče, a SATA konektori položeni tako da kablovi neće smetati. Sa zadnje strane, postoji još 2 eSATA konektora, ali i mali prekidač za resetovanje BIOS-a. Na žalost, prekidači za paljenje i resetovanje računara nisu našli svoje mesto iako bi definitivno dobro došli.

Rezime

BIOS koji koristi ova ploča je AMI i od zanimljivosti vredi pomenuti da se može pratiti stepen efikasnosti pomenutog PWM modula, ali za čudo ne i temperatura i napon čipseta i memorije. Uprkos tome, opcija za overklok ima sasvim dovoljno da će i oni veštiji imati itekako sa čime da se zabavljaju i to duže vreme. Ploča je radila vrlo stabilno i brzo, tako da nema nikakve dileme da se kandiduje kao vrlo interesantna opcija za SLI sisteme.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, mart 2008.): 320€