понедељак, 7. април 2008.

Jetway J72WE5D-OC-PB

Ovo je Mini-ITX ploča, koja je impresivnih dimenzija 17x17cm. Sa integrisanom grafičkom i zvučnom karticom, ali i procesorom, ova ploča će biti odlična osnova za računar manjih dimenzija. U najvećem broju slučajeva, interesovaće se poslovni korisnici.

Predstavljamo još jednu Jetway Mini-ITX matičnu ploču, namenjenu uglavnom poslovnim korisnicima kojima treba što manji računar za neki supermarket ili slično. Ovaj model pored integrisane grafike, zvuka i procesora donosi i izlaz za TV. Mini-ITX sisteme odlikuju minijaturne dimenzije i vrlo mala potrošnja energije. Iako su Mini-ITX sistemi nešto slabijih performansi od prosečnih konfiguracija, akcenat je stavljen upravo na veličinu i potrošnju, gde oni dominiraju.

Jetway J7F2WE1G5D-OC-PB sa gornje i donje strane, konektori sa zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Male dimenzije će odgovarati potrebama za što manji računar
  • Integrisan procesor, grafička i zvučna kartica
  • Odličan kvalitet izrade
  • Serijski, paralelni port, TV-out

Utisak kvare

  • Zbog dimenzija, raspored komponenti na ploči nije idealan

Specifikacija

Jetway J7F2WE1G5D-OC-PB
  • Format ploče: Mini-ITX
  • Čipset: VIA CN700 Northbridge + VT8237RP Southbridge
  • Procesor: VIA Eden C7 1.50 GHz 25W
  • Memorija: 1x 240-pin DIMM, max. 1GB, DDR2 533MHz
  • Kontroleri: 2x SATAII (RAID 0,1), 2x IDE (za 4 uređaja)
  • Slotovi: 1x 32-bit PCI, 1x PCI 120-Pin Adapter Connector
  • Zvuk: Integrisana VIA VT1617A 6-Channel AC 97 Audio CODEC
  • Dodatno: LAN, 5 USB portova (dva pozadi, tri preko konektora na ploči), integrisana VIA Unichrome Pro grafička kartica (do 128MB memorije), D-Sub konektor, S-Video i RCA za TV out, 1x FireWire, serijski i paralelni portovi

Jetway J7F2WE1G5D-OC-PB

Cela ploča zauzima kvadrat dimenzija 17x17 cm. Pored već postavljenog VIA Eden procesora koji radi na 1.5GHz (pri tome trošeći 25W struje), integrisana je i VIA Unichrome Pro grafička kartica koja može alocirati maksimalno 128MB sistemske memorije. Kad smo već kod memorije, postoji jedan slot za maksimalno 1GB DDR2 533MHz memorije. Postoje dva SATA konektora (uz mogućnost povezivanja diskova u RAID režim rada), ali i dva ATA konektora za maksimalno 4 uređaja. Za proširenje postoji samo jedan običan PCI slot i slot za adapter pomoću koga se kartice instaliraju tako da stoje paralelno sa pločom.

Jetway J7F2WE1G5D-OC-PB elementi ploče

Deo ploče pokriva aluminijumski hladnjak na čiji je deo montiran i mali ventilator koji će pomoći da one najvrelije komponente budu adekvatno ohlađene. Zbog dimenzija ploče, sve komponente su pomalo zbijene, pa recimo SATA i konektor za napajanje nisu baš na idealnom mestu. Ovoj ploči je potrebna samo memorija, a sa kućištem i hard diskom se dobija kompletna konfiguracija. Integrisana VIA Unichrome Pro grafička kartica ima podržan hardverski MPEG-2 enkoding, pa ćete moći da gledate i filmove. Uz TV out izlaz, ovo predstavlja zanimljivoi rešenje za neku varijentu Media Centar računara.

Rezime

Ova ploča je dobar izbor za poslovne korisnike kojima je potrebna što manji računar za recimo sistem video nadzora ili POS terminale. Naravno, biće dobar izbor i onima koji žele recimo da naprave pravi putni računar u kolima, ili naprave Multimedijalni PC minijaturnih dimenzija. U svim slučajevima, ova matična ploča može biti odličan izbor, te zbog toga sledi i preporuka.