петак, 11. април 2008.

Monstruozna Asus EN9800GX2 TOP

Ova kartica je stvarno monstrum i predstavlja najbržu 9800GX2 karticu koja se može kupiti. Izuzetne performanse su za koji procenat bolje od standardne 9800GX2, i moramo priznati da smo se ponadali da će razlika biti i veća. Asus je prvi predstavio fabrički overklokovanu verziju, i to se sigurno mora ceniti.

Opet se priča ponavlja, i Asus prvi na tržište izbacuje fabrički overklokovanu verziju 9800GX2 kartice. Oni koji prate IT dešavanja sigurno znaju o čemu se radi, a za ostale evo kratkog podsećanja. Oznaka u imenu kartice, TOP, označava da je kartica već overklokovana, te da se pravo iz kutije dobijaju bolje performanse od standardne verzije ove grafičke kartice. I obična 9800GX2 zaista impresionira performansama, a TOP verzija pretenduje da zameni skoro krunisanog kralja igara. NVIDIA 9800GX2 je kartica koja u sebi krije dva grafička procesora spojena u SLI režim i na taj način donosi i performanse SLI sistema.

Asus EN9800GX2 TOP oprema, kartica sa gornje, donje strane i bočne strane

Ključne karakteristike

  • Ovo je najbrža 9800GX2 kartica koja se može kupiti
  • Izuzetne performanse
  • Odličan kvalitet izrade

Utisak kvare

  • Kartica se dosta greje
  • Priželjkivali smo veću razliku i odnosu na obične 9800GX2 kartice

Specifikacija

Asus EN9800GX2 TOP
  • Procesor: 2x G92 na 670MHz
  • Memorija: 1 GB DDR3 na 2.13GHz (256bitna magistrala)
  • Shader clock: 1.675 GHz
  • Puna podrška za DirectX 10
  • Podrška za pixel shader 4.0
  • Podrška za SLI režim rada
  • Podržava 16x full screen anti-aliasing
  • DVI, TV out, HDMI
  • HDCP podrška
  • Interfejs: PCI-E 2.0

Asus EN9800GX2

U dual slot formi, 9800GX2 TOP neobično podseća na "običnu" 9800GX2. To nije slučajno pošto je korišćen isti, referentni dizajn, i spolja gledano niko neće moći da razlikuje ove dve verzije Asus-ove kartice. Kartica je impozantnih dimenzija i težine, potpuno oklopljena masivnim hladnjakom koji ima vrlo težak posao - da ohladi ovu zver koja ume da se dobro zagreje. Posle par sati igranja, kartica je dostigla temperaturu koja neće beš dozvoliti da je uhvatite rukom dok se bar malo ne rashladi. Ipak, dual slot dizajn je dosta efikasan što se hlađenja tiče, i sav vreo vazduh se izbacuje van kućište, a stabilan rad kartice se ne dovodi u pitanje ma šta joj radili.

Asus EN9800GX2 TOP sa bočnih, gornje i donje strane

Da se uopšte probudila, potrebno je obezbediti dovoljno snažno napajanje, i dva dodatna konektora za napajanje, jedan 6-pinski i jedan 8-pinski. Pored ovoga, postoji i SLI konektor za slučaj da imate ambiciju da kupite dve ovakve kartice i napravite ultimativnu mašinu za igranje. Ovo ćemo uskoro i proveriti kako radi, a do tada ostaje da se divimo performansama jedne ovakve kartice. Ukupno, na kartici je 1GB DDR3 memorije, svakom procesoru je dodeljeno po 512MB. Memorija je sa standardnog takta od 2GHz na standardnoj 9800GX2 podignuta na 2.13GHz, dok je takt samog procesora sa 600MHz podignut na 670MHz. Shader je takođe dobio novu vrednost i sada iznosi 1.675GHz (iznosio je 1.5GHz).

Asus EN9800GX2 TOP video, SLI i konektori za napajanje, ventilator

Ostatak specifikacije je ostao isti, i ti su Dual DVI izlazi ali i HDMI konektor, što će obradovati one koji nameravaju da povežu karticu sa nekim velikim ekranom i dobiju HD sliku. U radu smo primetili da se kartica dobro zagreva, pa iako se nećete opeći na nju, ipak treba voditi računa. Uprkos tome, nikakvih problema u radu kartice nismo imali, ali definitivno treba voditi računa o hlađenju kućišta. Što se buke tiče, kartica se po paljenju za par sekundi može čuti, pošto se ventilator okreće na maksimalnom broju obrtaja, a posle toga, čak ni u najzahtevnijim situacijama se ventilator neće mnogo čuti i ovo je svakako veliki plus.

Rezime

Asus je opet prvi ponudio najbržu karticu, a iako se razlike u odnosu na standardnu 9800GX2, pogotovo verziju XFX-a svode na par procenata, ne menjaju činjenicu da je ovo trenutno najbrža kartica koja se može kupiti. Ako do sada i niste počeli da štedite za novu grafiku, pravo je vreme.