петак, 4. април 2008.

Intel zvanično predstavio Atom procesore Kompanija Intel predstavila je pet novih Intel Atom i Intel Centrino Atom procesora, namenjenih mobilnim internet uređajima (MID) i ostalim kompjuterskim rešenjima. Paket obuhvata Intel Atom procesor (prvobitno nazvan “Silverthorne”) i čip sa integrisanom grafikom (Intel sistemska kontrolerska logika - Intel System Controller Hub), koji daju osobine slične punokrvnom računaru i dug radni vek baterije kod malih uređaja koji staju u džep. Proizvođači širom sveta planiraju da isporuče mobilne internet uređaje početkom leta. Mobilni internet uređaji su uređaji koji pružaju potpuno internet iskustvo na džepnim uređajima. MID uređaji će omogućiti korisnicima da komuniciraju, da se zabavljaju, pristupaju informacijama i rade dok su u pokretu.



Takođe, očekuje se da će predstavljati novu klasu internet portable video plejera, navigacionih uređaja, tablet PC-ja i ostalih potrošačkih uređaja nove generacije. Procesor – Intelov najmanji i najbrži čip na svetu ispod tri vata – dizajniran je sa odličnim termalnim karakteristikama, raspona od 0.65 – do 2.4 W, prosečnim rasponom snage od 160-220 mW i rasponom snage od 80-100 mW kada je sistem neopterećen. Ušteda energije rezultat je primene nekoliko glavnih tehnika za smanjenje potrošnje električne energije poput Intelove tehnologije Deep Power Down (C6), CMOS moda i razdvojenog napajanja ulaza i izlaza. U kombinaciji sa Intelovom 45 nanometarskom Hi-K metal gate formulom tranzistora, čipovi su izuzetno energetski efikasni i manjih dimenzija, a omogućavaju i duži radni vek baterije i tanak dizajn. “Danas je istorijski dan za Intel i IT industriju jer predstavljamo prvi Intel Atom procesor u kombinaciji sa najnovijim paketom tehničkih dostignuća“, izjavio je Anand Chandrasekher, viši podpredsednik i direktor sektora Ultra Mobility u kompaniji Intel.


Intel Atom procesori radiće na brzinama do 1.86 GHz i imaće podršku za Enhanced Intel SpeedStep tehnologiju, a odabrani modeli podržavaće i Hyper-Threading tehnologiju. Sve ovo ih čini najbržim procesorima potrošnje ispod 3 W, koji pružaju bogato iskustvo korisnicima uz mogućnost brzog pristupa internet sadržajima i podršku za najnovije web tehnologije, kao što su Adobe Flash i JavaScript. Sistemska kontolorska tehnologija ) je kompletno novo, visoko integrisano energetski efikasno rešenje koje poseduje naprednu 3D grafiku sa niskom potrošnjom, podršku za 720p i 1080i HD video, punu hardversku akceleraciju HD video dekodiranja, Intel High Definition Audio rešenje i kombinaciju PC i handheld I/O opcija poput PCI Express, USB klijent i SDIO. Takođe, Intel Centrino Atom procesor dizajniran je da omogući proizvođačima da podrže niz opcija za bežično povezivanje uključujući Wi-Fi, WiMAX i cellular data. Tehničke karakteristike Intel Atom procesora i Intel sistemske kontrolerske logike pomoći će kreiranje niza mobilnih internet uređaja koji nude raznolike funkcija i dolaze u više različitih oblika i dizajna. Procesori su takođe dizajnirani za pasivno hlađene uređaje malih dimenzija poput sistema koji omogućava povezivanje mobilnih uređaja unutar automobila, portabl POS uređaja namenjenenim trgovcima i kompjuterskim uređajima poput robotike za industrijsku proizvodnju. Za ovakvu primenu aplikacija, Intel će pružiti sedmogodišnju tehničku podršku. Više informacija možete naći na www.intel.com/pressroom/idf.