уторак, 1. април 2008.

Intel Core 2 Duo E8500

Intel Core 2 Duo procesor nove generacije, 45nm postupka izrade. Performanse su sjajne, a uz brzinu od 3.16GHz, donosi i smanjenu potrošnju energije. Dostojni je naslednik prethodnog modela. Iako cena kod nas još nije formirana, verujemo da će ovaj model biti veoma popularan.

Intel E8500 je Core 2 Duo procesor nove generacije, poznate pod kodnim imenom Penryn. Osim unapređenog proizvodnog procesa koji je sada 45nm i efekata koji iz toga proizilaze (manja površina, veći broj tranzistora, manja potrošnja energije), nova generacija donosi i više L2 keš memorije, kao i neke dodatne instrukcije. Ono što se može zaključiti je da Penryn ne donosi ništa revolucionarno, ali je dovoljno toga poboljšano i dodato da se dobiju procesori koji bez ikakve dileme smenjuju prethodnu generaciju. Sigurno će se kupci prvo interesovati za performanse, a po onome što se vidi, definitivno neće biti razočarani, naprotiv.

Intel Core 2 Duo E8500

Ključne karakteristike

  • Penryn generacija procesora, 45nm proces proizvodnje
  • Smanjena potrošnja energije u odnosu na prethodnu generaciju
  • TDP 65W
  • Izuzetne performanse čine E8500 sjajnim izborom za desktop radne stanice

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Intel Core 2 Duo E8500
  • Takt: 3.16GHz
  • FSB: 1333MHz
  • Množilac: 9.5
  • Tehnologija izrade: 45nm
  • L2 Cache: 2x 3MB
  • TDP: 65W
  • Podnožje: LGA775

Intel Core 2 Duo E8500

Penryn generaciju procesora čine dve linije, Yorkfield jezgro koje čini osnovu Quad Core procesora od kojih smo neke imali prilike i da testiramo, i Wolfdale jezgro koje je osnova dvojezgarnih procesora. Činjenica da su izrađeni u 45nm procesu proizvodnje direktno omogućava veći broj tranzistora sa 291 miliona koliko je imala prethodna generacija, na 410 miliona (razlika od čak 40%), dok je površina jezgra smanjena sa 143 na 107 mm². Dodatno, L2 keš memorija je povećana sa 4MB na 6MB što je napravilo i dodatnu razliku (L2 je najviše odogovoran za performanse), a ne traba zaboraviti ni unapređenja i poboljšanja same arhiteture procesora, SSE4, Super Shuffle Engine, Enhanced Intel Virtualization Technology, i Fast Radix-16 Divider.

Intel Core 2 Duo E8500

U ovom trenutku ne postoje Extreme verzije ovih procesora, pa se E8x serija nameće kao logično rešenje pored dosta skupljih (i po performansama superiornijih QX procesora sa četiri jezgra). Najavljeno je da će se pojaviti i verzije procesora sa 3MB keš memorije, koji će biti sjajan izbor za sve one koji ne mogu sebi priuštiti skuplje, punokrvne E8x procesore. Prvu stvar koju smo primetili je da je E8500 dosta hladniji u odnosu na svoju stariju braću. Ovo ide čak do 10 stepeni razlike, a za njegovo hlađenje se može koristiti praktično bilo koji kuler. Model koji smo imali na testu, E8500 koristi 1333MHz i množilac 9.5 i treba proveriti da li ploča podržava ovu vrednost FSB-a.

Rezime

Nema dileme da je E8500 pokazao fantastične performanse i da je definitivno u pitanju sjajan procesor. U odnosu na prethodnu generaciju, Conroe procesore, performanse su blizu i napredak na prvi pogled i nije toliko impresivan. Međutim, činjenica je da se tek pojavljuju ploče koje će moći da iskoriste potencijal ovih procesora. Što se konkurencije tiče, AMD teško može odgovoriti na ovo, bar u ovom trenutku.