среда, 26. март 2008.

XFX 9800 GX2

Još jedna verzija izuzetne NVIDIA 9800 GX2 kartice, ovoga puta u XFX izvedbi. U potpunosti pratio referentni NVIDIA dizajn, a to znači da je ovo dual slot kartica povećih dimenzija. Masivni hladnjak i poveći ventilator odlično rade posao, ali i pored toga kartica jedva može da se drži u ruci posle testova. Opasnosti po stabilnost ipak nema, a performanse su po očekivanju, sjajne.

Od premijere najnovije inkarnacije NVIDIA grafičke kartice nije prošlo puno vremena, a mi odmah posle sjajne Asus EN9800GX2 imamo priliku da vidimo i XFX varijantu, 9800 GX2. Čini se da će i ostali proizvođači požuriti da obraduju zagrižene igrače, a po onome što smo do sada videli, možemo samo da kažemo da jedva čekamo. Ono što 9800GX2 donosi se najviše oseća u visokim rezolucijama i sa setovanjima koja bi mnoge grafičke kartice ostavila sa vrlo malo raspoloživih frejmova.

XFX 9800 GX2 oprema i kartica

Ključne karakteristike

  • SLI grafika u jednom pakovanju
  • Dual DVI i HDMI konektori mogu isporučiti sliku full HD rezolucije
  • Mogućnost spajanja dve ovakve kartice u Quad SLI sistem
  • Fantastične performanse

Utisak kvare

  • Kartica zahteva jače napajanje
  • Dosta se greje u radu

Specifikacija

XFX 9800 GX2
  • Procesor: 2x G92 na 600MHz
  • Memorija: 1 GB DDR3 na 2GHz (256bitna magistrala)
  • Shader clock: 1.5 GHz
  • Puna podrška za DirectX 10
  • Podrška za pixel shader 4.0
  • Podrška za SLI režim rada
  • Podržava 16x full screen anti-aliasing
  • DVI, TV out, HDMI
  • HDCP podrška
  • Interfejs: PCI-E 2.0

XFX 9800 GX2

Kartica dolazi u kutiji koja izgleda kako da je u pitanju matična ploča, no kako je ova kartica prilično velikih dimenzija i to u dual slot varijanti, ipak nije u pitanju neki hir, već u manju kutiju ne bi ni stala. U pakovanju se pored CD-a sa drajverima i Company of Heroes igre nalazi i audio kablić za HDMI interfejs (kao što smo to videli i kod 9600GT kartica), jedan 6-pinski adapter za napajanje i dva D-Sub na DVI adaptera. Naravno, tu je i poznati I'm gaming, do not disturb znak za vrata sa besnim kerom, za slučaj da neko hoće da se vas uznemirava dok se igrate sa novom moćnom karticom. Kartica je crne boje i oklopljena masivnim crnim hladnjakom i potpuno je identična referentnoj varijanti, a isti dizajn je uostalom i Asus koristio. U pitanju je dual slot dizajn, odnosno kartica zauzima dva mesta (i samo jedan PCI-E slot), što omogućava bolje hlađenje neko kod single slot kartica. Ova kartica je u stvari ništa drugo do dve kartice spojene u SLI režimu, ali u jednom kućištu. Čemu ovo? Pa sa jedne strane ovo rešenje zauzima samo jedan PCI-E slot, ima smanjenu potrošnju struje, ali je i jeftinija nego da kupite dve kartice i spojite ih.

XFX 9800 GX2 sa prednje, zadnje i bočnih strana

NVIDIA je upotrebila dva procesora iz G92 generacije, modifikovala takt i procesora i memorije, izvršila neke sitne softverske izmene, spakovala u jedno kućište i voila, 9800 GX2 je rođen. Da bi se ova kartica probudila, potrebno je malo ozbiljnije napajanje (proizvođač savetuje da to bude minimum 600W, a mi smo koristili ceo kilovat, za svaki slučaj), a pored toga što je PCI-E 2.0 interfejs u pitanju (koji isporučuje više struje od 1.0 standarda), kartica na sebi ima i jedan 6-pinski i jedan 8-pinski konektor za napajanje. Iz nekog razloga, oni su okrenuti jedan ka drugom, tako da plastične zakačaljke stoje jedna do druge i treba obratiti malo pažnje kada se konektuje i vadi napajanje. Zanimljivo je kako je SLI konektor sakriven ispod poklopca, a za slučaj da se pitate čemu SLI konektor ovakvoj kartici, moguće je povezati dve ovakve kartice (još uvek se čekaju adekvatni drajveri) u Quad SLI sistem. Možemo samo da pretpostavimo kakve bi bile performanse ovakvog računara.

XFX 9800 GX2 video, SLI i konektor za napajanje

Takt oba procesora je 600MHz, Shader jedinica 1.5GHz a memorije 2GHz. Svaki procesor adresira po 512MB memorije za ukupnih 1GB, a kako je magistrala 256-bitna, posle množenja se vidi da je teorijski protok podataka veći nego bilo koje druge. Ono što će takođe obradovati potencijalne kupce je i podatak da je 9800 GX2 kartica vrlo raspoložena za overklok, te da je moguće i dodatno poboljšati performanse. Sa zadnje strane kartice se nalaze dva DVI konektora koja mogu da istovremeno prikazuju sliku rezolucije od 2560x1600 piksela (Dual Link DVI). Naravno, tu je i HDMI, pa ova kartica omže prikazivati full HD rezoluciju na bilo koji način, što će obradovati one koji maštaju o povezivanju računara na neki ekran velike dijagonale. Iako se po paljenju ventilator na kartici zavrti na maksimumu obrtaja, to je praktično i jedini put kada ćete ga čuti, pošto se u radu skoro uopšte ne čuje. Kartica se prilično ugreje, no to ni na koji način ne utiče na performanse i stabilnost.

Rezime

Model 9800 GX2 kompanije XFX je namenjen igračima i kao takav u potpunosti opravdava olekivanja. Ako se igraju igre u visokim rezolucijama, sa uključenim svim detaljima, teško da se može pričati o nekoj većoj konkurenciji. Iako ATI 3870 X2 nije baš potučena do kolena, ipak je tas prevagnuo na stranu kompanije NVIDIA. Performanse su zaista vredne pažnje, a mi možemo XFX 9800 GX2 da preporučimo svima koji zahtevaju (i mogu da plate) ono najbolje.