четвртак, 13. март 2008.

Samsung 943N

Osnovni Samsung model sa odličnom slikom i impresivnim kontrastom. Tasteri menija su osetljivi na dodir i odličnog kvaliteta. Slika koju pruža ovaj model je veoma dobra i sigurno će zadovoljiti praktično bilo koga, bez obzira na potrebe.

Oznaka N u modelu monitora označava osnovnu klasu, a mi ćemo videti kako se pokazao novi 19" model ove kategorije. Ono što je karakteristično za praktično sve Samsung monitore je da su u najgorem slučaju dobri, a ovaj osnovni model svojim karakteristikama prevazilazi i neke jače modele drugih proizvođača. Sve u svemu, to je 19" model standardnog formata slike 4:3, bez nekih specijalnih dodataka.

Samsung 943N sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Dobar kvalitet izrade
  • Tasteri menija su osetljivi na dodir
  • Odlična slika, impresivan kontrast

Utisak kvare

  • Nema DVI konektor
  • Minimalno probijanje svetla na crnoj podlozi

Specifikacija

Samsung 943N
  • Dijagonala: 19"
  • Rezolucija : 1280 x 1024 piksela
  • Osvetljenje : 300cd/m2
  • Kontrast : 1000:1 (8000:1 DC)
  • Vreme odziva : 5ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 160/160 °
  • Ulaz : D-Sub

Samsung 943N

Monitor je crne boje i mat završne obrade. Kvalitet plastike je odličan, a na njemu neće ostajati nikakvi otisci prstiju što itekako ume da nervira, pogotovo što je to osobina znatno skupljih modela. Ono što bi mogli da kažemo za ovaj monitor je da je veoma jednostavan, vrlo konzervativnog dizajna i rekli bi smo poslovnog izgleda. Da je u pitanju osnovni model, svedoči i činjenica da poseduje postolje koje ima samo podešavanje nagiba ekrana, odnosno tilt. Na žalost, bolja ergonomija je ostavljena za skuplje modele.

Samsung 943N sa bočne strane, tasteri menija i postolje

Tasteri menija su u stvari touch tasteri, što je već nešto što nećete videti kod drugih osnovnih modela. Oni se nalaze ispod ekrana, sa desne strane i rade odlično. Dovoljno su osetljivi da navigacija bude laka, a opet nisu previše osetljivi da bi se slučajno aktivirali. Pored njih se nalazi i plava dioda koja označava da li je monitor upaljen, a nama se svidelo što svetli nešto manjim intenzitetom nego što je to slučaj kod nekih drugih modela, što ume da nervira, pogotovo noću. Još jedan dokaz da je u pitanju osnovni model se nalazi sa zadnje strane. Naime, tu je samo D-Sub konektor i definitivno bi voleli da se Samsung ipak odlučio da stavi i DVI interfejs.

Samsung 943N zadnja strana i konektori

Kvalitet slike je ipak nešto što ovaj model izdvaja iz osnovne ponude. Slika je izuzetno oštra i prijatnih boja, sa odličnim kontrastom. Zanimljivo je da je dinamički kontrast ovog modela čak 8000:1, što smo videli na svim Samsung novijim modelima. U meniju se mogu detaljno podešavati svi parametri slike, a mi smo bili prilično zadovoljni i onim fabričkim setovanjima. Odziv je 5ms što znači da će ovaj model biti zanimljiv i igračima, ali će biti dobar i za gledanje filmova. Nijanse sive boje su vrlo dobre, kao i uglovi vidljivosti iako je vertikalni po običaju nešto uži. Osvetljenje je ravnomerno, ali ipak ima malo probijanja svetla na crnoj podlozi. Ovo se u svakodnevnom radu praktično i ne vidi, ali se vidi kada je pozadina potpuno crna.

Rezime

U suštini, ovaj model nam se vrlo dopao i biće odličan izbor za multimediju ili rad. Svidelo nam se to što su tasteri osetljivi na dodir, odličan kvalitet slike, a nije nam se dopalo to što nema DVI konektor i nešto oskudnija ergonomija. Kada se sve sumira, ovaj monitor možemo preporučiti manje zahtevnim korisnicima koji će dobiti odličnu sliku po sasvim pristojnoj ceni.