четвртак, 24. април 2008.

Logitech MX5500 Revolution

Odličan komplet periferija sa jednim od najnaprednijih miševa i tastatura. Bluetooth veza radi sjajno i bez smetnji, a adapter iz kompleta radi i sa drugim Bluetooth uređajima. Tastatura ima displej koji prikazuje bitne sistemske informacije, a miš je čuveni MX Revolution. Iako je cena ne baš mala, ovaj komplet vredi svake pare.

Ako ste entuzijasta i zaljubljenik u hardver, sigurno se teško može desiti da promakne neka novina kompanije Logitech, koja ima reputaciju proizvođača najkvalitetnijih periferija. Kvalitet kod Logitech-a uvek ide pod ruku sa dizajnom, pa su ne retko ove periferije prava remek dela po pitanju spojene funkcionalnosti, kvaliteta izrade i dizajna. Desktop koji ćemo videti je jedan od ovih remek dela, vrhunski miš i tastatura koji koriste Bluetooth tehnologiju za povezivanje sa računarom. Komplet čini nova 5500 Wireless tastatura i nama dobro poznati MX Revolution miš ali u Bluetooth varijanti.

Logitech Cordless Desktop MX 5500 Revolution

Ključne karakteristike

  • Tastatura je izuzetno udobna i prijatna za rad
  • Dosta dodatnih tastera i funkcija koje se do tančina mogu podesiti u SetPoint programu
  • Multifunkcionalni displej ima vrlo korisne funkcije
  • MX Revolution je već poznat, izuzetno napredan model miša
  • Bluetooth veza radi savršeno dobro, do 10m razdaljine, adapter radi kao Bluetooth hub

Utisak kvare

  • Pomalo visoka cena

Specifikacija

Logitech Cordless Desktop MX 5500 Revolution
  • Tastatura: Logitech MX 5500 Revolution Keyboard for Bluetooth
  • Miš: Logitech MX Revolution mouse for Bluetooth
  • Interfejs: Bežični, Bluetooth
  • Programibilni dodatni tasteri
  • Dodatno: Odmorište za šake, displej
  • Napajanje: 4x AA baterije za tastaturu, dopunjiva baterija ugrađena u miša

Logitech Cordless Desktop MX 5500 Revolution

Tastatura koja dolazi u kompletu, MX 5500, veoma podseća na G modele namenjene igračima. Ovo je najviše zbog ugrađenog LCD ekrana koji će ovu tastaturu i učiniti prepoznatljivom. Konstrukcija je vrlo dobra i nigde se neće začuti krckanje plastike. Plastika je crne boje, a završna obrada je mat, osim dela oko dispeja i jedne lajsne koja ide skroz oko tastature koje su glossy završnice. Odmorište za šake je sastavni deo tastature i ne može se skinuti, a presvučeno je gumiranim materijalom, što je na dodir veoma prijatno i vrlo udobno za kucanje. Svi tasteri su relativno plitki i tihi, a kucanje ima mekan osećaj i vrlo je prijatno. Tasteri su manje više standardno raspoređeni, i nema nekih posebnih stvari koje treba napomenuti. Postoji i taster za paljenje i gašenje računara, odnosno prelazak u sleep režim rada, ali je ovaj taster malo uvučen i ne može se pritisnuti slučajno. Tastatura za napajanje koristi 4 AA baterije koje će potrajati do 6 meseci.

Logitech Cordless Desktop MX 5500 Revolution tastatura

Sa leve strane, na samoj ivici, se nalaze dodatni tasteri namenjeni funcijama Vista operativnog sistema (mada SetPoint omogućava da se mapiraju po želji), i to su Flip3D i Zoom kao i tasteri za kontrolu multimedije (jačine zvuka, mute i Forward, Skip tasteri). Postoje i tri zanimljiva tastera sa desne strane između tastature i odmorišta za šake, a to su Media Center, Photo Gallery i Gadgets. Gornji red tastera (gde se nalaze i funkcijski) ima sekundarne funkcije koje su narandžaste boje, a moguće ih je podesiti po želji. Ekran, koji je i najzanimljiviji deo tastature se može podesiti da radi u dva režima, crna podloga sa belim slovima i bela podloga sa crnim slovima. Monohromatski LCD je u pitanju, a funkcije se mogu birati pomoću dva tastera koja se nalaze ispod njega. Ekran će prikazivati tačno vreme, temperaturu, podatke o muzici koja se sluša, nepročitane email poruke i slično.

Logitech Cordless Desktop MX 5500 Revolution LCD i dodatni tasteri

Miš je naš stari znalac, MX Revolution samo u Bluetooth verziji. Za one koji su čudom propustili da vide ovaj model, da ponovimo da se radi o jednom od najnaprednijih modela koji su dostupni na tržištu. Miš je ergonomski oblikovan tako da će pasovati samo desnorukim korisnicima, sa gumiranim bočnim stranama za bolji osećaj, kao i da ruka ne bi klizila. Ono što je specifično za MX Revolution miš su dva skrol točkića. Prvi je onaj koji se nalazi na standarnoj poziciji, međutim, u pitanju je napredni mehanizam koji detektuje (putem softera) da li je potrebno skrolovanje liniju po liniju, kada se tako i ponaša i ima nazubljen hod, ili kada je potrebno brzo skrolovati veliki broj stanica, kada skrol postaje gladak i jednim potezom prsta se točkić okreće par sekundi, automatski skrolujući kroz stranice. Drugi skrol se nalazi ispod palca i on služi za rotaciju otvorenih prozora (u Visti je ovo posebono atraktivno) i odabir aktivnih programa. Pored standardnih tastera, postoje i dva koja se nalaze takođe ispod palca kao i jedan iza gornjeg skrol točkića koji je u stvari search taster.

Logitech Cordless Desktop MX 5500 Revolution miš

Miš koristi laserski senzor rezolucije od 800DPI, što i nije previše impresivno po današnjim merilima (MX Revolution miš je već neko vreme dostupan na tržištu), ali je i više nego dovoljno za svakodnevni rad. Uz miš dolazi i postolje koje služi kao punjač baterije, a moramo reći da će jedno punjenje potrajati i koji dan. Za vezu sa računarom se koristi Bluetooth interfejs, a u paketu dolazi i adapter sa kojim su i tastatura i miš već upareni. Po principu uključi i igraj se, potrebno je samo uključiti Bluetooth prijemnik u slobodan USB port, i staviti baterije u tastaturu i može se početi sa radom (ili zabavom). Dobro poznati SetPoint program će vam omogućiti da podesite sve parametre tastature i miša, a u njemu možete pratiti i stanje baterija. U radu, ovaj komplet radi besprekorno i stvarno nema nikakve zamerke.

Rezime

Još jedan uspešan komplet periferija iz Logitech-ove kuhinje je zaista sjajan spoj funkcije i dizajna, po ceni koja je iako visoka, itekako oprevdana. Ukoliko želite da imate zaista vrhunske periferije, onda ovo može biti pravi izbor i ne treba puno razmišljati.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, april 2008.): 150€