петак, 4. април 2008.

Maksimalna Gigabyte GA-N680SLI-DQ6

Izuzetno opremljena ploča, sa podužim spiskom opcija. Iako koristi čipset sada već prethodne generacije, daleko je od penzije. Ono što je najbitnije, podržava sve ono što se može zamisliti, od novih Quad Core procesora, do Triple i Quad Core sistema grafičkih kartica. Sa ukupno 10 SATA i 4 GLAN priključka, ova ploča deluje impozantno.

Gigabyte GA-N680SLI-DQ6 je takozvani flaghip model sada već prethodne generacije NVIDIA čipsetova. U trenutku pojavljivanja, ova ploča je bila ono najbolje što je Gigabyte mogao da ponudi, jedna od retkih Gigabyte ploča kod koje je implementiran Ultra Durable 6-Quad dizajn. Iako su se pojavile i noviji modeli, mislimo da ova ploča zaslužuje pažnju, i nadamo se da će joj cena uskoro još pasti pošto bi tada bila i više nego očigledan izbor. Možemo slobodno reći da je teško pronaći matičnu ploču sa ovako impresivnim spiskom mogućnosti.

Gigabyte GA-N680SLI-DQ6 oprema, gornja i donja strana, konektori sa zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Izuzetno dobra izrada, veoma kvalitetne komponente
  • Quad-Triple Phase 12-fazna filtracija napona
  • Postoji ukupno 6 SATA i 4 eSATA konektora
  • 4 GLAN porta
  • Podrška za Triple SLI i Quad SLI sisteme
  • Podrška za najnovije Intel Quad Core procesore

Utisak kvare

  • Crazy Cool2 pločica na poleđini ploče onemogućava montažu kulera koji zahteva fiksiranje sa donje strane

Specifikacija

Gigabyte GA-N680SLI-DQ6
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: NVIDIA NFORCE 680i SLI MCP(Northbridge: C55XE, Southbridge: MCP55PXE)
  • Procesor: LGA775 socket za Intel Core2 Quad / Core2 Extreme / Core2 Duo / Pentium Extreme / Pentium D / Celeron, FSB 1333/1066/800/533 MHz
  • Memorija: 4 x DIMM, max. 8GB, DDR2 800/667/533 MHz
  • Kontroleri: 10x SATAII, 1x IDE
  • Slotovi: 2x PCI-E x16, 1x PCI-E x8, 1x PCI Express x1, 3x PCI 2.2
  • Zvuk: Integrisana Realtek ALC888 DD 8-channel High Definition Audio CODEC
  • Dodatno: Dual Gigabit LAN, 10 USB portova, koaksijalni i optički S/PDIF konektori, serijski i paralelni port

Gigabyte GA-N680SLI-DQ6

Jedna od prvih stvari koja se mora pomenuti je Quad-Triple Phase (12-fazna filtracija PWM jedinice). Ovo znači da će napajanje biti apsolutno stabilno bez obzira na opterećenost sistema, overklok i slično. Takođe, radne temperature su niže što doprinosi dužem životnom veku. Ovo je u skladu sa komponentama koje su instalirane, a svi kondenzatori na ploči su Solid State tipa. Hlađenje je kombinacija Silent Pipe2 sistema bakarnih heat pipe cevi koji hlade čipset i MOSFET elemente, i Crazy Cool2 bakarnih pločica sa donje strane ploče, na koje se putem heat pipe cevi prenosi toplota i tako obezbeđuje bolje hlađenje.

Gigabyte GA-N680SLI-DQ6 ležište procesora i sistem hlađenja

Sa dva PCI-E x16 slota, ova ploča će podržati i Quad SLI sisteme grafičkih kartica, a tu je još i PCI-E x8 slot za eventualni Triple SLI sistem. Sigurno ste na slikama primetili da postoji dosta SATA konektora. Dodatno u odnosu na 6 SATA konektora koje podržava čipset, tu su još 4 koja rade preko zasebna dva kontrolera, a kako u pakovanju stiže i bracket adapter sa SATA na eSATA, postaje jasno šta znači Quad e-SATA2 sa kutije, odnosno još jedan od Quad elemenata ploče. Ostali Quad elementi su Quad BIOS (koja uključuje DualBIOS i Xpress BIOS Rescue tehnologije i onemogućuje da BIOS zakaže, ma šta mu radili), Quad Gigabit LAN (ploča ima čak 4 LAN porta koje je moguće konfigurisati u dva 2Gbps linka) i na kraju Quad-Core Optimized optimizacija za Quad Core procesore.

Gigabyte GA-N680SLI-DQ6 memorijski i PCI slotovi, ATA, SATA i naponski konektori, sistem hlađenja

Raspored komponenti na ploči je dobar, prostor oko ležišta procesora prilično čist, za neki veći kuler. Treba ipak biti oprezan pošto se na poleđini ploče nalazi pomenuta bakarna Crazy Cool2 pločica koja će onemogućiti montažu kulera koji ima svoju pločicu koja se fiksira. Zanimljivo je da je 8-pinski konektor napajanja ploče postavljen u sredinu, a ne uz neku ivicu gde sigurno ne smeta. BIOS ima sasvim dovoljno opcija vezanih za overklok da zadovolji apetite i onih najzagriženijih overklokera, no moramo konstatovati da smo videli i ploče sa mnogo detaljnijim podešavanjima. Kako ova ploča nije namenjena ekskluzivno overkloku, može se smatrati da je i više nego dobro opremljena.

Rezime

Od ostalih komponenti vredi još pomenuti i integrisana 8-kanalna zvučna kartica sa podrškom za Dolby Digital Live i DTS CONNECT, što se i ne viđa tako često. U radu, ploča se ponašala veoma stabilno i to bez obzira na komponente koje smo povezali. Poznato je da matične ploče umeju da prave probleme ukoliko recimo iskoristite sve memorijske slotove, instalirate SLI sistem i još pride pokačite na SATA i USB portove neke periferijske uređaje. Sa ovom pločom ništa neće biti problematično, odnosno sve će raditi bez problema i iz prve. Čipset se solidno greje, a iako hladnjaci dobro hlade, verujemo da će oni koji planiraju malo ozbiljniji overklok morati dobro da obrate pažnju na hlađenje kućišta. Sve u svemu, ova ploča je jedna od najopremljenijih sa sijasetom opcija i mogućnosti, i kada se sve to uzme u obbzir, cena nije ni malo visoka.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, mart 2008.): 180€