понедељак, 10. март 2008.

XFX 780i SLI

Odlična XFX matična ploča za overklokere i one koji žele da izvuku maksimalne performanse iz komponenti. Podržeće i maksimalno 3 grafičke kartice, a opcije u BIOS-u će biti prava poslastica za entuzijaste.

Sigurno ste do sada videli XFX grafičke kartice, bazirane na NVIDIA procesorima. Ove kartice važe za prilično jake igrače na tržištu, a ono što vrlo verovatno malo ljudi zna je da XFX u ponudi ima i matične ploče. Kao prvu ploču ćemo videti high end model koji koristi NVIDIA 780i SLI čipset. Već i na prvi pogled se vidi da ovo nije matična ploča namenjena širokom krugu korisnika, već onima koji zahtevaju vrhunske performanse i mogućnost overkloka. Čini nam se da je kompanija XFX ponudila pravu stvar.

XFX MB-N780-ISH9 oprema, ploča sa gornje i donje strane, konektori sa zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Odlična izrada i vrlo kvalitetne upotrebljene komponente, Solid State kondenzatori
  • Podrška za nove Intel Pernyn procesore
  • Podrška za 3-SLI sistem grafičkih kartica
  • Veoma detaljne opcije u BIOS-u vezane za overklok
  • Power i Reset prekidači, Diagnostic LED

Utisak kvare

  • NVIDIA 780i SLI čipset se dosta greje

Specifikacija

XFX MB-N780-ISH9
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: NVIDIA nForce 780i SLI MCP/SPP (FSB 533/800/1066/1333MHz)
  • Procesor: Socket LGA775, Intel Penryn, Core 2 Extreme, Core 2 Duo, Core 2 Quad, Pentium
  • Memorija: 4x DIMM, max. 8GB, DDR2 800/667/533
  • Kontroleri: 6x SATAII (RAID 0,1,0+1,5), 1x IDE
  • Slotovi: 3x PCI-E 2.0 x16, 1x PCI-E x1, 2x PCI 2.2
  • Zvuk: Integrisana Azalia High definition 8-kanalna zvučna kartica
  • Dodatno: Dual GLAN, 10 USB portova, 2x FireWire, Diagnostic LED

XFX MB-N780-ISH9

Već samo pakovanje odskače od konkurencije sa tonom kablova (praktično svim koji se mogu priključiti), ali i dodatnim ventilatorom za čipset, dvostrukim i trostrukim SLI mostom, oznakom za vrata ("I'm Gaming DO NOT DISTURB"), USB i FireWire backplate dodacima... Iako brojni dodaci i luksuzno pakovanje svakako poskupljuje krajnju cenu, ipak više volimo da vidimo to nego neko pakovanje sa jednim kablom i šturim uputstvom. Ploča koristi NVIDIA 780i SLI čipset i namenjena je aktuelnim Intel procesorima uključujući i nove Penryn.

XFX MB-N780-ISH9 ležište procesora i sistem hlađenja

Sistem hlađenja u potpunosti odstupa od referentnog rešenja, a u pitanju je vrlo interesantan heat-pipe sistem, sa hladnjacima vrlo neobičnog dizajna. Hladnjak northbridge čipa je praktično prepolovljen, a to ostavlja dosta prostora za neki veći kuler za procesor. Da ne bude zabune, ukoliko je potrebno, lako se montira kuler koji dolazi u pakovanju koji će, ako se vlasnik reši na overklok, i dodatno hladiti northbridge. Za filtriranje napona su korišćeni maksimalno kvalitetni solid state kondenzatori.

XFX MB-N780-ISH9 PCI i memorijski slotovi, ATA, SATA i konektor za napajanje

Na ploči se nalaze i Power i Reset prekidači, dok je za resetovanje BIOS-a ipak potrebno koristiti dobri stari jumper. Postoji i LED displej koji će prikazati broj eventualne greške pri boot-u. Od tri PCI-E x16 slota, prvi i treći su 2.0 interfejsa, što se i vidi zbog dugačkog SLI mosta za dve kartice. Sa zadnje strane ploče se nalaze PS/2 priključci za miša i tastaturu, 6 USB portova, jedan FireWire i konektore zvučne kartice. Definitivno bi voleli da postoji recimo i eSATA port.

XFX MB-N780-ISH9 ploča i detalji

Ploča koristi Pheonix Award BIOS i pretpostavljamo da će se znalci odmah uputiti u Advanced Chipset Features opcije gde se i nalaze opcije vezane za overklok sistema. Opcija ima dosta i verujemo da će se teško naći neko kome će nešto da zafali. Ono što vredi napomenuti je to da se čipset poprilično greje kada se malo eksperimentiše, pa preporučujemo da odmah instalirate dodatni ventilator, za svaki slučaj. Osim toga, ono što smo videli je apsolutno stabilan rad i opcije koje će moći danima da se istražuju kako bi se dobili što bolji rezultati.

Rezime

Ova ploča je stvarno odličan izbor za one koji još uvek ne žele da investiraju u DDR3 memoriju, a žele ploču koja će moći da primi do 3 grafičke kartice. Opcije u BIOS-u će pružiti priliku onim veštijim da eksperimentišu i dobiju još bolje od standardno odličnih performansi.

Preporučena maloprodajna cena (sa 8% PDV): 220€