четвртак, 24. април 2008.

Gigabyte Poseidon 310

Još jedno odlično kućište kompanije Gigabyte. Vrlo je kvalitetne izrade (čelik i aluminijum) i atraktivnog dizajna. Neće vam trebati šrafciger pošto je potpuno tool free, a u radu je i izuzetno tiho zbog odličnih 120mm ventilatora koji su instalirani napred i pozadi. Ovo kućište vredi svake pare.

U nastavku prikaza odličnih Gigabyte kućišta, red je došao na Poseidon-a. Poseidon je midi tower kućište vrlo interesantnog dizajna i odličnog kvaliteta izrade. Dolazi bez napajanja, pa kupci mogu da kombinuju sa nekim od sjajnih Gigabyte napajanja. Kućište je veoma dobrog kvaliteta izgleda vrlo neobično, a verujemo da neće biti mnogo onih kojima se neće dopasti ovakav dizajn. Nama se definitivno svideo, a kombinacija dizajna i kvaliteta će zadovoljiti i one najzahtevnije.

Gigabyte Poseidon 310 prednja i bočne strane

Ključne karakteristike

  • Čelično kućište sa aluminijumskim vratima, odličan kvalitet izrade
  • Vrlo atraktivan dizajn
  • Poputno Tool Free dizajn
  • Vrlo tih rad sa dva 120mm ventilatora

Utisak kvare

  • Nema Reset tastera

Specifikacija

Gigabyte Poseidon 310
  • Uređaji: 5x 5.25" eksterno, 2x 3.5" eksterno, 3x 3.5" interno
  • Napajanje: Nema
  • Hlađenje:
  • Napred: Jedan ventilator od 120mm
  • Pozadi: Jedan ventilator od 120mm
  • Dodatno: 2 x USB, 2x audio i firewire konektori
  • Dimenzije: 200 x 440 x 505 mm
  • Težina: 9.8 Kg

Gigabyte Poseidon 310

Na prvi pogled, prorezi sa prednje strane nas podsećaju najviše na Korintske šlemove (ko ne zna šta je to, neka pogleda recimo film 300). Linije kućišta su blago zaobljene, i nigde nema oštrih ivica. Materijal koji je korišćen je čelik (za šasiju) i aluminijum za bočne stranice i vrata, i osim veoma kvalitetne konstrukcije, to dodaje čvrstinu i robusnost celom kućištu, što rezultuje i težinom od skoro 10Kg. Na samoj sredini, pri dnu, nalaze se standardni USB, FireWire i audio konektori kao i taster za paljenje. Reset tastera, na naše iznenađenje, nema. Iza vrata napravljenih od brušenog aluminijuma koja se fiksiraju pomoću magneta, nalazi se pet ležišta za 5.25" uređaje i dve za eksterne 3.5" uređaje. Kada se upali računar, konektori i tasteri bivaju blago osvetljeni plavim LED svetlom.

Gigabyte Poseidon 310 detalji sa prednje i bočne stranice

Bočna strana kućišta je velikim delom polu-providna sa mash mrežom koja dozvoljava vazduhu da cirkuliše. Sa zadnje strane, vidimo da postoje otvori za sistem vodenog hlađenja, koji su obloženi gumom, tako da štite creva od habanja. Još jedna zanimljivost postoji, a to su gumene podloške koje su postavljene na šrafove ventilatora sa zadnje strane, a njihova uloga je da smanje vibracije i buku. Ovde ćemo dodati i to da napred, sa donje strane postoji filter za prašinu, koji se može lako skinuti i oprati, što je svakako plus. Prednja strana se veoma lako skida, što je neophodno za instalaciju uređaja u 5.25" i 3.5" ležišta.

Gigabyte Poseidon 310 zadnja strana kućišta

Bočna stranica se skida lako, a potrebno je odvrnuti par thumb screw šrafova, a ovo i ide u prilog tome da je celo kućište tool free. Kartice za proširenje se fiksiraju plastičnim polugama, a svi 5.25" i 3.5" uređaji imaju svoje nosače koji se jednostavno pričvršćuju i drže ih na mestu. Hard diskovi su postavljeni pod uglom od 90 stepeni u odnosu na ploču, što omogućava lakši pristup i povezivanje, ali i bolje hlađenje. Sa prednje strane, odmah iza fioke za hard diskove (kojih inače staje ukupno 3) se nalazi 120mm ventilator koji ubacuje hladan vazduh. Sa zadnje strane je instaliran još jedan 120mm ventilator koji služi da topao vazduh izbaci van kućišta.

Gigabyte Poseidon 310 unutrašnjost kućišta

Rezime

Poseidon 310 je vrlo atraktivno kućište, odličnog kvaliteta izrade i upotrebljenog materijala. Potpuno je tool free, dakle neće trebati šrafciger za instalaciju komponenti (osim naravno matične ploče), i ima odlično rešeno hlađenje. U radu je praktično nečujno, zahvaljujući tihim 120mm ventilatorima. Mislimo da cena u potpunosti odgovara onome što Poseidon nudi, pa ga zbog toga i možemo preporučiti.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, april 2008.): 74€