субота, 19. април 2008.

Intel DX38BT BoneTrail

Sa Intel X38 čipsetom i podrškom za DDR3 1333 memoriju, 1333MHz FSB i CrossFire sistem, ova ploča je namenjena naprednim korisnicima. Ovo postaje jasno i kada se pogledaju opcije BIOS-a koje su vrlo detaljne i pomalo komplikovane.

Kao naslednik dobro poznate Bad Axe 2 ploče (model D975XBX2), Intel je enzutijastima ponudio dostojnog naslednika, DX38BT BoneTrail. Sa X38 čipsetom dolazi i podrška za 45nm Penryn procesore, FSB 1333MHz ali i DDR3 memoriju. Sve ovo čini ovu ploču namenjenu entuzijastima i onima koji imaju nameru da se bave overklokom. Iako je ovaj čipset i ploča već neko vreme prisutan na tržištu, nije loše podsetiti se sa vremena na vreme šta se sve kvalitetno može pazariti. Ima dosta korisnika koji smatraju da je najbolja moguća kombinacija kada ploča i procesor dolaze od istog proizvođača, što uopšte nije bez osnova, a Intel sa svojim iskustvom ima zavidnu reputaciju.

Intel DX38BT sa gornje i donje strane, oprema

Ključne karakteristike

  • Zvanično podrška za memoriju i procesore na 1333MHz
  • Odličan kvalitet izrade
  • Vrlo kompleksna podešavanja u BIOS-u
  • Dobar, čist layout
  • podrška za CrossFire sisteme

Utisak kvare

  • Pomalo Spartanski rešeno hlađenje

Specifikacija

Intel DX38BT
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Intel X38 Express Chipset
  • Procesor: LGA775 socket za Intel Core2 Quad / Core2 Extreme / Core2 Duo / Pentium Dual-Core i sve nove 45nm procesore, oficijelno do FSB 1333MHz
  • Memorija: 4x DIMM, max. 8GB, DDR3 1333/1066/800 MHz
  • Kontroleri: 6x SATA, 1x IDE, 2x eSATA
  • Slotovi: 3x PCI-E x16(dva rade na x16 linija, jedan na x4), 2x PCI 2.2
  • Zvuk: Intel 8-kanalna intregrisana zvučna kartica (Sigmatel 9274D čip)
  • Dodatno: Dual Gigabit LAN, 12 USB portova, 2x FireWire port, optički i koaksijalni S/PDIF konektor, prekidači za paljenje

Intel DX38BT

Ploča je veoma kvalitetne izrade, sa pasivnim hlađenjem. Ovde moramo uputiti i prvu primedbu. Naime, ako nameravate da se bavite overklokom, ovo hlađenje teško da može biti dovoljno, a u tom slučaju ćete morati da improvizujete, pošto nema nikakvog držača za dodatni ventilator. Zanimljivo je videti BoneTrail logo u obliku stilizovane lobanje. Inicijalna verzija je imala lobanju sa ukrštenim koskama, ali se od te ideje odustalo. Pakovanje ploče je standardno, bez nekih posebnih dodataka, sa dva SATA, jednim ATA kablom i adapterom za 8-pinsko napajanje. Pomlao šturo, ali u suštini, sve ono neophodno je tu.

Intel DX38BT ležište procesora, hladnjaci

Prostor oko ležišta procesora je dosta čist, pa se mogu instalirati i neki veći kuleri. Ukoliko imate nameru da se bavite overklokom, ovo itekako može biti bitno. Sa tri PCI x16 slota, ova ploča može primiti čak tri grafičke kartice, ali treba imati u vidu par stvari. Prvo, samo CrossFire sistemi dolaze u obzir, a drugo, prva dva (plava) slota koriste svih 16 PCI-E linija, dok poslednji koristi samo 4. Dodatno, postoje i dva obična PCI slota, za slučaj da imate neku karticu koja koristi ovaj interfejs. Pored 6 SATA i jednog ATA konektora, tu su i dva eSATA (sa zadnje strane), ali su flopi i PS/2 konektori poslati u penziju. Sa zadnje strane se nalaze i GLAN konektor, 8 USB porta (još 4 se mogu dobiti sa konektora na ploči), jedan FireWire (postoji još jedan header na ploči), kao i konektori 8-kanalne zvučne kartice.

Intel DX38BT konektori sa zadnje strane, memorijski i PCI slotovi, SATA konektori

Na radost overklokera, na ploči se nalazi i taster za paljenje računara, a na žalost, reset ipak nije našao svoju poziciju na samoj ploči. Postoje 4 memorijska slota za maksimalno 8GB DDR3 memorije. Iako oficijelno ploča podržava memoriju i FSB do 1333MHz, BIOS pruža i nezvaničnu vrednost od 1600MHz, što će mnoge bez sumnje obradovati (ali i treba napomenuti da kako ovo ne znači zvaničnu podršku za memoriju i procesore ove brzine, to treba proveriti pre kupovine). Pored osnovnih stvari, BIOS krije impresivan set kontrola namenjenih najnaprednijim korisnicima. Opcije za podešavanje radnih napona su dosta napredne (čitaj visoke) i treba dobro obratiti pažnji pre nego što se odabere možda previsoka vrednost.

Intel DX38BT power taster i konektori sa ploče

Rezime

BoneTrail ploča predstavlja Intel referentnu ploču vrhunskih performansi, namenjenu naprednoj grupi korisnika. U nju spadaju oni koji nameravaju da se bave overklokom, i koji će umeti da iskoriste potencijal ove ploče. Kvalitet se ovde ne dovodi u pitanje, već samo da li i koliko ste spremni da eksperimentišete.