понедељак, 24. март 2008.

MSI P7N ZILENT

Ovaj paket predstavlja interesantnu ograničenu seriju MSI P7N Platinum matične ploče i Zalman NP9500 kulerom za procesor. Vrlo kvalitetna ploča sa tri PCI-E x16 slota i bakarnim Circu-Pipe sistemom hlađenja, 2 eSATA konektora i tasterom za reset BIOS-a. Ovo su naravno samo neke od zanimljivosti ovog luksuznog paketa.

Ne nije u pitanu greška, stvarno piše Zilent. U pitanu je Limited Edition matična ploča kompanije MSI koja dolazi u pakovanju sa Zalman NP9500 kulerom za procesor. U suštini, ovo je P7N Platinum matična ploča sa luksuznim pakovanjem i dodatkom u vidu sjajnog Zalman kulera. Da samo postoje i grafičke kartice u ovoj ediciji, konkretno MSI NX8800GT ZILENT i MSI N9600GT ZILENT. ZILENT je vrlo interesantna kombinacija za korisnike koji žele nešto posebno, a MSI je, koliko je nama poznato, prvi proizvođač matičnih ploča koji je ovako nešto i ponudio. Za entuzijaste, ovo je nešto to ne treba propustiti.

MSI P7N ZILENT oprema, Zalman kuler, ploča i koenktori sa zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Limited Edition pakovanje sa fantastičnim bakarnim Zalman NP9500 kulerom za procesor
  • Pasivni sistem hlađenja sa proverenim MSI Circu-Pipe bakarnim hladnjakom
  • Green Power Design ploče sa kvalitetnim ugrađenim komponentama
  • Tri PCI-E x16 slota uz pomoć PCIe Expander čipa
  • 2 eSATA konektora
  • Taster za resetovanje BIOS-a
  • Podrška za nove Penryn Intel procesore

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

MSI P7N ZILENT
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: NVIDIA nForce 750i SLI
  • Procesor: LGA775 socket za Intel Core2 Quad / Core2 Extreme / Core2 Duo / Pentium Extreme / Pentium D / Pentium 4 Procesore, FSB 1333/1066/800/533 MHz
  • Memorija: 4 x DIMM, max. 8GB, DDR2 533/667/800
  • Kontroleri: 4x SATAII (RAID 0, 1,0+1, 5 i JBOD), 2x IDE, 2x eSATA
  • Slotovi: 3x PCI-E x16 (orvi slot radi na 16 linija, dva na 8), 2x PCI 2.3
  • Zvuk: integrisana Realtek ALC8888-kanalna zvučna kartica
  • Dodatno: Gigabit LAN, 8 USB portova, 2 FireWire porta, Clear CMOS taster

MSI P7N ZILENT

Prvo što skreće pažnju je ogromna kutija u kojoj dolazi ploča. Naime, kutija skoro duplo veća od prosečnih. Unutra se pored ploče i prateće opreme nalazi zapakovan i ZALMAN NP9500 kuler. Ploča koristi MSI Circu-Pipe hlađenje za čipset, što je heat-pipe sistem sa bakarnim hladnjacima, od kojih je najimpresivniji onaj koji hladi northbridge i polukružnog je oblika. Zalman kuler se savršeno uklapa vizuelni, pošto je i on skroz od bakra i kružnog je oblika, sa velikim brojem tankih bakarnih rebara. Raspored komponenti je odličan, što se odnosi pogotovo na konektore za napajanje koji neće stojati na putu, a oko ležišta za procesor ima dovoljno mesta za praktično bilo koji kuler većih dimenzija.

MSI P7N ZILENT ploča i sistem hlađenja

Na ploči su korišćeni solid state konenzatori, a za obezbeđivanje stablinog rada, koristi se 4-fazni dual channel PWM (Pulse Width Modulation) sistem. Ovo znači da je ploča veoma energetski efikasna kao i da se garantuje dug životni vek komponenti. Po pitanju memorije, u pitanju je dvo-fazna filtracija napona, i malo se šta tome ima prigovoriti. Da bi se mogle koristiti tri PCI X16 grafičke kartice, primenjen je mali trik. Korišćeni nForce 750i SLI čipset standardno ne podržava tri PCI-E x16 slota, ali je na ploču postavljen PCIe Expander čip koji povećava broj dostupnih PCI-E linija. Rezultat su instalirana 3 PCI-E x16 slota od kojih prvi, tamno plavi radi na svih 16 linija, dok ostala sva, svetlo plava, koriste po 8 linija.

MSI P7N ZILENT ležište procesora, kuler i sistem hlađenja

Ploča podržava široki spektar Intel procesora, uključujući i nove 45nm Penryn modele sa 1333MHz FSB-om. Na ploči se pored standardna 4 SATA konektora koja podržavaju RAID režime rada, nalaze i 2 eSATA konektora (koja koriste JMicron JMB363 kontroler) sa zadnje strane, koja takođe mogu podržati i RAID režim. Tu si i dva ATA konektora za maksimalno 4 uređaja, što je u današnje vreme sve ređa pojava. Postoji jedan GLAN priključak, audio konektori integrisane Realtek zvučne kartice, ukupno 8 USB portova (4 sa zadnje strane i još 4 preko konektora na ploči), 2 FireWire konektora (jedan sa zadnje strane i jedan preko ploče) i dva PS/2 priključka za miš i tastaturu. Sa zadnje vidimo još jedan dodatak, a to je taster za resetovanje BIOS-a. Čudi da su izostavljeni tasteri za paljenje i resetovanje računara.

MSI P7N ZILENT memorijski i PCI slotovi, SATA i ATA konektori

Rezime

Ploča se u radu pokazala veoma dobro, stabilan rad i odlično hlađenje bi bile one najbitnije osobine. Sa podrškom za tri grafičke kartice PCI 2.0 interfejsa mogućnosti će zavisiti isključivo od količine novca na raspolaganju za grafiku. Podrška za najnovije 45nm Intel procesore će obezbediti da ova ploča duže vreme ostane aktuelna, što joj samo povećava cenu. Kuler za procesor koji dolazi u pakovanju je sjajan i odlično će hladiti i najvrelije procesore nove generacije. Ukupna ocena je da ova ploča predstavlja odličan izbor za naprednije korisnike koji žele da u svom kućištu imaju nešto posebno. Cena u odnosu na ono što se nudi i nije toliko visoka, pa ova ploča ima našu preporuku.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, mart 2008.): 166€