субота, 19. април 2008.

Gigabyte iSOLO 210

Vrlo kvalitetno kućište atraktivnog izgleda je napravljeno od plastike i brušenog aluminijuma. Sa prednje strane će plavo LED svetlo obasjavati donji deo. Kućište je celo tool free i neće trebati šrafciger za instalaciju komponenti, a jedino što fali su Reset taster i HD dioda.

Nastavljamo priču sa Gigabyte kućištima, a posle top modela, red je i na one namenjene običnim smrtnicima. Model iSolo je midi Tower kućište, veoma dobre konstrukcije i odličnih karakteristika. Ako gledamo cenu i karakteristike, ovo kućište spada u srednju klasu po onome što nudi, a tu konkurencije nikada nije previše. Svideo nam se nivo detalja i kvalitet ovog kućišta, a proverićemo i što se tiče ostalih stvari. Ono što možeom reći je da je Gigabyte definitivno ime koje treba potražiti kada se kupuje kućište, ali kako smo videli i napajanje.

Gigabyte iSOLO 210 prednja stranica i detalji

Ključne karakteristike

  • Odlična izrada, brušeni aluminijum i plastika
  • Tool free dizajn
  • Dva vrlo tiha 120mm ventilatora se napajaju preko istog konektora sa ploče

Utisak kvare

  • Nema Reset tastera i HD LED-a

Specifikacija

Gigabyte iSOLO 210
  • Uređaji: 5x 5.25" eksterno, 2x 3.5" eksterno, 3x 3.5" interno
  • Napajanje: Nema
  • Hlađenje:
  • Napred: Jedan ventilator od 120mm
  • Pozadi: Jedan ventilator od 120mm
  • Dodatno: 2 x USB, 2x audio i firewire konektori
  • Dimenzije: 200 x 440 x 485 mm
  • Težina: 8.5 Kg

Gigabyte iSOLO 210

Kućište je izrađeno u kombinaciji plastike i brušenog aluminijuma, i izgleda vrlo elegantno. Prednja strana je napravljena od crnog mesh aluminijuma (sa prorezima) koji obezbeđuju bolji protok vazduha. Donji deo prednje stranice je napravljen od aluminijuma, a centralno mesto zauzima veliki taster za paljenje računara. Pored njega su USB, FireWire i audio konektori, a ono što smo primetili je da nema Reset tastera, ali ni HD diode. Ovo je pomalo čudno, a i navikli smo da možemo videti aktivnost hard diska. Kada se računar upali, donji deo prednje strane će biti obasjan neonski plavim svetlom. Ovo izgleda jako lepo, ali se na žalsot ne može isključiti (za slučaj da vam ne treba da kućište noću svetli).

Gigabyte iSOLO 210 bočna i zadnja stranica

Kućište stoji na četiri nožice koje imaju gumene umetke koji amortizuju vibracije i eliminišu buku koja odatle proizilazi. Bočna stranica kućišta ima veliki deo sa aluminijumskom mrežom koja takođe omogućava bolju cirkulaciju vazduha. Sa zadnje strane vidimo i gumom obložene otvore za sistem vodenog hlađenja, i thumb screws šrafove koji se mogu odvrnuti prstima. Po skidanju bočne stranice, dočekuje nas prosečno velika unutrašnjost, i odmah uočavamo da je celo kućište tool free dizajna, odnosno da neće biti potrebe da se koristi šrafciger pri montaži komponenti. Kartice se fiskiraju pojedinačnim plastičnim polugama, a ono što nam se svidelo je i to što ipak ostavljena mogućnost da se postave šrafovi, ukoliko je to baš neophodno.

Gigabyte iSOLO 210 unutrašnost kućišta

Postoji ukupno 5 ležišta za 5.25" uređaje koji se jednostavno postavljaju i fiksiraju plastičnim polugama sa strane. Za ovo je potrebno skinuti prednju masku kućišta što se radi jednostavno u dva poteza. Hard diskova može stati tri u fioku predviđenu za njih, a oni se fiksiraju plastčnim nosačima koji se lako kače sa strane. Za hlađenje kućišta su zadužena dva 120mm ventilatora za koje nismo uspeli da utvrdimo broj obrtaja, no spadaju definitivno u one tiše. Ono što je vrlo dobro je da se oba ventilatora povezuju na ploču preko istog 3-pinskog konektora pošto troše vrlo malo energije. U pakovanju nalazimo i plastične klipsne za kabliranje, što je veoma dobro, a kako prostora unutra ima sasvim dovoljno, neće biti problem da se ovo uradi na najbolji mogući način.

Gigabyte iSOLO 210 detalji iz unutrašnjosti kućišta

Rezime

Kućište je veoma kvalitetne izrade, izgleda vrlo atraktivno i predstavlja potpuno tool free rešenje. Hlađenje je vrlo dobro uz pomoć dva velika 120mm ventilatora, a jedina stvar koja nam je zasmetala je odsustvo Reset tastera i HD LED-a. Sve ostalo, uključujući i cenu je na vrlo zadovoljavajućem nivou, i verujemo da će ovo kućište biti odličan izbor za prosečnog korisnika.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, april 2008.): 67€