петак, 4. април 2008.

Asus EN9600GT Silent

Pravi ubica u Asus verziji stiže u obliku 9600GT kartice koja je potpuno pasivno hlađena. Ovako, konačno dobijamo vrhunske performanse uz 0 dBA. Kartica se lepo zagreje posle par sati mučenja, ali ne više nego što smo inače navikli, a to definitivno nikako ne utiče na performanse.

Još nisu svi proizvođači ni ponudili svoje regularne verzije nove NVIDIA 9600GT kartice, a ASUS nas je obradovao pasivnom hlađenom varijantom. Potpuno identične specifikacije (dakle nije downclock-ovana), ali i potpuno redizajnirana, EN9600GT Silent će obradovati sve one koji ne žele da žrtvuju tišinu zarad performansi. ASUS-ovi inženjeri su uspeli da karticu utišaju do nule, i dalje pružajući sjajne performanse 9600GT kartice. Po ovome što vidimo, ne bi nas preterano iznenadilo da ovo postane jedna od popularnijih grafičkih kartica.

Asus EN9600GT Silent oprema, kartica sa gornje, donje i bočne strane

Ključne karakteristike

  • Veoma efikasan i atraktivan dizajn kartice
  • Izuzetno tih rad i zanemarljivo malo grejanje kartice
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Asus EN9600GT Silent
  • Procesor: G94 na 650MHz
  • Memorija: 512 MB DDR3 na 1.8GHz (256bitna magistrala)
  • Shader clock: 1625 MHz
  • Puna podrška za DirectX 10
  • Podrška za pixel shader 4.0
  • Podrška za SLI režim rada
  • Podržava 16x full screen anti-aliasing
  • DVI, TV out, HDMI
  • HDCP podrška

Asus EN9600GT Silent

Korišćenjem novog sistema pasivnog hlađenja i upotrebom veoma kvalitetnih komponenata u izradi, Asus je uspeo da u startu učini ovu karticu efikasnijom i hladnijom od referentne. Hladnjak koji je upotrebljen je takozvani V-Cool odnosno podseća na V konfiguraciju motora u automobilima, a praktično služi da što veći broj rebara hladnjaka što bolje hladi procesor. Istovremeno, Intercooler tehnologija obezbeđuje maksimalni protok vazduha, što u zbiru daje temperature do 10 stepeni niže u odnosu na referentne pasivno hlađene kartice. Ono što smo mi primetili je da iako je hladnjak prilično topao na dodir, kartica radi fantastično, i bez ikakvih problema izdržava torturu kojoj smo je podvrgli.

Asus EN9600GT Silent sa bočnih strana, konektori sa zadnje strane

Inače, ovo je dual slot kartica, gde susedni slot zauzima otvor za vazduh a iako ovde nema ventilatora koji bi izduvavao vreo vazduh, ipak je potrebno obezbediti nesmetanu cirkulaciju. Praktično celu površinu kartice zauzima masivni hladnjak sa velikim brojem rebara. Adekvatno hlađenje obezbeđuju i tri heat pipe cevi većeg prečnika, koje efikasno odvode toplotu sa najkritičnijih delova kartice. Sa zadnje strane, nalazimo dva DVI porta i jedan S-Video za TV out. Kartica nosi “HDMI Certified” oznaku, što znači da će, kada putem adaptera koji dolazi u pakovanu sliku prosledite na HDMI interfejs, rezultat biti maksimalno dobar.

Asus EN9600GT Silent naponski i SLI konektor, heat pipe cevi

Kartica zahteva dodatno napajanje, kao i sve ostale 9600GT kartice, a u tu svrhu se na njoj nalazi i 6-pinski konektor. Naravno, tu je i SLI konektor, za slučaj da želite da povežete dve ovakve kartice. Asus se pobrinuo i da razuveri one koji su skeptični u performanse pasivno hlađenih grafičkih kartica, i to pomoću SmartDoctor apliakcije. Sa njom ćete moći da overklokujete takt procesora i Shader-a nezavisno, i na taj način postignete i bolje rezultate nego inače. Ovo je jedna od retkih prilika da pasivno hlađene grafike dolaze spremne da se rame uz rame bore sa standardnim verzijama.

Rezime

Rezultati su ništa manje nego impresivni. Postignuto je da pasivno hlađenje bude dovoljno unapređeno da praktično nema razlike u odnosu na obične, ventilatorom hlađene grafičke kartice. Ako želite da se računar bukvalno ne čuje dok radi, ali volite da se igrate, ova kartica stvarno predstavlja jedinstveni izbor i kao takva ima našu preporuku.