субота, 26. април 2008.

Asus M3N-HT Deluxe

Impresivna matična ploča sa novim NVIDIA čipsetom. Sa integrisanom grafičkom karticom nove generacije sa D-Sub i HDMI izlazima i podrškom za Triple SLI režim, ploča ima vrlo zanimljive mogućnosti. Podržani su AM2 i AM2+ procesori i DDR2 memorija, a posebnu poslasticu predstavljaju i posebni bakarni Mempipe hladnjaci za memoriju.

Ploča koju ćemo imati prilike da pogledamo, Asus M3N-HT Deluxe je matična ploča sa najnovijim nForce 780a čipsetom. Osim Mempipe dodatka u vidu bakarnih hladnjaka za memorijske module, ploču karakteriše dosta zanimljivih detalja, čineći je jednom od najkompletnijih na tržištu. Pored integrisane grafike najnovije generacije u zvuka, ploča koristi neke od tehnologija koje je čine prilično unikatnom. Navedimo samo da je podržan HybridSLI i već će samo to privući pažnju.

Asus M3N-HT Deluxe sa gornje i donje strane, pakovanje i konektori sa zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Izuzetan kvalitet izrade
  • Pasivan sistem hlađenja sa Mempipe posebnim hladnjacima za memoriju
  • Kompatibilnost sa svim AM2 procesorima
  • Express Gate i HybridSLI
  • Integrisana 8-kanalna zvučna kartica
  • Integrisana GeForce grafička kartica generacije 8, sa HDMI i D-Sub izlazom

Utisak kvare

  • Da bi pružila svoj maksimum, ploča zahteva AM2+ procesore i najskuplje NVIDIA grafičke kartice

Specifikacija

Asus M3N-HT Deluxe
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: NVIDIA nForce 780a SLI
  • Procesor: Socket AM2/AM2+ Sempron/Athlon/Phenom
  • Memorija: 4x DIMM, max. 8GB, DDR2 1066/800/667/533
  • Kontroleri: 6x SATAII (RAID 0,1,0+1,5, JBOD), 1x IDE, 1x eSATA
  • Slotovi: 3x PCI-E x16 (dva x16 u SLI režimu i x16 x8 x8 u Triple SLI režimu), 1x PCI-E x1, 2x PCI 2.2
  • Integrisane komponente: Integrisana AD1988B 8-kanalna zvučna kartica, NVIDIA GeForce 8 GPU grafički procesor
  • Dodatno: GLAN, 10 USB portova (4 pozadi i 6 preko header-a na ploči), 2x FireWire, optički i koaksijalni S/PDIF out, ASUS Cool Mempipe memorijksi hladnjaci

Asus M3N-HT Deluxe

Kao native AM2+ ploča, u saradnji sa novim Phenom procesorima će obezbediti da HyperTransport u verziji 3 radi punom parom, no dobra vest je da ploča podržava i starije AM2 procesore, sa kojima, logično, radi HyperTransport 2.0. Ovde moramo napomenuti i to da će ukoliko koristite Phenom procesor, memorija biti podržana maksimalno do 1066MHz, a ako je u pitanju neki AM2 procesor, maksimalno će raditi DDR2 800. Sa integrisanom NVIDIA grafikom poslednje generacije, ova ploča je jedna od retkih na tržištu koja podržava i HybridSLI. Da ovo i pojasnimo. HybridSLI se sastoji od HybridPower-a koji kada ne koristite zahtevne 3D aplikacije gasi zasebnu grafičku karticu i prebacuje na onu integrisanu, i GeForce Boost kada zasebno instalirana kartica radi u SLI režimu sa onom integrisanom radi boljih performansi.

Asus M3N-HT Deluxe sistem hlađenja

Pomenuta HybridSLI tehnologija radi samo pod Vista operativnim sistemom, a zanimljivo je da HybridPower podržavaju samo GeForce 9800GTX i GeForce 9800GX2, dok GeForc Boost podržavaju samo GeForce 8400GS i GeForce 8500GT. Kako ova ploča spada u skuplje, verovatnije je da će njeni vlasnici u sistemu imati neku od ovih jačih kartica, ali ostaje konstatacija da je ova nova tehnologija prilično ograničena hardverom. Ono što integrisana grafika omogućava su dva dodatna video izlaza, jedan D-Sub i jedan HDMI (dolazi u pakovanju i HDMI na DVI adapter). Još jedna od specifičnosti ploče je Express Gate, što je u stvari verzija Linuxa na ROM-u ploče pomoću koje, bez dizanja sistema i čak i bez hard diska, možete pristupiti Internetu i surfovati ili koristiti instaliran Skype.

Asus M3N-HT Deluxe memorijski i PCI slotovi, SATA i konektori na ploči

Kako ima tri PCI-e x16 slota, mogu se koristiti ili dve grafičke kartice u SLI modu kada će raditi na svih 16 linija magistrale, ili u konfiguraciji x16 x8 x8. Naravno, podržan je PCI-e 2.0 interfejs. Ploča na sebi ima 6 SATA konektora i jedan eSATA sa zadnje strane, jedan ATA konektor za maksimalno 2 uređaja. Sa ukupno 10 USB konektora i 2 FireWire, teško da će nekome zafaliti mogućnosti za povezivanje. Dodajmo tome i konektore 8-kanalne zvučne kartice, kao i optički i koaksijalni S/PDIF konektore. Naponska jedinica procesora je 8-fazna, dakle maksimalno kvalitetna, dok memorija ima 2-fazno, nezavisno napajanje. Uz podatak da ploča koristi najkvalitetnije aluminijumske solid kondezatore, stabilnost ne može biti dovedena u pitanje.

Rezime

Ova ploča je po mnogo čemu veoma napredna, i predstavlja izuzetno zanimljivu osnovu za moćan sistem sa najnovijim AMD procesorom i NVIDIA grafikom. Sa impresivnim spiskom opcija i mogućnosti, ovu matičnu ploču će sigurno odabrati oni zahtevniji korisnici koji će moći i da iskoriste sve funkcije. Kvalitet izrade i upotrebljene komponente su izuzetno kvalitetni, a ploča definitivno opravdava reputaciju Asus-a.